Naše biatlonistky si vyskúšali penzión a regeneráciu rodičov Nasti Kuzminovej

ŠPORT
0 /

Časť slovenskej biatlonovej reprezentácie pár dní pred nedeľným začiatkom Svetového pohára vo švédskom Östersunde absolvovala v Banskej Bystrici tlačovú besedu. Nás na nej zaujali vyjadrenia trénerky žien Anny Murínovej ako aj samotných pretekárok.

Naše ženské biatlonové družstvo nastupuje do aktuálnej sezóny s veľkým odhodlaním a energiou. Nazbieralo ju v ruskom Ťumeni. Reprezentačná trénerka Murínová tam zobrala na prípravu všetky zverenkyne okrem Jany Gerekovej, ktorá v tomto meste v aktuálnej sezóne s najväčšou pravdepodobnosťou neabsolvuje majstrovstvá Európy a sústredí sa iba na svetový pohár a MS. Vyplýva to i zo slov Anky Murínovej, ktorá na dnešnej tlačovke v Banskej Bystrici uviedla:

„V Ťumeni sme strávili tri týždne a dôkladne sme spoznali dejisko budúcoročných majstrovstiev Európy. Chceli by sme tam dvakrát preraziť do šiesteho miesta, a to individuálne i v mix štafete. Využívali sme päť kilometrovú zasneženú trať, čo nemohol asi nikto v Európe a zvykali si aj na veternú strelnicu. Čo nám však zaliezlo za nechty, bola sibírska zima.“

Anna Murínová popísala pre TASR i drsnú ruskú zimu, pričom vyzdvihla hlavne prínos manželov Šipulinovcov, rodičov našej naturalizovanej Banskobystričanky Anastasie Kuzminovej, ktorí v Ťumeni žijú a majú tam penzión s regeneračnými možnosťami:

„Keď prídete z tréningu, máte omrznuté vlasy, mihalnice s päťcentimetrovou námrazou. Tých mínus dvadsať sa však v Rusku ľahšie znáša ako u nás. V Ťumeni sme využili aj pomocnú ruku manželov Šipulinovcov, rodičov Anastasie Kuzminovej. V ich penzióne sme ocenili regeneračné možnosti a život nám uľahčila prítomnosť Daniela Kuzmina, Nastinho manžela. Od hotela sme mali k penziónu Šipulinovcov ani nie kilometer. Regeneráciu majú hneď pri penzióne, typickú ruskú ‚baňu‘, takto to miesto volajú, s malou suchou saunou, po ktorej bežíte do jazera, alebo sa hodíte do snehu. Popri tom sa bičujete brezovými prútmi. Všetko je originálne ruské. Toto stredisku si zaslúži, aby sa dostalo do povedomia. Je také zabudnuté, ďaleko v Sibíri, no veľmi pekné a radi sa tam vrátime.“

Nosným pilierom ženského biatlonového tímu bude aj v tejto sezóne členka našej banskobystrickej Dukly Jana Gereková. Táto naša 31-ročná pretekárka si namiesto strediska Ťumeň zvolila nórsky Sjusjön, kde trénovali reprezentační muži. Aj ona si na utorňajšej tlačovej besede pochvaľovala podmienky:

„Príprava bola podobná ako v minulých rokov. Boli sme v Jablonci, v Santa Caterine i v rumunskom Cheile Gradistei vo vysokej nadmorskej výške. Po Štrbskom Plese sme pobudli dva týždne na Dachsteine a bolo nám tam dobre. Sjusjön bol bližšie ako Rusko. Bola som tam prvýkrát. Využívali sme 1800 m dlhý okruh. Posledný týždeň z troch bol na sneh najštedrejší. Ak by v nórskom Sjusjöne vládli lepšie snehové podmienky, bola by som úplne spokojná.“

Jana Gereková si dáva pred touto sezónou smelšie ciele než v tej vlaňajšej. Chce sa zlepšiť, čo by znamenalo pódiové umiestnenie v niektorých pretekoch svetového pohára, či na majstrovstvách sveta v Nórsku. Dôraz kladie aj na umiestnenia našej ženskej štafety, ktorá by podľa nej mohla konkurovať najlepším tímom.

Dvojnásobná mamička Anastasia Kuzminová zatiaľ nie je rozhodnutá, či sa zúčastní na niektorom z podujatí Svetového pohára 2015/2016, respektíve či pocestuje na majstrovstvá sveta do nórskeho Holmenkollenu, ktoré sa uskutočnia začiatkom marca. Pre tehotenstvo vynechala celú predchádzajúcu sezónu.

Autor: (bl), Foto: Zdroj internet