Naše basketbalistky vyhrali druhý extraligový duel o kôš v Šamoríne + HLASY

ŠPORT
1 /

Banskobystrické basketbalistky majú už druhú výhru z palubovky súpera. V stredu večer vyhrali v Šamoríne v dramatickom stretnutí o dva body. Pokiaľ doma zatiaľ prehrávajú (s košickým Good Angels a bratislavským Slovanom), vonku sa im darí. Vyhrali totiž o bod v Košiciach nad tamojšou Cassoviou a teraz v spomínanom Šamoríne.

V prvej vzácne vyrovnanej štvrtine to obom tímom do koša padalo. Diváci videli až 40 bodov! Lepšie začali domáce basketbalistky, ktoré viedli o štyri body, keď sa presadzovala hlavne Slamová. Naše ´pumy´ nepriaznivý stav zvrátili až v polovici úvodného dejstva po koši Mištinovej a trojke Piperkovej. Nedokázali sme však súperovi odskočiť. Šamorínčanky išli Feketeovou opäť do trojbodového vedenia, no v závere sme po trojke Stašovej a koši Mištinovej vyrovnali stav na 20:20.

Aj nástup do druhej štvrtiny vyšiel lepšie domácim hráčkam. Viedli 25:20, lenže padalo to aj našej Stašovej, ktorá vyrovnala. Bystričanky však iba znižovali, alebo vyrovnávali priebeh tejto časti hry. V 17. minúte Šamorín výraznejšie odskočil až na rozdiel šiestich bodov. Bystrický kouč Michálik si teda musel zobrať oddychový čas a po ňom sme StašovouJelenčíkovou znížili iba na rozdiel bodu 35:3437:36. No záver polčasu patril súperkám, ktoré zásluhou FeketeovejRieckej išli na prestávku spokojnejšie po výsledku 40:36.

Tretia štvrtina vyšla našim basketbalistkám najlepšie. Vyhrali ju o desať bodov, keďže domáce sa prestali presadzovať v útoku a na bystrickej strane to išlo nielen Stašovej, ale aj Moravčíkovej či Piperkovej. V polke tejto časti hry sme teda viedli po koši Matejčíkovej o tri body a po trojke Stašovej dokonca o šesť bodov. Toto vedenie sme si nenechali vziať a napokon do záverečnej štvrtiny išli ´pumy´ s náskokom siedmich bodov, keď na tabuli svietil stav 47:54.

V záverečnej desaťminútovke Šamorínčanky postupne znižovali a dotiahli sa dokonca na rozdiel bodu. Po trojke Ozdincovej a dvojke Moravčíkovej sme však znovu viedli o šesť bodov. Náskok sme však stratili, keďže Riecka a Feketeová skórovali spoza veľkého oblúka a vyrovnali tak tri minúty pred koncom riadneho hracieho času stav na 61:61. Našťastie domáce nešli do vedenia, pretože to tam padlo Ozdincovej i Moravčíkovej, takže opraty duelu mali na konci stretnutia Bystričanky. Lenže nádej na víťazstvo vykresala svojmu tímu skúsenejšia Slamová. Nielenže znížila, ale pol minútu pred klaksónom vyrovnala na 65:65! Pumy sa nepoddali. Po oddychovom čase sa dokázala presadiť Mištinová a napokon rozhodla o tesnom víťazstve Banskej Bystrice.

Najbližšie hrajú bystrické pumy v sobotu v ružomberskej Koniarni proti tamojšiemu vicemajstrovi MBK o 17.00 hodine.

Fakty o zápase:

ŠBK Šamorín – BK ŠKP 08 Banská Bystrica 65:67 (20:20, 40:36, 47:54)

Štvrtiny: 20:20, 20:16, 7:18, 18:13. TH: 12/12 – 8/5. Fauly: 16 – 21. Trojky: 7 – 8. Rozhodovali: Bartoš, Bara a Holländer

Najviac bodov ŠBK: Slamová a Feketeová (3 trojky) po 16, Mračnová 13

ŠKP 08: Stašová 21 (5), Jelenčíková 9, Mištinová 8, Piperková 6 (1), Moravčíková 11 /Matejčíková 2, Štefaňáková 0, Ozdincová 8 (2) Števulová 2/.

Hlasy po zápase:

Radka Stašová, najviac bodov za ŠKP 08: „Zápas sme začali trochu nekoncentrovane, no po piatich minútach prvej štvrtiny sme sa upokojili a začali hrať svoju hru v útoku i v obrane. Druhý polčas bol z oboch strán taktickejší a rozhodovala každá mŕtva lopta. Sme veľmi šťastné, že sme tento zápas dotiahli do víťazného konca, čím sme si tak trochu vykompenzovali domácu prehru so Slovanom.

Miloslav Michálik, tréner BK ŠKP 08 Banská Bystrica: „Oproti minulému zápasu sme sa zlepšili v doskoku a to malo vplyv na náš výkon. Hrali sme s chuťou, preto som dnes hrdý na všetky hráčky. Pre nás je to dôležité víťazstvo, aj keď ho nejak nepreceňujeme.“

Stanislav Onuška, tréner ŠBK Samorín: „Dovolili sme mladým hráčkam toho až priveľa v obrane už v prvom polčase, čím sme ich posadili na koňa. Napriek absencii mnohých našich hráčok bolo dnes našou povinnosťou vyhrať. Súperovi blahoželám k víťazstvu, zaslúžil si ho za enormnú bojovnosť.“

Romana Vyňuchalová, hráčka ŠBK Šamorín: „Problémy sme mali na oboch koncoch ihriska, tak v obrane, ako aj v útoku. Čo sa týka obrany, nedokázali sme ubrániť hráčky 1 na 1 a hlavne streľbu spoza trojbodového oblúku. V útoku potrebujeme natrénovať organizovanejší útok do zóny, pretože zónovou obranou nás porazili a predpokladám, že aj v budúcnosti budú hrať proti nám družstvá zónu.“

Autor: (bl), Foto: Zdroj exz.sk