Najlepším športovcom Spojenej školy v Kremničke je majster Európy vo vzpieraní

ŠPORT
0 /

Už po 28. raz vyhodnotili najlepších športovcov Spojenej školy v Kremničke a Atletického klubu Svetlošák. V doterajšej histórii tohoto vyhodnotenia udávali tón predovšetkým futbalisti a atléti.

Niekoľkí z nich to dotiahli i do reprezentačných družstiev Slovenska. Z futbalistov to boli napríklad Martin Poljovka, Karol Breznaník,.Juraj Kucka, Norbert Gyombér a ďalší. Z atlétov stačí spomenúť Jozefa Pribilinca, Igora Kollára, Ľubomíra Masnicu a Zdena Babíka.

Tohto roku ich hegemóniu narušil študent druhého ročníka Tomáš Romaňák, ktorý sa pod dohľadom trénera Ondreja Kružela v banskobystrickej Dukle venuje vzpieraniu. Na majstrovstvách Európy vo váhovej kategórii do 94 kilogramov sa v Kosovskej Prištine stal majstrom Európy v trhu výkonom 145 kilogramov a bronzovú medailu pridal v dvojboji výkonom 319 kilogramov. Počas súťaže vytvoril päť slovenských rekordov. So vzpieraním začínal tento rodák zo Zubrohlavy vo vzpieračskej liahni  v Bobrove na Orave, kde začínali aj slovenskí olympionici Miloš Čiernik a Miroslav Janíček. Jeho veľkým snom je štart na olympijských hrách v Tokiu v roku 2020.

Na druhom mieste sa umiestnil atlét Filip Révaj, zverenec trénera Eduarda Földváriho a člen AK Svetlošák, ktorý na majstrovstvách Slovenska získal štyri tituly. Vyhral behy na 800 m v hale i na dráhe, 3000 m a v krose. Svojimi výkonmi si vybojoval účasť na majstrovstvách sveta žiakov stredných škôl v cezpoľnom behu v Paríži.

Je v širšej nominácii aj na majstrovstvá Európy v Györi a na mládežnícku olympiádu do Buenos Aires v Argentíne. V tomto roku vedie slovenské atletické tabuľky na 400, 800, 1000,1500 a 3000 metrov, čo je svojim rozsahom jedinečný výkon v histórii Slovenska.

Na ďalších miestach bez uvedenia poradia sa umiestnili futbalisti Lukáš Bobek, ktorý oblieka dres futbalového klubu Rakytovce U-17, Dušan Matis, starší dorastenec FK Rakytovce U-19, Vladimír Škapec vzpierač ŠK Dukla Banská Bystrica, ktorý na majstrovstvách Európy vo vzpieraní obsadil v trhu jedenáste  miesto.

Ďalej to boli atléti Martin Galdík, Kristian Saluga (majster Slovenska na 2 km prekážok), Viktória Berkyová, Ján Kostúr, Dáša Tomková majsterka Slovenska v šprinte na 60 m a tretia na MSR v hale v behu na 200 m, Lukáš Hronček majster Slovenska v behu na 1500 m v hale, 800m na dráhe a bol druhý na 1500 m na dráhe.

V súťaži družstiev si prvenstvo vybojovali žiaci prípravky zo Základnej školy v Rabči, ktorí v štafete na 4 x 60 m v zložení Dušan DomiňákMatúš ZáhumenskýDavid ZboňákRudolf Žofaj sa stali v Dubnici nad Váhom majstrami kraja. V atletických súťažiach štartujú  za Atletický klub Svetlošák Banská Bystrica. Organizátori ocenili i trénerov žiakov z Rabče Marcelu Skočíkovú, Evu Štefaničiakovú a Martina Skočíka.

Veľký podiel na športových úspechoch  žiakov má vedenie školy na čele s riaditeľom Milanom Ponickým, učiteľský zbor, vychovávatelia, majstri odborného výcviku a tréneri, ktorí vytvárajú športovcom školy veľmi dobré podmienky pre ich športový rast.

Autor: Jozef Ivan, Foto: ilustračné