Mladí džudisti Dukly tromi medailami prepísali vo Varšave históriu klubu

ŠPORT
1 /

Historický úspech si pripísali mladí banskobystrickí džudisti na víkendovom devätnástom ročníku medzinárodného turnaja WARSAW JUDO OPEN 2017. Na jednom z najväčších európskych mládežníckych turnajov vybojovali dvakrát zlato, jeden bronz a dve piate miesta. Čerešničkou na varšavskej torte je výsledok klubu, ktorý získal v konkurencii 309 klubov z 31 krajín  v celkovom hodnotení historicky najlepší výsledok – 6. miesto.

Pokiaľ na prvom vystúpení na tomto turnaji pred štyrmi rokmi vypadli skoro všetci naši džudisti v prvom kole, a za posledné tri roky sa im podarilo siahnuť vždy len na jednu medailu, aj to nie najvyššieho lesku, v tomto roku si pripísali na svoje konto hneď tri medaily, z toho dve zlaté! A to kulisu tohto megaturnaja tvorilo 1800 pretekárov z 309 oddielov z 31 štátov.

Hneď na úvod treba povedať, že výprava banskobystrickej Dukly pod vedením trénerov Jána Gregora, Branislava Slaného a Martina Janteka cestovala do Varšavy s určitými očakávaniami. Už v minulom roku sa podarilo nádejnému ešte len staršiemu žiakovi Benjamínovi Maťašeje vybojovať na náročnom varšavskom tatami prvé striebro. Najcennejšia medaila vtedy ešte visela privysoko, tohto roku však Beny nenechal nikoho na pochybách, že si prišiel vo váhovej kategórii +81kg rovno pre ňu. Potrápil ho len v semifinále ťažký Rus Puhaev, ostatné všetky zápasy vrátane finále vyhral za pár sekúnd na ipon.

Naopak jeho oddielový kolega v starších žiakoch Alex Maruška z tak významného turnaja ako je Varšavský Open ešte medailu nevlastnil. Po bojovnom výkone si však v šiestich zápasoch, z ktorých len jeden prehral v predĺžení na zlaté skóre, vybojoval bronz a vstúpil tak do pomyslenej siene slávy mladých Duklistov, ktorí dokázali priviezť z Varšavy cenný kov. Vo váhe do 73kg vstúpil do bojov víťazným iponom nad domácim reprezentantom. Následne podľahol v predĺžení Bielorusovi Valiavatymu. Nato ho čakala dlhá púť repasážami, pretože v jeho váhe zápasilo až 32 džudistov. Musel vybojovať ešte ďalšie štyri víťazné zápasy, pričom práve ten posledný – o bronz, bol najnáročnejší. Nastúpil v ňom totiž proti domácemu pretekárovi a riadny čas vzájomného zápasu opäť nepriniesol výsledok. Bojovalo sa v dlhom predĺžení, kde Alex musel zvládať boj nielen so súperom, ale aj s priazňou domácich rozhodcov, ktorí by radi videli medailu na krku poľského reprezentanta. Nakoniec Varšava zosmutnela a Alexove ruky vyleteli hore. Bronz putoval do Dukly Banská Bystrica. V sobotu ešte pridali pekné piate miesto Bruno Banský v junioroch vo váhe do 60kg a Marína Makarenko v dorastenkách v štyridsaťštvorke.

Už po prvom dni varšavských zápolení mohli byť tréneri spokojní, ale s napätím ešte očakávali nedeľné vystúpenie Alexa Barta v dorastencoch. Alex absolvoval víkend pred tým smolný turnaj v Brne, skadiaľ odišiel naprázdno. Otázka nedele teda znela, či sa chytí. A chytil sa. Famóznym spôsobom bez zaváhania prešiel vo váhe do 73kg turnajovým pavúkom a ukázal svojim 66 súperom chrbát! V prvom kole porazil silného Estónca Movsisjana za 57 sekúnd. Nasledoval Ukrajinec a nepríjemný domáci Poliak Kozlowski. To už sa Alex dostával do pohody, v štvrťfinále vyprevadil pod sprchy pred časovým limitom Poliaka Kotwického a v semifinále tým istým spôsobom Belgičana Jitseho. Vo večernom česko-slovenskom finále pod svetlami reflektorov za 42 sekúnd nádherným iponom zdolal Pochopa z Brna. Šesť víťazných zápasov, z toho päť pred časovým limitom na ipon je vizitka hodná majstra.

Trénerov potešil najmä fakt, že všetci traja úspešní banskobystrickí džudisti cestujú už tento štvrtok do sibírskeho Ťumenu na ďalší silný medzinárodný turnaj tak povediac na medailovej vlne.

Výsledky džudistov Dukla Banská Bystrica:

U17M-73 (67)

1. BARTO Alex Dukla B.Bystrica/SVK
2. POCHOP Daniel Judo SKKP Brno/CZE
3. MOVSISJAN Armen Audentes Tallinn/EST
3. JITSE Van Den Herrewegen JC HERZELE/BEL
5. SHIKHALIZADE Alirza AZERI  JC Baku/AZE
5. GRĄDZKI Wojciech KS Judo Cz-Dziedzice/POL
7. SCHOCH Paul BJV Frankfurt/Oder/GER
7. JANCZYLIK Dymitr TS Judo Gryf Słupsk/POL

U15M+81 (14):

1. MAŤAŠEJE Benjamin Dukla B.Bystrica/SVK
2. MORMAN Bartek Gwardia Warszawa/POL
3. PUHAEV Zahar Mozdok/RUS
3. KALOUS Jakub KVZ Hradec Kralove/CZE
5. RADZIK Andrzej UKS Okay Opole/POL
5. KŁOS Miłosz UKS 3 Piła/POL
7. RAICK Eric Judo Hermée OUPEYE/BEL
7. SZULC Wojciech KS Gwardia Koszalin/POL

 

U15M-73 (32)

1. SHIKHALIZADE Alirza AZERI  JC Baku/AZE
2. BACA Miłosz UKS Kodokan Toruń/POL
3. MARUŠKA Alex Dukla B.Bystrica/SVK
3. DUDY David Praha/CZE
5. ZAWIDZKI Jan UKJ Ryś Warszawa/POL
5. VALIAVATY Yahor KSDUSHOR KOBRIN/BLR
7. GRZEGORCZYK Kacper MKS Juvenia Wrocław/POL
7. ZHAVORONOK Mark Dynamo Minsk/BLR

Autor: (cb úprava), Zdroj: JUDO klub Dukla (B. Slaný)