Miro Toman: Keď Poliak tromfne aj renomované domáce firmy

Blog
6 /

Svojho času sa prízrak „poľského inštalatéra“ – symbolu lacnej pracovnej sily z krajín bývalého postkomunistického bloku veľkou mierou podieľal na odmietnutí európskej ústavnej zmluvy vo Francúzsku a použili ho aj prívrženci brexitu pri rozhodovaní Britov v referende. V poslednej dobe to však Poliaci vtipne otočili vo svoj prospech a ich „inštalatér“ pozýva západných turistov na návštevu vlastnej krajiny.

„Poľský inštalatér“ údajne bral prácu občanom západných krajín v EÚ a stal sa reálnym politickým faktorom.  Na vlastnej koži som sa presvedčil, že táto účelová lož má krátke nohy aj u nás na Slovensku. Pri rekonštrukcii bytu sme hľadali kuchyňu, ktorá by bola vhodná do novej dispozície interiéru. Sledovali sme ponuky na internete, ale zároveň sme sa pýtali známych, ktorí tým už prešli, aké majú so zariaďovaním kuchyne skúsenosti.

Narazili sme na Poliaka Mariana Szczureka. Jeho nábytkárska a stolárska firma k spokojnosti viacerých Bystričanov za rozumnú cenu už zariaďovala v zrekonštruovaných bytoch viacero kuchýň. Na jednu sme sa boli pozrieť a zapáčilo sa nám jej kvalitné prevedenie.

Slovo dalo slovo, obrátili sme sa na priamo na Poliaka. Prišiel k nám domov, vypočul si našu predstavu, zameral interiér a navrhol nám konkrétne prevedenie za dohodnutú cenu. Napriek tomu, že boli letné prázdniny a dovolenky, v dohodnutom termíne zazvonil s pomocníkom pri našich dverách. V aute priviezol už takmer hotové kusy nábytku s ďalšími prípravkami a za pol dňa bola nová kuchyňa zmontovaná tak, ako sme si to predstavovali.

Vzhľadom na atypické riešenie dispozície nesedeli jedny dvierka, ktoré nám Marian priviezol upravené o niekoľko dní neskôr. Osadil do linky aj spotrebiče vrátane umývačky riadu, hoci sme ich nebrali od neho. Zaplatili sme dohodnutú cenu a poďakovali sa mu s tým, že ak sa nás bude niekto pýtať na novú kuchyňu, tak mu odporučíme tohto šikovného Poliaka, ktorý má obchodné zastúpenie už aj vo Veľkej Británii.

Zhodou okolností v rovnakom čase rekonštruovali kuchyňu naši priatelia, ktorí si ju objednali u renomovanej slovenskej firmy. Hoci začali s rekonštrukciou skôr ako my, dokončili ju napokon s problémami až po nás.

Ako sme sa dozvedeli, na montáž kuchyne prišiel, vraj kvôli dovolenkovému obdobiu, jeden pracovník firmy, ktorému musel s inštaláciou jednotlivých dielcov pomáhať majiteľ bytu. Podarilo sa im zmontovať iba časť kuchyne, takže návšteva sa musela opakovať. Raz chýbalo to, inokedy ono, no bola z toho kovbojka. Nehovoriac o cene, ktorá bola za porovnateľnú kvalitu, ako u nás od Poliaka, u slovenskej firmy neporovnateľne vyššia.

Vrátim sa oblúkom na začiatok k „poľskému inštalatérovi“. To, že Poliaci sú šikovní obchodníci a vedia aj kvalitne robiť, je všeobecne známe v celej EÚ, aj keď viacerí politici  zo západných krajín to pred svojimi občanmi z „pochopiteľných“ dôvodov radšej zamlčia. Ibaže ja mlčať nemusím, pretože jednak nie som politik a z vlastnej skúsenosti už viem, že Poliaci dokážu urobiť niektoré veci lepšie a lacnejšie, ako naše firmy.

Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré známe zahraničné firmy si nechávajú vyrobiť svoje produkty lacnejšie v Poľsku, prilepia na ne logo svojej firmy a predávajú ich vo svete za svetové ceny.

Tým nechcem povedať, že všetky slovenské firmy sú horšie ako poľské, to tak nie je. Poznám mnoho šikovných „slovenských inštalatérov“ – stavbárov, elektrikárov, stolárov či iné profesie. Len poukazujem na to, že keď mi príde ponuka od Poliaka s dobrými referenciami na Slovensku oproti iným firmám, tak si ho bez rozpakov objednám a nebudem z toho mať žiadne mindráky, že nie som dostatočne proslovenský.

Na druhej strane pokiaľ by bola tá kvalita a cena zrovnateľné, tak by som pochopiteľne dal prednosť slovenskej firme, ale Marian Szczurek z poľského Rudnika má u mňa zelenú. Je to skvelý chlapík.

Miro Toman