Matej Tóth má veľkú šancu stať sa športovcom roka

ŠPORT
3 /

Víťaz ankety Športovec roka 2016 na Slovensku v kategórii jednotlivcov vzíde už z jasnej desiatky kandidátov. Figurujú v nej aj športovci z mesta pod Urpínom a našej armádnej Dukly.

V najlepšej desiatke na ocenenie slovenský Športovec roka 2016 figurujú tri ženy a osem mužov. Z toho sú traja zástupcovia z banskobystrickej Dukly – chodec Matej Tóth a lyžiarky (slalomárky) Veronika Velez Zuzulová s Petrou Vlhovou. Pridal sa k nim aj rodák spod Urpína, futbalista Marek Hamšík. Výsledky 24. ročníka tradičnej ankety, ktorú spoluorganizujú Klub športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov a B&D Agency, vyhlásia na slávnostnom galavečere 22. decembra v novej budove Slovenského národného divadla pred kamerami RTVS, ktorá pripraví z akcie 80-minútový priamy prenos na Jednotke so začiatkom o 20.20 h.

Tu sú mená desiatky najlepších športovcov roka v kategórii jednotlivci bez poradia podľa abecedného poradia: Matej Beňuš (vodný slalom), Dominika Cibulková (tenis), Marek Hamšík (futbal), Marián Hossa (ľadový hokej), Peter Sagan (cyklistika), Štefan Svitko (motorizmus), Ladislav Škantár, Peter Škantár (vodný slalom), Matej Tóth (atletika), Veronika Velez-Zuzulová (zjazdové lyžovanie) a Petra Vlhová (zjazdové lyžovanie).

Medzi jednotlivcami sa od 11. do 15. priečku zoradili: cyklista – paralympionik Jozef Metelka, športová strelkyňa – paralympionička Veronika Vadovičová a potom už naši Duklisti – športový strelec Jozef Tužinský, vodná slalomárka Jana Dukátová a kladivár Marcel Lomnický.

Medzi najväčších favoritov patria vlaňajší víťaz ankety, dvojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorý tento rok opäť získal na Tour de France zelené tričko a obhájil i titul svetového šampióna z vlaňajška. Ďalej je to olympijský víťaz v chôdzi na 50km Matej Tóth, ktorýn žije v meste pod Urpínom a háji farby našej Dukly a víťazka MS WTA Tour, tenistka Dominika Cibulková. Predseda KŠR Tomáš Grosmann uviedol:

„Do tohtoročnej ankety, ktorá mala uzávierku v piatok 2. decembra, sa zapojilo 122 hlasujúcich novinárov, ktorí do desiatky vybrali 35 jednotlivcov, čo je najmenej v histórii ankety, a do tria tímov osem kolektívov. V súvislosti s touto anketou sme už viackrát uviedli, že ju robíme preto, aby sme si pripomenuli úspechy slovenských športovcov. Slávnostný večer má byť predovšetkým pre športovcov a o športovcoch. Preto by bolo dobré, keby sme neglorifikovali iba víťaza ankety. Chceme poďakovať a zatlieskať aj druhému v poradí, aby sme ocenili aj štvrtého, piateho, šiesteho… Nie iba víťaza. Všetci, ktorí sa do finálovej desiatky dostali, si zaslúžia náš obdiv a úctu.“

Ceremóniu bude sprevádzať bohatý kultúrny program. Ozrejmil ho Ján Kakaščík z B&D Agency:

„Naživo vystúpi Mike Spirit, ako prekvapenie máme pripravené hudobno-tanečno-športové čísla. Verím, že to bude pekný večer, ktorý bude hlavne pre športovcov a o športovcoch. Novinkou oproti minulým rokom bude aj možnosť pozdraviť svojho obľúbeného športovca ďakovným videom. Najvydarenejšie budú využité počas slávnostného večera, takže aj milovníci videoprezentácií sa môžu stať súčasťou programu, ktorý bude režírovať Peter Nuňéz. Moderátormi slávnostného večera budú Marcel Forgáč a Milan „Junior“ Zimnýkoval. Túto dvojicu doplní ešte Marcel Merčiak ako erudovaný znalec slovenského a svetového športu. Keďže máme za sebou mimoriadne úspešný rok, vôbec nezávidím športovým redaktorom ich úlohu vybrať najúspešnejšieho slovenského športovca. Horúcich adeptov na tento post je totiž hneď niekoľko. A do toho ešte aj olympiáda v Riu. Novinári to nemali vôbec ľahké. Na internetovej adrese www.sportovecroka.eu spúšťame aj hlasovanie verejnosti, ktoré bude ukončené až 22. decembra približne o 22.00 h v priamom televíznom prenose. Víťaza tohto verejného hlasovania odmenia počas programu v Slovenskom národnom divadle.“

Organizátori novinárskej ankety tak ako v uplynulých šiestich rokoch ocenia slávnu športovú osobnosť z minulosti v kategórii Športová legenda. Meno je zatiaľ utajené.

Autor: (bl), Foto: ilustračné, internet