Martin Pechovský: Dobré meno nášho kraja je dôležité a nielen pre podnikanie

Blog
1 /

Počas môjho cestovania sa mi začalo stávať, pri debatke odkiaľ pochádzam a kde pôsobím, že ma dotyční začali nálepkovať „ste si tam zvolili…“, alebo sa pýtať „a ako s tým županom, spokojní ste?…“.

Prvé čo im totižto napadlo pri zmienke názvu Banskobystrický kraj, bol náš súčasný „župan“. Komu sa to stáva tiež, hore ruku. Nechcem tu však rozoberať politiku ani jeho osobu, podľa mňa by mal byť kraj, mesto, oblasť vnímané cez pamiatky, úspešné projekty, atrakcie, podujatia, osobnosti a pod.

martin pechovsky1

Keď sme s pár organizáciami a so všetkými okresnými mestami Banskobystrického kraja robili podujatie Štart UPs https://www.bystricoviny.sk/titulka/martin-pechovsky-co-sa-diat-najblizsiu-dobu-bystrici-celom-kraji/, všimol som si šikovných ľudí úplne všade a rovnako ich veľmi dobré nápady. Práve cez tie vidím náš kraj ako potenciál pre zakladanie nových firiem, spájanie a budovanie silnej siete produktov, služieb a ľudských zdrojov aj pre veľké spoločnosti, či investorov, ktorých vstup na akékoľvek územie častokrát závisí práve od spomínaných faktorov a samozrejme aj od dobrého mena kraja.

Aktivity na podporu podnikania, či už malého a stredného alebo začínajúceho sa rozbiehajú. Taktiež sa rozbiehajú aj nápady, nová výroba, nové služby, školenia na nové oblasti. V spolupráci s pár inštitúciami sme už začali. V menej rozvinutých regiónoch sú schválené akčné plány na práve takéto podpory.

Pre celý kraj je vyčlenená obrovská časť Európskych štrukturálnych fondov, cez ktoré vzniknú nové pracovné miesta, preto je ich potrebné veľmi dobre zrealizovať. Vznikne inkubátor vo Fiľakove, Rimavskej Sobote, či Revúcej. Národné podnikateľské centrum a Kreatívne centrum v Banskej Bystrici s aktivitami pre celý kraj… Je potrebné vyzdvihnúť úspech každého podnikavého človeka, ktorý tu pracuje, podniká, vyvíja aktivity na podporu kraja. Môže tým získať väčší predaj, lepšiu prácu a plácu tiež. Dá sa to marketingom a práve budovaním dobrého mena nášho kraja.

martin pechovsky2

Na to aby sme sa dozvedali stále o týchto nových veciach, o úspešných nápadoch o tom čo som s vami zažil a zažívam v kraji nestačí jeden blog. Založil som teda skupinu, kde môžete aj vy prispievať svojimi nápadmi, keď je niečo dobré v kraji proste to tam zaveste, nech aj svet vie, že tento kraj, nie je o jednom človeku ale o vás, o príbehoch úspešnej Tančiarne v Lučenci, o dobrom nápade hologramu pre zdravotníctvo v Žarnovici, o drevenom počítači kde sú zapojení remeselníci naprieč celým krajom.

Ale aj o výbornej oberačke po sebechlebsky, o Hrušove, o železnej rude a vlastnej škole v Podbrezovej, o hliníku a jeho spracovaní v Žiari nad Hronom, o výbornom dizajne zo Zvolena, o mlieku a džúsoch z Krupiny, o jogurtoch, o LED svetlách z Bystrice, o vlastnom divadle v Braväcove, o Čučoriedkove z Brezna, o víne a agropodnikaní z Veľkého Krtíša, o kúpeľoch v Dudinciach, o futbalistoch z Pliešoviec, o pive z Bystrice ale aj o pive z Vyhní …

Kľudne dopíšte ďalšie úspechy v skupine Banskobystrický kraj – dobrá voľba https://www.facebook.com/groups/777715035724222/?fref=ts a budujme tak spoločne dobré meno nášho kraja.

Autor: Martin Pechovský, Foto: ilust.

Martin Pechovský