Marek Hamšík je už po štvrtý krát najlepším futbalistom roka

ŠPORT
0 /

Najlepším futbalistom Slovenskej republiky za rok 2014 sa stal Marek Hamšík. Slávnostné vyhlásenie výsledkov 22. ročníka ankety denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sa v sobotu večer uskutočnilo v Mestskom divadle v Žiline.

Dvadsaťsedemročný stredopoliar talianskeho klubu SSC Neapol a odchovanec podlavického futbalu získal celkove štvrté prvenstvo (prvé tri v rokoch 2009, 2010 a 2013), čím sa vyrovnal doterajšiemu rekordérovi Martinovi Škrtelovi, ktorý triumfoval v rokoch 2007, 2008, 2011 a 2012. Marek Hamšík obhájil primát z roku 2013 a po prevzatí ceny uviedol:

„Veľmi si to cením a vážim. Chcem poďakovať manželke, mojim dvom krásnym deťom, kolegom z reprezentácie, trénerom, spoluhráčom z Neapola.“

Rodák z Banskej Bystrice sa vyjadril aj k úspešnému ťaženiu slovenskej futbalovej reprezentácie v aktuálnej kvalifikácii na EURO 2016.

„Nesmieme kalkulovať. Musíme hrať naďalej to, čo hráme. Rozbehli sme to dobre, bola by veľká škoda nedoviesť všetko do úspešného konca, teda na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska.“

Marek Hamšík získal v hlasovaní z 340 možných až 327 bodov a prevzal víťaznú trofej s vyobrazenou veľkou loptou na podnose. Druhý skončil obranca Liverpoolu Martin Škrtel, ktorý uviedol:

„Nie je sklamanie byť druhý. Chcem zagratulovať Marekovi, ocenenie si zaslúži, podával výborné výkony. Napríklad v októbrovom kvalifikačnom dueli proti Španielom nehral na svojom poste, aj tak potiahol mužstvo. V reprezentácii sme výborný kolektív. Ocenenie za rok 2014 by si zaslúžil asi každý, vrátane členov realizačného tímu.“

V konečnom účtovaní ankety išlo o druhý najmenší rozdiel medzi prvým a druhým v poradí – za rok 2011 mal Škrtel pred Hamšíkom iba trojbodový náskok. Tretie miesto už s výrazným 98-bodovým mankom za víťazným Hamšíkom patrí obrancovi ruského klubu Lokomotiv Moskva Jánovi Ďuricovi (229 b.), ktorý mal o 16 bodov viac ako obhajca „bronzu“ a teraz štvrtý v poradí Juraj Kucka z talianskeho mužstva FC Janov (213 b.).

Na slávnosti v Žiline vyhlásili i výsledky ďalšej „známej“ ankety Cena Petra Dubovského pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov. Suverénnym víťazom sa stal po prvý raz Ondrej Duda. Dvadsaťročný stredopoliar poľského klubu Legia Varšava vyhral v hlasovaní pred Adamom Zreľákom z MFK Ružomberok (v súčasnosti si oblieka už dres Slovana Bratislava)

Trénerom roka 2014 v Slovenskej republike sa stal kouč národného mužstva Ján Kozák (obhájil primát z roku 2013) pred lodivodom MŠK Žilina Adriánom Guľom a dnes už bývalým kormidelníkom slovenskej reprezentácie do 21 rokov Ivanom Galádom (momentálne sedí na lavičke tímu najvyššej slovenskej súťaže MFK Ružomberok).

Cenu fanúšikov za rok 2014 dostal v internetovom hlasovaní rovnako ako v rokoch 2012 a 2013 Martin Škrtel.

Autor: (cb), Foto: Zdroj teraz.sk