Máme zlato! Bystričan Matej Tóth je olympijským víťazom v chôdzi na 50 km

ŠPORT
6 /

Náš banskobystrický chodec Matej Tóth sa stal olympijským víťazom na 50 km. V Rio de Janeiro pri pláži Pontal triumfoval v piatkových pretekoch v čase 3:40:58 h. Získal tak na tohtoročnej olympiáde druhé zlato pre Slovensko a pre seba prvé v histórii.

Pretekár banskobystrickej Dukly zvíťazil na chodeckej päťdesiatke s 18-sekundovým náskokom pred obhajcom zlata z Londýna Austrálčanom Jaredom Tallentom. Tóth zároveň získal pre Slovensko získal prvú olympijskú atletickú medailu v ére samostatnosti.

Hneď po štarte nastúpil Francúz Diniz a na piatom kilometri už mal polminútový náskok na hlavnú skupinu, ktorú viedol Tóth. Diniz nastolil neskutočné tempo, postupne budoval náskok pred svojimi prenasledovateľmi, ale otázne bolo, či tempo predsa len neprepálil. Rodák z Nitry žijúci v Banskej Bystrici sa viackrát snažil zvýšiť tempo v skupine, po dvadsiatom kilometri dokonca na chvíľu unikol a stíhal Francúza, no Kanaďan Dunfee ho dostihol a pribral so sebou aj celú skupinu.

V polovici pretekov strácal Maťo Tóth na Diniza 1:40 min. Manko začali prenasledovatelia kresať, až keď opäť nastúpil Kanaďan Dunfee. Po dvoch hodinách a 20 minútach prišiel šok, keď vysilený Diniz zastavil držiac si brucho a iba s vypätím síl sa dokázal zavesiť na Dunfeeho. Preteky zrazu dostali nový rozmer a boj o medaily sa otvoril. V silnejúcej horúčave, umocnenej vysokou vlhkosťou vzduchu, vyčerpaní chodci postupne odpadávali a pred 40. kilometrom klesol k zemi aj francúzsky hrdina. Po ošetrení však dokázal pokračovať a prísť na ôsmom mieste.

Podstatné bolo, že Kanaďan Dunfee sa neodpútal a pätica chodcov za ním, medzi ktorými bol aj Tóth, ho desať kilometrov pred cieľom dostihla. Vytvorila sa tak čelná skupina, od ktorej sa odpútal Austrálčan Tallent. Obhajca olympijského prvenstva z Londýna si vytvoril polminútový náskok. Šesť kilometrov pred cieľom sa ho vydal stíhať náš reprezentant a sekundu po sekunde jeho náskok sťahoval. Dostihol ho tri kilometre pred cieľom a hneď aj nastúpil, na čo austrálsky chodec nedokázal reagovať. Matej Tóth tak v záverečných metroch mohol ísť s pokojom, prijal slovenskú vlajku a  s ňou vošiel do cieľa. Za ním jeho konkurenti postupne popadali na zem od vyčerpania po prejdení náročnej 50-ky – druhý Tallent, tretí Japonec Araia a štvrtý Dunfee, ktorý potreboval i lekársku pomoc.

Po zisku olympijského zlata náš banskobystrický chodec a hrdina Maťo Tóth povedal:

„Som rád, že som si to mohol vychutnať, že to nebol úplne zdrvujúci finiš. Aj keď som mal toho už naozaj dosť, bolo to krásne a užil som si tých záverečných sto metrov.  Myslel som vtedy na najbližších, ktorí si toto zlato zaslúžia rovnako ako ja. Ja som to len odšliapal, ale oni ma podporujú celý život. Myslel som aj na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Bolo to úžasné. Na poslednej otočke som mal síce náskok, ale nebol som si istý víťazstvom. Až keď som si vzal vlajku a obzrel sa, tak som zistil, že to už nepustím.“

Radosť neskrýval ani jeho tréner Matej Spišiak:

„Je to úžasné. Splnili sa mi všetky sny a aj sny ľudí okolo, celej generácie, aj všetkých generácií chodcov. Matej predviedol fantastický výkon, bol to majstrovský kúsok. Celé preteky som vnímal veľmi pokojne. Neplašili sme sa pri únikoch Diniza či Tallenta, aj keď ten už bol na hrane. Stále sme verili, že to bolo prepísknuté a Maťo to ma krásne všetko spočítané. A ten záver… Vyhrať olympiádu je nádherné!“

Po striebre vodného slalomára Mateja Beňuša v C1 a zlate deblkanoistov Ladislava a Petra Škantárovcov vybojoval Maťo Tóth v Riu pre Slovensko tretiu medailu. Ďalší slovenský reprezentant Dušan Majdán dobehol na 26. mieste v osobnom maxime (3:58:25). Martinovi Tišťanovi premiéra pod piatimi kruhmi nevyšla, keď ho diskvalifikovali ešte pred desiatym kilometrom, všetky tri karty dostal za ohnuté koleno.

Matejovi Tóthovi srdečne gratulujeme a po olympiáde sa s ním spolu s ďalšími Bystričanmi určite stretneme na bystrickom Námestí SNP.

Výsledky: Chôdza na 50 km:

  1. Matej TÓTH (SR) 3:40:58 h, 2. Jared Tallent (Austr.) +18 s, 3. Hirooki Arai (Jap.) +26, 4. Evan Dunfee (Kan.) +40, 5. Jü Wej (Čína) +2:02, 6. Robert Heffernan (Ír.) +2:57, 7. Havard Haukenes (Nór.) +5:35, 8. Yohann Diniz (Fr.) +5:45, 9. Caio Bonfim (Braz.) +6:04, 10. Chris Erickson (Austr.) +7:42, …, 26. Dušan MAJDÁN (SR) +17:27, Martina TIŠŤANA (SR) diskvalifikovali

Autor: (job), Foto: Zdroj TASR