Listopadová v ďalšom finále na ME, Mišendová prekonala národný rekord

ŠPORT
0 /

Plavkyne banskobystrickej Dukly Katarína Listopadová a Barbora Mišendová nám urobili vo štvrtok radosť. Prvá menovaná postúpila v Berlíne na európskom šampionáte v dlhom bazéne do finále motýľkarskej stovky a druhá mladšia a talentovaná plavkyňa prekonala pre zmenu v Číne na olympijských hrách mládeže slovenský juniorský rekord v krauliarskom šprinte.

Katarína Listopadová postúpila do finále motýľkarskej stovky na majstrovstvách Európy v plávaní v dlhom bazéne v nemeckom Berlíne, keď vo štvrtkovom podvečernom semifinále obsadila celkové siedme miesto s časom 58,53 s. V šiestej dráhe prvej osmičky dohmatla dvadsaťjedenročná zverenka Dirka Langeho ako tretia, obracala za 27,61. Pre SITA uviedla:

„Veľmi sa teším. Musím však povedať, že ráno sa mi plávalo ľahšie. Najprv som si myslela, že to teraz na finále nebude stačiť, ale keď som videla, že som dohmatla tretia, vravela som si, že mohlo by. Splnil sa mi tým veľký sen po rokoch driny. V porovnaní s rozplavbou som stiahla čas o jedenásť stotín, a to mi nevyšla obrátka ani dohmat. Sú tam ešte rezervy, takže teoreticky ten čas môže byť ešte lepší.“

Finále 100 m motýlik je na programe v piatok o 19.05 h.

V piaty súťažný deň II. olympijských hier mládeže v čínskm Nankingu sa predstavila aj plavkyňa z bystrickej Dukly Barbora Mišendová. Druhého finále po siedmom mieste na 50 m motýlik sa však nedočkala. V krauliarskom šprinte na 50 m si najprv v osobnom rekorde 26,25 s vybojovala postup do semifinále, no v ňom už neuspela, i keď dosiahla skvelý čas. Zlepšila sa totiž o ďalšie dve desatiny. Časom 26,05s prekonala aj slovenský juniorský rekord Kataríny Milly z roku 2004 (26,09). Na postup do finálovej osmičky bol však potrebný výkon 25,94s. Pre server olympic.sk sa vyjadril tréner našich plavcov na OHM 2014 Rastislav Hlavatý:

„Semifinále bolo neuveriteľne nabité, takže Baške ani takéto výrazné zlepšenie nestačilo na postup. Zaslúži si však veľké uznanie za výkony, ktoré previedla. V šprinte si za jeden deň dvakrát zlepšiť osobný rekord a celkove o štyri desatiny, to sa často nevidí.“

Autor: (cb), Foto: Zdroj: swimmsvk.sk