Kráľovnou biatlonu je prvýkrát Jana Gereková

ŠPORT
0 /

Slovenský biatlon má novú kráľovnú biatlonovej stopy. Stala sa ňou v sezóne 2014/2015 na základe rozhodnutia prezídia SZB Jana Gereková. Tridsaťročná biatlonistka VŠC Dukla Banská Bystrica je po prvý raz v histórii premiantkou vyhlásenia Kráľa biatlonovej stopy, ktoré sa uskutočnilo v stredu podvečer v hoteli Kaskády v Sielnici.

Jana Gereková nadviazala na šesť víťazstiev dvojnásobnej olympijskej šampiónky Anastasie Kuzminovej, ktorá vynechala celú minulú sezónu a očakáva príchod druhého potomka.

Liptáčka Gereková (nar. 27. 11. 1984) má za sebou najlepšiu sezónu v kariére, v ktorej sa štyrikrát dostala do elitnej desiatky v pretekoch Svetového pohára. Vrcholom jej snaženia bolo štvrté miesto v rýchlostných pretekoch v talianskej Anterselve, kde pridala aj 7. priečku v stíhacích pretekoch. Piata bola v pretekoch s hromadným štartom v nemeckom Oberhofe a desiata v šprinte v nórskej metropole Oslo na slávnom Holmenkollene. Celkovo obsadila vo Svetovom pohári solídnu 19. priečku, v hodnotení rýchlostných a stíhacích pretekov skončila ešte o priečku vyššie. Na majstrovstvách svete vo fínskom Kontiolahti Gerekovej len tesne ušli umiestnenia v elitnej desiatke: dvanásta bola v šprinte aj v pretekoch s hromadným štartom. Na stredajšej tlačovej konferencii v Sielnici uviedla:

„Ocenenie kráľovnej biatlonovej stopy si veľmi cením. Je ohodnotením mojej práce nielen počas tejto sezóny, ale celej doterajšej kariéry. Čo sa týka bodového zisku vo Svetovom pohári, tak to bola moja najúspešnejšia sezóna. Zlepšila som si svoje maximum, teda štvrté miesto. Ciele sú vždy vyššie, chcela by som už skončiť na pódiovom stupni. Dôležité je, že som našla motiváciu. Chcem sa v nasledujúcej sezóne sústrediť hlavne na majstrovstvá sveta v Oslo. Tamojší areál i podmienky mi vyhovujú, vynasnažím sa čo najlepšie pripraviť.“

Ocenenie za mimoriadny výsledok v sezóne 2014/2015 získala Paulína Fialková (nar. 25. 10. 1992), ktorá má kompletnú medailovú zbierku zo svetovej zimnej univerziády v domácom dejisku Osrblí. Zlato získala v rýchlostných pretekoch, striebro v stíhačke a bronz vo vytrvalostných pretekoch. V kategórii najlepší mládežník vyhlásili za najlepšiu Paulíninu mladšiu sestru Ivonu Fialkovú (nar. 22. 11. 1994) najmä za 14. miesto v šprinte na juniorských majstrovstvách sveta v bieloruskom Raubiči a 11. miesto vo vytrvalostných pretekoch na otvorených majstrovstvách Európy v estónskom Otepää.

Biatlonovú sezónu 2014/2015 hodnotil prezident Slovenského zväzu biatlonu so sídlom v Banskej Bystrici Ján Hyža ako nie príliš vydarenú:

„Bola to sezóna poolympijská, rozpačitá. Zaznamenali sme niektoré vynikajúce výsledky, čo sa týka umiestnenia Jany Gerekovej vo svetovom pohári, či Paulíny Fialkovej na univerziáde, ale boli tam aj vyložene zlé výsledky, najmä v štafetách. Ani majstrovstvá sveta nemôžeme považovať za úspešné. Muži to zachraňovali jedenástym miestom v štafete a Janka Gereková dvanástym miestom v individuálnych pretekoch. V tejto sezóne prešli reprezentačné výbery viacerými zmenami, čo sa prejavilo aj na výsledkoch.“

Slovenský zväz biatlonu bude opäť meniť pred nastávajúcou sezónou 2015/206 realizačné tímy, a to v oboch družstvách žien i mužov. Mená nových trénerov sa dozvie verejnosť v priebehu budúceho týždňa.

Autor: Jozef Balko, Foto: Zdroj teraz.sk