Karatistka Miroslava Kopúňová získala na majstrovstvách sveta bronzovú medailu

ŠPORT
0 /

Karatistka banskobystrickej Dukly Miroslava Kopúňová vybojovala na majstrovstvách sveta v Madride v kumite kategórie do 68 kg bronzovú medailu. Rozhodujúci súboj s Ukrajinkou Halynou Melnykovou sa síce skončil 0:0, no na stranu našej karatistky sa priklonili rozhodcovia.

Členka VŠC Dukla Banská Bystrica zvládla v kategórii do 68 kg sobotňajší duel o 3. Miesto. Ukrajinku Melnykovú po nerozhodnom výsledku 0:0 v riadnom čase zdolala rozhodnutím arbitrov „na zástavky“ a tešila sa z najväčšieho úspechu v doterajšej kariére.

Kopúňová postupovala v pavúku s istotou. V 1. kole utorkovej kvalifikácie prešla cez Rakúšanku Vorderleitnerovú pomerom 3:0, v druhom cez Holanďanku Worldovú 3:2 a v treťom cez Rodriguezovú z Dominikánskej republiky so skóre 4:4 po výroku rozhodcov. Až potom nezvládla súboj s vicemajsterkou Európy Azerbajdžankou Zareckou s výsledkom 0:4. V repasáži si poradila s Egypťankou Abdelazizovou 3:1 a v boji o bronz po dramatickom boji s pomerom 0:0 aj s Ukrajinkou Melnykovú výrokom rozhodcov.

Zverenka trénera Pavla Prnu mala zápas s Melnykovou pevne vo svojich rukách. Všetci piati rozhodcovia ju zvýhodnili a určili za víťazku. Tréner reprezentácie Jozef Poliak pre TASR uviedol:

„Výrokom na vlajky to bolo 5:0, čiže jednoznačne. Mirka na súperku neustále tlačila, Ukrajinke stále skracovala vzdialenosť, tak ako sme sa dohodli, pretože Melnyková má dlhé ruky, nohy, tak sme jednoducho tlačili na ňu, aby nič nemohla urobiť. Je to super, vyšlo to. Ukrajinka neurobila ani jeden nástup. Aj sme si pozerali, čo bude robiť, študovali ju na rozcvičke, bolo naozaj dobré, že Mirka taktiku dodržala. Vďaka nej dopadol tento šampionát pre nás dobre a môžeme byť spokojní.“

Mirka Kopúňová si týmto výsledkom výrazne polepšila aj v olympijskej kvalifikácii. Body sa získavali za každý jeden vyhratý zápas a umiestenie. Spokojný bol aj generálny sekretár Slovenského zväzu karate Leopold Roman. Ten pre SITA povedal:

„Hoci na šampionáte bola obrovská konkurencia, až 1256 pretekárov zo 140 krajín, Slovensko nechýba medzi medailistami. To je veľmi dobrá správa. Kopúňová nadviazala na svoje vystúpenia vo Svetovom pohári a v Madride z toho vyvstalo pódiové umiestnenie.“

Pre slovenské karate je to jubilejná 10. medaila z MS v novodobej ére samostatnej SR, ôsma bronzová (celková bilancia: 1 – 1 – 8).

Autor: (cb), Foto: Zdroj internet