Karatiska Balciarová z bystrickej Dukly získala na majstrovstvách Európy bronz

ŠPORT
1 /

Zásluhou Doroty Balciarovej v súbornom cvičení kata si Slovensko vybojovalo jednu bronzovú medailu na 53. majstrovstvách Európy EKF (European Karate Federation) v srbskom Novom Sade. Členka VŠC Dukla Banská Bystrica zvládla sobotňajší popoludňajší duel o tretie miesto, českú súperku Veroniku Miškovú zdolala 4:1 na body a tešila sa z cenného úspechu.

Dorota Balciarová si proti Miškovej verila. „S Češkou som už v minulosti trikrát bola úspešná, dva razy nie, myslím si, že to bude dosť vyrovnané,“ skonštatovala ešte pred súbojom a dodala: „Verím si však, duel si užijem. Aj proti Sanchezovej som príliš nezaostávala.“

Cesta Balciarovej v súbornom cvičení kata viedla k bronzu cez štyri vyhraté a len jeden prehratý zápas. V 1. kole si poradila s Aileen Sprengerovou z Lichtenštajnska, následne rovnako presvedčivo 5:0 na body zdolala aj Aminu Tahirovičovú z Bosny a Hercegoviny a v 3. kole uspela aj proti Pulekseniji Jovanoskej z Macedónska (4:1). Až v boji o finále zastavila našu Duklistku favorizovaná trojnásobná majsterka Európy Sandra Sánchezová zo Španielska (0:5).  V sobotňajšom popoludňajšom súboji o bronz nastúpila Dorota Balciarová proti Veronike Miškovej Česka a po výsledku 4:1 na body získala prvú medailu v seniorskej kategórii na najvýznamnejších podujatiach (MS, ME). Pre SITA uviedla:

„Bola som dosť nervózna, ale dala som do toho všetko, čo som vedela. Bojovala som od začiatku do záveru. Miškovú som pred dnešným súbojom celkovo trikrát zdolala, ona mňa dva razy. Tešila som sa na duel o bronz a vyšlo to.“

V kolónke doterajších úspechov mala Balciarová prvé miesto spred dvoch rokov na turnaji Premier League v brazílskej Fortaleze, siedma skončila v rovnakom roku na MS v rakúskom Linzi. Viacero umiestení na stupňoch víťazov dosiahla v mládežníckom veku, strieborná bola v roku 2015 na ME, v roku 2013 rovnako strieborná na MS. Štyri bronzové medaily v perióde rokov 2009 až 2013 ju zdobili na ME o MS, kadetské tituly majsterky Európy získala nepretržite v rokoch 2009 v Paríži, 2010 v tureckom Izmire a 2011 v srbskom Novom Sade.

Autor: (bl), Foto: Zdroj internet