Kapitán HC ´05 Tomáš Surový na olympiádu nemyslí, turnaj v Nórsku berie ako výzvu

ŠPORT
0 /

Banskobystrický hokejista Tomáš Surový sa po viac ako dvoch rokoch vracia do slovenskej reprezentácie. Zúčastní sa tento týždeň turnaja Euro Ice Hockey Challenge v nórskom Hamare.

Náš 36-ročný útočník prišiel na pondelkový zraz v Bratislave s nadšením. Môže za to aj generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan, ktorý bystrického kapitána kontaktoval a presvedčil ho, aby si ešte národný dres obliekol. Tomáš Surový prítomným novinárom vravel:

„Teším sa na túto výzvu. Priznávam, že práve Miro Šatan ma oslovil, či by som sa nechcel vrátiť a ešte to skúsiť. Ja som za pozvánku veľmi vďačný. Trému nemám, ale som nadšený a plný očakávaní. Tento týždeň musím ukázať, či ešte mám na medzinárodnú úroveň. Uvidíme ako zapadnem do herného systému. Potom môžeme rozmýšľať o konkrétnejších cieľoch. Na olympiádu vôbec nemyslím, je na to ešte priskoro.“

Slovensko má v súčasnosti skúsený káder. Až štyria hráči, ktorý sa predstavia v Nórsku, majú viac ako sto štartov v národnom drese. Patrí medzi nich aj Tomáš Surový, ktorý absolvuje premiérové štarty pod kanadským koučom v slovenskej reprezentácii Craigom Ramsayom. Odchovanec banskobystrického hokeja sa na to teší, keď povedal.

„Sme tu taký mix mladších i starších hráčov. Ide o nejaký nový štýl, predpokladám, že kanadský. Chalani z bystrického klubu, ktorí už boli v reprezentácii, mi podali iba tie najlepšie referencie.“

Turnaj v Hamare bude posledným reprezentačným podujatím pred zimnými olympijskými hrami v kórejskom Pjongčangu. Náš kapitán sa však zatiaľ na olympijskú métu nepozerá. Čo dokumentoval aj týmito slovami:

„Sústredím sa len na tento týždeň. Keďže ide o posledný turnaj pred olympiádou, tréneri sa na naše výkony budú pozerať kritickejším okom. Ak by som sa teraz prezentoval dobrou hrou, môžem sa ďalej motivovať s vidinou olympiády.“

Káder SR pred MECA Hockey Games 2017:

Brankári: Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR), Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín.), Július Hudáček (HC Severstaľ Čerepovec/KHL)

Obrancovia: Peter Čerešnák (HC Plzeň/ČR), Tomáš Starosta (HK Dukla Trenčín), Andrej Meszároš (HC Slovan Bratislava/KHL), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava/KHL), Dominik Graňák (Mountfield Hradec Králové/ČR), Adam Jánošík (Bílí Tygři Liberec/ČR), Ivan Baranka (HC Vítkovice Ridera/ČR), Oldrich Kotvan (BK Mladá Boleslav/ČR)

Útočníci: Matúš Sukeľ (MHK 32 Liptovský Mikuláš), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Lukáš Cingel (HK Hradec Králové/ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Michel Miklík (JYP Jyväskylä/Fín), Peter Ölvecký (HK Dukla Trenčín), Miloš Bubela (HC ’05 iClinic Banská Bystrica), Patrik Lamper (HC ’05 iClinic Banská Bystrica), Tomáš Surový (HC ’05 iClinic Banská Bystrica), Tomáš Hrnka (HC Slovan Bratislava/KHL), Pavol Skalický (HC Slovan Bratislava/KHL), Michal Krištof, Matej Paulovič (obaja HK Nitra), Libor Hudáček (Örebro Hockey, Švéd.)

Realizačný tím: Miroslav Šatan (generálny manažér), Craig Ramsay (hlavný tréner), Vladimír Országh, Ľubomír Višňovský (asistenti trénera), Ján Lašák (tréner brankárov), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Iľja Chandoga (lekár), Viktor Fábik, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Dušan Čulka, Juraj Stopka (výstrojoví manažéri)

Program turnaja MECA Hockey Games 2017:

štvrtok 14. decembra: Francúzsko – SLOVENSKO (16.00), Nórsko – olympijský výber Ruska (20.00)
piatok 15. decembra: olympijský výber Ruska – SLOVENSKO (16.00), Nórsko – Francúzsko (20.00)
sobota 16. decembra: Francúzsko – olympijský výber Ruska (13.00), Nórsko – SLOVENSKO (17.00)

Autor: (bl), Foto: ilustračné, archívne