Juraj Koval otvorene pomenoval problémy v bystrickom hokeji

ŠPORT
0 /

V našom hokejovom tíme sa v poslednom čase deje toho príliš veľa. Museli by sme vydávať články ako na bežiacom páse, pretože noviniek je toľko, že za deň by sa uplatnili na našom webe aj dva či tri. Posledné udalosti teda zhrnieme do jedného. S prezidentom HC ´05 Banská Bystrica Jurajom Kovalom, ktorý vystúpil v TV Hronka.

Najpovolanejší muž banskobystrického hokeja vystúpil v TV Hronka v relácii Simeho blafák. Niektorí fanúšikovia ´baranov´ by chceli najnovšiu reláciu premenovať na Peckhamov Bluffák – podľa názvu baru a hráča, kde sa udiali nami medializované informácie o výtržnostiach. Zostaňme však pri pôvodnom názve.

Najviac aktuálnou témou je pôsobenie známeho fínskeho brankára Miku Noronena, ktorý odohral päť sezón v NHL a mal posilniť náš tím. Do Banskej Bystrice však ani nepricestoval. Juraj Koval v spomínanej relácii vysvetľoval dôvody:

„Mrzí ma, že sa jeho pôsobenie u nás nedotiahlo do úspešného konca. Noronen podpísal zmluvu i transfer, no keď mal byť na letisku, tak nám oznámil, že sa na to necíti a uviedol ešte množstvo iných dôvodov, ktoré nebudem ani rozoberať, pretože je to irelevantné. Mal na to vlastné dôvody prečo k nám nepríde. Podstatné je teraz, že nemáme brankára.“

Jednotkou medzi žrďami nateraz zostáva náš mladý brankár Andrej Košarišťan. Viacerí fanúšikovia tvrdia, že nepotrebujeme tento stav meniť, keďže náš gólman podáva kvalitné výkony. Prezident klubu sa vyjadril aj k tejto situácii:

 „Košarišťan je brankár, o ktorom sme si už pred časom povedali, že by mohol prevziať funkciu jednotky v našom klube na niekoľko rokov. Nie stále však svojim prístupom potvrdzoval naše predstavy. Hlavne zo začiatku sme mali k nemu výhrady. Chceli sme preto na neho vyvinúť tlak tretím kvalitným brankárom. Teraz sa Andrej chytil svojej šance a naozaj podáva kvalitné výkony. V play-off rozhodujú aj skúsenosti, takže budeme potrebovať ešte jedného brankára, pretože Vilim Rosandič nemá skúsenosti žiadne.“

Šéf banskobystrického hokeja neopomenul ani nedávny incident legionárov Peckhama, Nicastra (obrancovia) a okrajovo aj Wiikmana (brankár). Všetci traja museli predčasne opustiť náš tím pre problémy so životosprávou.

„Nicastro už odcestoval, Peckham dostal angažmán v Dánsku a Wiikman v Ľubľane. Tí čo žijú v Banskej Bystrici v centre mesta vedia, a nebolo to tajomstvo, že títo spomínaní hráči porušovali životosprávu pravidelne. Nešlo o jediný prípad pitia alkoholu, opakoval sa. Wiikman napríklad ťažko znášal odlúčenie od rodiny a postupne išla u neho životospráva dole. Sadli sme si v januári s hráčmi a trénermi A tímu a povedali si jasne, že podobné prehrešky nebudeme tolerovať. Bolo to kolektívne rozhodnutie. Musíme sa s tým teraz vysporiadať. Hráči, ktorí makajú poctivo celú sezónu si zaslúžia mať pocit, že všetci hrajú za jedného a jeden za všetkých. Verím v silu kolektívu.“

Vedenie HC ´05 sa vynasnaží pred bojmi v play-off káder ešte doplniť. Nebude to však jednoduchá úloha, čo v TV Hronka potvrdil aj Juraj Koval:

„Naša predstava je, že tím by sa mal teraz zomknúť a zabojovať aj za ostatných. My sme sľúbili hráčom, že sa pokúsime mančaft kvalitne doplniť. Všetko zlé je aj na niečo dobré. Obranca Jaborník sa vráti z hosťovania z Piešťan už prvého februára a Cuník zo Žiliny najneskôr 15. februára, s klubom rokujeme aj o jeho skoršom návrate.“

Podľa našich informácii do Banskej Bystrice putuje už kvalitný hráč zo zámoria. Mal by ním byť Američan Mike Ratchuk. Tohto 26-ročného hokejistu draftovala Philadelphia Flyers v roku 2006 zo 42. miesta v druhom kole. Hráč pôsobil päť sezón v AHL.

Prejdime ešte na záver k ambíciám banskobystrického tímu v tejto ťažko skúšanej, no nádejnej sezóne. Juraj Koval v Simeho blafáku predostrel aj tento pohľad:

 „Dvakrát sme už tretí boli. Chceli by sme si zahrať finále, čo sme si aj spoločne povedali. Situácia, ktorá nastala, nám to komplikuje, no verím chlapcom. Gro čo zostalo v tíme je kvalitné. Dovolím si tvrdiť, že taká kvalita tu v Bystrici nebola po minulé roky. Méty si stavať nebudeme. Priznám, že sme frustrovaní z toho, že káder teraz nie je ideálny, ale chceme ho doplniť. Hráči dostávajú výplaty pravidelne a v play-off im ešte určite poskytnem takú motiváciu, aby sme dosiahli to, čo sme ešte nedosiahli. Sme v tejto sezóne ťažko skúšaní. Všetko čo sa už udialo nie sú štandardné veci, ale prekonali sme ich. Hrali zápasy v rade vonku, potom v Brezne, spomeniem tragickú udalosť s Mirom Hlinkom, či posledná rana so zahraničnými hráčmi, ktorí museli odísť. Stále dúfam, že nás to zomkne. V tomto rodinnom klube nemáme žiadne tajnosti, vládnu tu neformálne vzťahy. Môžeme sa s tým popasovať v dobrej atmosfére.“

Autor: Jozef Balko, Zdroj: Video TV HRONKA, Foto: archív Bystricoviny + internet