Ján Mazúch: Svetový nápad z Hrochoti

Z regiónu
7 /

V podstate chcem pokračovať v šírení slávy obce Hrochoť, čo som touto formou začal nedávno úvahou „Prečo sú Hrochoťania slávni?“ Potom som napísal úvahu „Budú ešte Hrochoťania aj naďalej slávni?“, ale tá bola skôr o spochybnení budúcej slávy obce Hrochoť.

Po intervencii vplyvných obecných kruhov som úvahu stiahol z verejnoprávnych médií za „celkom slušný honorár“. Hrozilo alebo niektorí ľudia si mysleli, že zasa začínam nejakú novú revolúciu, ktorá by pre nich už nemusela byť taká nežná, ako tá posledná Nežná.

Preto aj po porade s mojou erudovanou a kvalifikovanou poradkyňou som prešiel do pozície upokojenia rozvírenej verejnej mienky zverejnením nového nevyriešeného problému, ktorý by nemal nikoho vystrašiť. Ak by sa ho niekomu podarilo vyriešiť, bol by svetovo slávny a bohatý, podobne ako Bill Gates, lebo je to problém presne z tej oblasti, v ktorej sa stal slávnmy i spomínaný počítačový mág.

Navyše by sa upevnila aj sláva obce Hrochoť, lebo aj v minulosti sa stalo mnohokrát, že dobrý nápad preslávil nielen navrhovateľa, ale aj jeho pôvod resp. národnosť, krajinu či štát. Povedzme taký Jules Verne a jeho Cesta na Mesiac či ponorka Nautilus.  Alebo taký A. C. Clarke v roku 1945 popísal princíp geostacionárnych družíc, ktoré dnes bežne využívame na prenos rôznych druhov elektronických signálov, napríklad telefónnych či televíznych.            

Ja navrhujem vec, ktorá ma napadla pri kŕmení sliepočiek. Mám ich totiž 9 a len štyri znášajú vajíčka. Ostatné ich prestali znášať koncom leta a teraz k jari čakám, či sa k svojej prirodzenej činnosti opäť vrátia. Rozmýšľam, či ich nekŕmim zbytočne a či by už nebolo načase uvariť z nich dobrú polievku.

Ale čo ak by sa predsa len ešte chytili znova na jar znášať vajíčka? Bolo by ich škoda zarezať. Túto dilemu by mi mohla pomôcť vyriešiť súčasná veda a prístroje už vymyslené a vyrábané. Mám na mysli taký CT prístroj (alebo aspoň sono), ktorý by mi odhalil holú skutočnosť, či moje sliepočky budú ešte znášať vajíčka alebo už nie. Ale v čom je problém?

Neviem, či veterinári takéto prístroje už majú a humánna medicína, teda v nemocniciach pre ľudí, by ma asi neprijala s takouto hoc aj prosbou. Skôr by sa mi mohlo stať, že by si ma ponechali na oddelení, ktorému šéfuje pán primár Nábělek.

Preto navrhujem prevratné riešenie. Vyzývam špičkové svetové elektrotechnologické laboratóriá, lebo je to skutočne ťažká úloha, vyvinúť domáci CT prístroj (alebo aspoň sono), ktorý by bol cenovo dostupný, dostatočne malý, najlepšie ľahko prenosný. Trebárs aj rovno do kurína, aby sa tento vážny problém stal riešiteľným.

Veď  Bill Gates a jeho kamarát Steve Jobs to dokázali na poli IT. Nepochybujem, že sa tak v budúcnosti stane, neviem však, či sa toho dožijem. Preto sa zatiaľ vrátim k skúsenostiam našich materí a starých materí, ktoré to riešili jednoduchou rannou obhliadkou potenciálnej znášky sliepočiek. Ale bolo to účinné len pre daný deň, nie s nejakou dlhodobejšou možnosťou predpovede znášky.

Rovnako s tou obhliadkou nemám ešte praktické skúsenosti, iba ak by som použil skúsenosti mládencov z nedávnej minulosti, ktorí namiesto pozdravu dievkam im opačovali, t. z. skúšali ich kvality siahnutím rukou pod sukňu. Dievky od radosti výskali a tá, ktorá bola najžiadanejšia, výskala od radosti najviac.

Bolo to skutočne tak, lebo to poznám nielen z vlastnej skúsenosti, keď nás to starý svák od susedov učili, ešte sme hádam ani do školy nechodili. Kde sa hrabe dnešná sexuálna výchova na školách, ktorá to učí ak, tak len teoreticky, bez praktických ukážok. Tieto moje tvrdenia Vám potvrdí aj jeden skúsenejší starší folklorista, ktorého nechcem menovať, ale je pomerne známy.       

Týmto svetovým nápadom odpútam pozornosť od toho podstatného, ale nepríjemného problému, zachovať kultúrne poklady obce Hrochoť. Predostieram namiesto neho zdanlivo dôležitejší problém, lebo je to problém celosvetový. Možno bude Hrochoť stále slávna, ale v inej oblasti aj vtedy, ak si neuchová svoje kultúrne dedičstvo.

 Toto je ale už nie môj nápad, lebo ten používajú politici veľmi dávno. Čiže v tomto si svetovosť nenárokujem (zámerne uvádzam aj svoje miesto narodenia a súčasne bydlisko, lebo mi skutočne ide o slávu obce Hrochoť a nie o slávu svoju, ako mi to niektorí ľudia vytýkajú).

Autor: Jano Mazúch z Hrochoti, Ďura Cukríka najstarší syn, Foto: ilustračné