Historický úspech mladých džudistov Dukly v Grazi

ŠPORT
0 /

Cez tisíc džudistov z 25 krajín a troch svetadielov si zmeralo sily v rakúskom Grazi. Na tomto medzinárodne uznávanom turnaji nechýbali ani žiaci a dorastenci banskobystrickej Dukly, ktorí opäť potvrdili svoju kvalitu. Priviezli si totiž dve zlaté a jednu bronzovú medailu.

Zo sedemčlennej výpravy až šesť džudistov aktuálne vedie k prvému polroku slovenské rankingové tabuľky. Boje v Grazi boli tak turnajom pravdy, kam bystrické mládežnícke džudo patrí. Je veľmi potešujúce a nádejné, že až piati vykráčali turnajovým pavúkom vo svojich váhach vysoko. Historickým úspechom je, že traja skončili na pódiu s medailou na krku.

Cesty oboch víťazov, teda Alexa Barta (starší žiaci do 66kg) a Máriusa Fízeľa (dorastenci do 81kg), až na stupienok najvyšší boli podobné. Obaja absolvovali po päť zápasov a zápasili bez zaváhania. Svojim súperom nedali šancu a to mali vo váhe džudistov až z ôsmich krajín, pričom tri zápasy skončili víťazstvom pred časovým limitom na ipon a v ďalších dvoch zvíťazili na vysoké technické ocenenie wazari. Alex Barto je dlhodobo jedným z najlepších žiakov, aké slovenské džudo má a Márius Fízeľ si v dorasteneckej kategórii svojimi poslednými výkonmi, ktoré potvrdil aj v Grazi, pýta vstupenku do dorasteneckej reprezentácie.

Bronzom doplnil medailovú zbierku banskobystrickej Dukly ďalší dorastenec Dalibor Ďurčo vo váhe do 55 kg. A to bol ešte 30 sekúnd pred skončením semifinálového zápasu s českým reprezentantom jednou nohou vo finále. Súperovi sa však podarilo otočiť zápas a rozosmutniť nášho dorasteneckého reprezentanta. V boji o tretie miesto už ale nezaváhal a porazil Taliana Bissela na ipon.

Pekný výsledok dosiahol ešte v sobotu v kategórii mladších žiakov aj Benajmín Maťašeje, ktorý v pluske v konkurencii 18 džudistov bojoval s Francúzom Rongierom a predviedol vyrovnaný zápas o tretie miesto. Duel by sa aj skončil v riadnom čase remízou, ale rozhodcovia na nášho Benyho pozreli trochu prísnejším okom a po treste za pasivitu prisúdili víťazstvo Francúzovi. Nakoniec ešte Bruno Banský v dorasteneckej váhe do 50 kg vybojoval pre banskobystrickú Duklu siedme miesto, čo je v konkurencii 32 džudistov taktiež dobrý výsledok.

Bystrické džudistické nádeje čaká teraz v lete rad sústredení, po ktorých bude nasledovať druhá polovica sezóny so svojimi vrcholmi na rôznych medzinárodných turnajoch a zápolenie v domácej dorasteneckej lige.

Autor: (bs, jb), Foto: (bs)