História Medzinárodného halového turnaja žiakov vo futbale o Pohár Jozefa Vengloša

ŠPORT
2 /

Tohto roku sa 16. decembra uskutoční už 24. ročník populárneho Medzinárodného halového turnaja žiakov vo futbale nesúci meno svetoznámeho futbalového trénera Jozefa Vengloša. Na bohatú históriu tohto turnaja si spomína dlhoročný športový komentátor a organizátor Jozef Ivan.

Pred 24 rokmi

Uskutočneniu Medzinárodného halového futbalového turnaja o Pohár Jozefa Vengloša predchádzal futbalový turnaj 14 – ročných žiakov, ktorý sa v roku 1993 konal z podnetu futbalového trénera Petra Benedika. Zúčastnili sa ho víťazi okresných kôl zo Stredoslovenského kraja. Okresné kolá tohto turnaja organizovali Domy pionierov a Centrá voľného času.

Finále sa hralo pri príležitosti medzinárodného dňa detí na futbalovom ihrisku Dukly v Banskej Bystrici. Tu sa zrodila myšlienka uskutočňovať pre žiakov halový futbalový turnaj. Už nasledujúci rok v decembri 1994  sa v športovej hale Dukly na Štiavničkách uskutočnil prvý ročník halového futbalového turnaja. Víťazstvo si odniesli domáci futbalisti Dukly Banská Bystrica pred FC Nitra a Interom Bratislava.

Organizačne sa na zabezpečení tohto podujatia podieľali a pri zrode tohto turnaja okrem trénera Petra Benedika stáli Ondrej Poljovka, František Babušík st., Viliam Lačný st., Katka Dacejová, Jozef Ivan, Eva Murková, Anka Nogová, Helena Takáčov, Štefan Takáč a Štefan Zvalo.

Meno Jozefa Vengloša

Druhý ročník tohto futbalového turnaja v roku 1995 sa neuskutočnil pre chrípkovú epidémiu. Futbalový tréner Peter Benedik, ktorý sa venoval výchove mladých futbalistov medzitým oslovil veľkú osobnosť nielen slovenského, ale i európskeho a svetového futbalu docenta Jozefa Vengloša so žiadosťou o prepožičanie svojho mena do názvu tohto turnaja. Ten túto ponuku prijal a tak tretí ročník turnaja v roku 1995 už niesol jeho meno.

Víťazstvo v tomto ročníku si vybojovali futbalisti Slovana Bratislava pred FC Nitra a Duklou Banská Bystrica. Najlepším hráčom bol vyhlásený Filip Šebo z bratislavského Slovana. Organizátori tohto turnaja sa každým rokom snažili nielen o vylepšenie organizačnej ale i futbalovej úrovne.

Prvá medzinárodná účasť

Prelomovým bol rok 1998, v ktorom štartovalo 10 družstiev – 5 v kategórii mladších a 5 v kategórii starších žiakov. Po prvýkrát  sa na tomto turnaji predstavilo zahraničné družstvo – maďarský LSC Vác ako i výber žiakov Stredoslovenského futbalové zväzu. Mottom tohto ročníka bolo: „Futbal alebo drogy. My sme si vybrali futbal.“

„V živej pamäti mi ostal finálový zápas v roku 1999,kedy o víťazovi turnaja rozhodovali až pokutové kopy. V nich boli šťastnejší žiaci ŠK Benekol, ktorí porazili Jupie Banskú Bystricu.Tretí skončili mladí futbalisti z maďarského Vácu,“

 spomína Jozef Ivan.

Súčasťou turnaja v tomto roku boli aj zápasy internacionálov Spartaka Trnava vedených Jozefom Adamcom proti internacionálom Dukly Banská Bystrica, reprezentovanej prevažne futbalistami z Benedikovej futbalovej liahne a futbalových osobností. V ich drese nastúpil i bývalý minister obrany Pavol Kanis proti  výberu trénerov zúčastnených na tomto turnaji.

Úlohy sa tak vymenili a žiaci, ktorí na turnaji štartovali,  dostali možnosť vidieť hrať svojich trénerov. Nadšene ich povzbudzovali a ich akcie odmeňovali spontánnym potleskom. Po prvýkrát sa organizačne na podujatí začal podieľať LIONS Club Banská Bystrica, ktorý je i v súčasnosti jeho spoluorganizátorom.

Prvé víťazstvo zahraničného účastníka

 V roku 2000 priviedol do Banskej Bystrice družstvo Lokomotívy Košice zlatý olympijský medailista z Moskvy František  Kunzo, ktorého na olympiádu v Moskve vybrali z banskobystrickej Dukly.

„Na tomto ročníku som už pôsobil v úlohe redaktora televízie AZTV a televízny šot z tohto ako i ďalších ročníkov som sprostredkoval televíznym divákom. Víťazstvo v tomto ročníku si po prvýkrát vybojoval zahraničný účastník a do Poľska si ho odniesli chlapci Wisly Krakow. Tu som urobil rozhovor s ich trénerom doktorom Stanislavom Chemiczom,“

hovorí Jozef Ivan.

Pri obhajobe svojho víťazstva v roku 2001, kde chlapci z Krakowa skončili na druhom mieste, ho tréner Stanislav Chemicz požiadal, či by mu  televízny šot a materiál z týchto dvoch ročníkov nesprostredkoval.

Ivan k tomu dodáva:

„Sľúbil som mu to a tak v lete v roku 2002 sme sa stretli v Krakove na štadióne Wisly, kde som mu sľúbený televízny materiál na CD nosiči odovzdal. Pozval ma do svojej trénerskej kancelárie, kde pri pohľade na fotografie z nášho turnaja a pri jeho nadšenom rozprávaní som si naplno uvedomil, aký veľký ohlas má tento turnaj   a víťazstvo na ňom u neho i  u jeho zverencov..Som presvedčený, že je to tak i v českom kolektíve Sigmy Olomouc, ktorá si v posledných ročníkoch z turnaja odniesla deväť víťazstiev.“

A nielen u nich, ale aj v kolektívoch žiakov v Ostrave, Dukle Praha v Drnoviciach, Brne, vo Váci, Dósze Ujpest, BVSC Budapest či v FC Volksbank Leonhofen. V posledných piatich ročníkoch sa vyprofilovali aj  účastníci tohto turnaja. Popri klubových družstvách na ňom pravidelne štartujú i výbery krajských futbalových zväzov.

Ľudia spojení s 23 ročníkmi turnaja

Medzinárodný halový futbalový turnaj má za sebou 23 ročníkov. Štartovalo v nich viac ako 2.500 mladých futbalistov. Pre niektorých bol tento turnaj odrazom do veľkého futbalu. Za všetkých spomenieme aspoň mená ako Šebo, Považanec, Ďuriš, Stoch či mená súčasných slovenských reprezentantov Hamšík, Pekarík, GregušŠkriniar.

Mnohí z účastníkov tohto turnaja rozdávali a rozdávajú radosť futbalovým priaznivcom na futbalových trávnikoch aj  v nižších súťažiach nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Pri bilancovaní uvedených ročníkov netreba  zabudnúť na tých, ktorí pomohli pri jeho organizácii. Či to už boli nebohí Viliam Lačný st., Pavol Huťka, Ján Chladný, Jozef Pikula, Ján Dubínyi alebo  ešte aj dnes žijúci  René Babušík, Viliam Lačný ml., lekári Andrej Patka, Ján Pikula, Milan Urbáni, Marian Šovčík, Vladimír Gašpír, Štefan Kocka, Robo Kazík a Jozef Vengloš ml.

Boli to i učitelia Miroslav Chovanec, Peter Pinter, Ján Žuffa,  ale aj riaditeľ Národnej banky Jozef Kreutz, Dušan Fitzel či Štefan Zvalo, ktorý v roku 1998 vystriedal pri rozhlasovom mikrofóne Jozefa Ivana  a v úlohe hlásateľa  pôsobí doteraz, či neodmysliteľný fotograf Ján „Mišiak“ Miškovič.

Veľký význam tomuto podujatiu prikladá i samotný docent Jozef Vengloš, ktorého meno tento turnaj nesie, ako i zástupcovia Krajského a Slovenského futbalového zväzu, primátori a vedúci predstavitelia nášho mesta, ktorí  sa ho pravidelne zúčastňovali a zúčastňujú.

Oceňovanie družstiev i hráčov

Organizátori turnaja každoročne okrem odmeňovania družstiev na základe umiestnenia vyhodnocujú aj najlepších strelcov, brankárov a hráčov. V mnohých prípadoch ocenenia pre nich v podobe dresov a futbalových suvenírov venovali známe futbalové osobnosti, ako napríklad Marek Hamšík, Ľubomír Moravčík, Christian Karembeu, Jakub Považanec, Miroslav Stoch, hráči Dukly Praha či bývalý riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Peter Korčok a ďalší.

Pravidelne ceny oceneným hráčom odovzdávajú bývalí hráči z banskobystrickej Dukly alebo iných futbalových oddielov. Pre mladých futbalistov je to nielen vzácna pamiatka a možnosť vidieť naživo  známe futbalové osobnosti, ale  aj motivácia na ich nasledovanie.

V úlohe divákov na tomto turnaji sme okrem iných mohli vidieť i olympijských víťazov Antona Tkáča, Jozefa Pribilinca a Františka Kunza, futbalových internacionálov Mareka Penksu, Karola Praženicu, Roba Semeníka a ďalších.

„V tomto období už vrcholia prípravy na 24. ročník tohto podujatia, ktorý sa uskutoční 16.  decembra tohto roku. Chcel by som i touto cestou v mene organizátorov pozvať priaznivcov futbalu, aby v uvedené dni prišli do Športovej haly na Štiavničkách povzbudiť mladé futbalové nádeje. Verím a som pevne presvedčený, že i tohto roku sa medzi stovkou mladých futbalistov objavia talenty, ktoré o pár rokov budú reprezentovať Slovensko na významných futbalových podujatiach,“ 

uzatvára Jozef Ivan.

 

Autor: Jožo Ivan, Foto: archív a ilustračné