HC ´05 u majstra neuspelo, pykalo v oslabeniach i za chyby + HLASY

ŠPORT
0 /

Banskobystrickí hokejisti nastúpili v dvadsiatom kole Tipsport ligy na ľade majstrovských Košíc a hoci viedli 1:0 a vyrovnali na 2:2, nezvládli tretiu tretinu a prehrali o dva góly.

Na začiatku prvej tretiny mohli ísť do vedenia domáci. V presilovke zatlačili, ale nedokázali dostať puk ani do odkrytej bránky. Udreli sme teda my, už v hre piatich proti piatim, keď úspech slávila prihrávka Rótha spoza bránky, ktorú zužitkoval pred bránkou voľný Patrik Lamper. V trinástej minúte sme znovu hrali v oslabení, na trestnú išiel Zigo a Košičania trestali. Bartoš našiel Lapšanského, ktorý vystreli z kruhu parádne do vinkla – 1:1. V 16. minúte Jenčík švihom napriahol a náš brankár Corbeil musel zasahovať ramenom. Skóre sa nemenilo ani po bystrickej akcii na konci ktorej bol Loskot, pretože Halász predviedol senzačný zákrok na čiare. Následne však Loskot musel byť odvezený na nosidlách za asistencie záchranárov z ľadu po napadnutí jeho hlavy a krku Lapšanským. Ten dostal síce trest 5 minút plus do konca zápasu, avšak sekal i náš Handlovský, takže dve minúty sa hralo v štyroch proti štyrom. To viac sedelo majstrovskému tímu z východu republiky, pretože Jenčík sa ocitol sám pred brankárom ´baranov´, no našťastie nepochodil.

Na začiatku stredného dejstva sa porúčal na trestnú lavicu opäť Zigo a Košičania aj po druhýkrát jeho vylúčenie trestali. Tentoraz sa presadil dobrou strelou z medzikružia Šedivý a bolo 2:1. My sme však boli aktívni a vyrovnanie mal na hokejke najmä Handlovský, proti bol gólman Halász. Skórovať sa podarilo až Ondrejovi Mikulovi v 32. minúte. Od modrej strieľal Petran a náš strelec puk šikovne tečoval – 2:2. Domáci síce častejšie strieľali, ale nemali vyložené šance, rovnako tak ani my, takže do šatne na druhú prestávku sa išlo za nerozhodného stavu.

Tretia tretina bola dlho opatrná, veľa vzruchu pred bránkami nebolo, no predsa len diváci v Steel aréne videli gól. Košice rozohrali v 48. minúte akciu po strane, Bartánus prihral puk cez štyroch našich hráčov na vzdialenejšiu žrď, kde bol nepokrytý Suja a ten nemal problém poslať svoj tím do vedenia – 3:2. Následne Bystričania vrhli sily do útoku a viackrát podkúrili Halászovi, no neuspeli a súper trestal. Do našej otvorenej obrany vlietol Bartánus a pred Corbeilom sa nemýlil – 4:2. To nebolo všetko. Za chyby sme mohli pykať opäť, pretože nepokrytý Bartoš v 55. minúte skóroval, no predtým sa puk dotkol ochrannej siete, takže gól Košičanom rozhodcovia neuznali. V závere sme skúsili odvolať brankára a hrali tak v šestici, no nebolo nám to nič platné. Naopak Dudáš opečiatkoval obe žrde našej opustenej svätyne.

Fakty o zápase:

HC Košice – HC’05 iClinic Banská Bystrica 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Góly: 13. Lapšanský (Bartoš, Šedivý), 24. Šedivý (Bicek), 48. Suja (Bartánus, Bicek), 52. Bartánus – 8. Lamper (Róth), 32. Mikula (Petran). Rozhodovali: Baluška, J. Konc – Gajan, Holienka. Vylúčenia na 2.min: 1:5. Vyššie tresty: Lapšanský (Košice) 5 + DKZ za napadnutie hlavy a krku. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 0:0. Diváci: 4364.

Zostavy:

HC: Halász – Dudáš, Cebák, Chovan, Deyl, Šedivý, Pavúk, Macejko – Bartoš, Hrnka, Lapšanský – Bartánus, Suja, Bicek – Boltun, Češík, Lelkeš – Bortňák, Jenčík, Hričina – Šoltés

HC’05 iClinic: Corbeil – Ďatelinka, Sandgren, Jankovič, Šmach, Gründling, Rosandič, Petran – Majdan, Galamboš, Tománek – Jankovič, Kytnár, Handlovský – Gašpar, Handzuš, Mikula – Lamper, Zigo, Róth.

Hlasy po zápase:

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: „Myslím, že sme videli dobrý a bojovný zápas z oboch strán. Domáci v prvej tretine boli lepší a lepšie aj korčuľovali, my sme sa im potom v druhej dvadsaťminútovke vyrovnali. Podarilo sa nám vyrovnať stav a myslím si, že až do gólu na 3:2 to bol vyrovnaný duel. Za stavu 4:2 sme sa potom snažili výsledkom niečo urobiť, viac sme sa tlačili dopredu, no nechávali sme otvorené zadné dvierka, čo ponúklo Košiciam ďalšie šance. Myslím si, že pre hokejového fanúšika to bol z oboch strán dobrý zápas.”

Marek Bartánus, útočník Košíc: „Na tréningoch robíme všetko, aby sme boli úspešní. Výsledky sa postupne dostavujú. Musíme aj naďalej tvrdo pracovať a hrať tak kolektívne ako dnes. Dnes sme to všetci potiahli za jeden povraz a som šťastný, že sme zdolali tak náročného súpera a potešili aj košických divákov.”

Marcel Šimurda, asistent trénera Košíc: „Videli sme perfektný zápas. Inkasovali sme síce ako prví, ale dvoma využitými presilovými hrami sme sa dostali do vedenia. Počas celého zápasu sme poctivo pracovali a verili, že duel zvládneme a dotiahneme ho do víťazného konca. To sa nám podarilo a sme za to radi.”

Tabuľka:

1. HKM Zvolen        21  12  2  2  5  79:49  42
2. Dukla Trenčín     22  10  3  3  6  52:51  39
3. HK Nitra          21  11  2  0  8  69:53  37
 4. HC’05 B. Bystrica 21   9  3  3  6  55:41  36
5. HC Košice         21   9  2  4  6  50:37  35
6. MHC Martin        21   9  3  0  9  52:50  33
7. HK Poprad         22   8  2  4  8  67:62  32
8. ŠHK 37 Piešťany   21   8  3  1  9  53:54  31
9. MsHK Žilina       22   7  2  3  10 47:57  28
10. HK 36 Skalica    22   7  0  3  12 46:77  24

Autor: (cb), Zdroj: Video huste.tv, Foto: webnoviny, facebook + ilustračné, archívne