FOTO: Zlatého Mateja Tótha vítali na Námestí SNP tisíce Bystričanov

ŠPORT
1 /

Vo štvrtok 25. augusta podvečer patrilo banskobystrické Námestie SNP nášmu olympijskému  víťazovi v chôdzi na 50 km z Ria Matejovi Tóthovi. V centre Banskej Bystrice ho privítalo plné námestie.

Mateja Tótha s tímom VŠC Dukla Banská Bystrica – trénerom Matejom Spišiakom a riaditeľom Richardom Galovičom, spolu s prezidentom Slovenského atletického zväzu Petrom Korčokom (vedúcim slovenskej olympijskej výpravy v Riu) najskôr prijal na historickej Radnici primátor mesta Ján Nosko. Tu bola aj  tlačová beseda s hosťami.

Medzitým na Námestí SNP od piatej koncertovala skupina DesmodKulym. Moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval o šiestej ohlásil množstvu zhromaždených Bystričanov príchod olympijského víťaza Mateja Tótha na otvorenom červenom aute so zlatou medailou na krku a slovenskou vlajkou v rukách.

Plné bystrické námestie privítalo Mateja obrovským potleskom a skandovaním „ďakujeme, ďakujeme“. Olympijský víťaz v sprievode mladých chodcov Dukly sa zvítal s fanúšikmi a vyšiel na pódium, pod ktorým ho spolu s otcom Viliamom pozdravili aj jeho dve dcérky. Na pódiu vítal Mateja skladbou na jeho počesť spevák Samo Tomeček so skupinou.

„Bol som neskutočne šťastný, keď som v Riu došiel do cieľa, ale vidieť tisíce ľudí na bystrickom námestí, tak pre toto robíme šport. Teraz som z celého srdca šťastný, od vás dostávam pozitívnu energiu a silu ísť ďalej, veľmi ťažko sa to s niečím porovnáva, ďakujem vám,“

boli prvé slová dojatého Mateja Tótha Bystričanom.

Postupne prichádzali na pódium gratulanti. Primátor mesta Ján Nosko odovzdal Matejovi pamätný list s kyticou pre šťastie a poďakoval sa mu za skvelú reprezentáciu mesta a Slovenska v Riu i za to, že svojou skromnosťou, pracovitosťou a húževnatosťou je vzorom pre mladých ľudí i celú spoločnosť.

Som veľmi rád, že Matej Tóth prijal moju ponuku stať sa prvým ambasádorom Banskej Bystrice – Európskeho mesta športu 2017,“

dodal primátor a olympijského šampióna obliekol do bieleho trička ambasádora.

Potom prišiel na pódium tréner Matej Spišiak, ktorý sa podelil s Bystričanmi o svoje pocity olympijského víťazstva svojho zverenca. Na oplátku mu Matej Tóth pripravil prekvapenie – začal holiť jeho bradu, čo tréner napokon dokončí doma.

Prezident  SAZ Peter Korčok priniesol na oslavu veľké fľaše šampanského a ocenil hrdinský výkon nášho skvelého chodca – majstra sveta, ktorý v ére samostatného Slovenska teraz získal pre našu krajinu historicky prvú zlatú olympijskú medailu v atletike.

Svoju vďaku Matejovi Tóthovi za materský klub VŠC Dukla Banská Bystrica predniesol jeho riaditeľ Richard Galovič. Prvé takéto veľkolepé privítanie zlatého chodca  v Banskej Bystrici zažil pred rokom po majstrovstvách sveta v Pekingu a druhé teraz po návrate z OH v Riu, čo podľa neho charakterizuje prajnosť Bystričanov športu a športovcom Dukly.

Po slávnosti nasledovala autogramiáda Mateja Tótha v stane, pred ktorým sa vytvoril dlhočižný rad malých i veľkých Bystričanov s kartičkami olympijského víťaza na podpis, pričom na pódiu pokračoval koncert Sama Tomečka. Bol to jeden  z tých neopakovateľných dní, ktoré sa zapíšu zlatým písmom do slávnej športovej histórie mesta pod Urpínom.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová