Foto: Zimný štadión je deň pred dokončením

ŠPORT
5 /

Barani aj s bystrickými fanúšikmi už netrpezlivo čakajú na otvorenie zrekonštruovaného zimného štadióna. Malo by sa tak stať už v piatok 17.októbra o 17:30 hod. v prvom zápase Tipsport extraligy na vynovenom domácom klzisku s HC Košice.

Doposiaľ bol kvôli rekonštrukcii oboch hál A a B dočasným domácim stánkom HC´05 Banská Bystrica zimný štadión v Brezne. Poslanec Ján Šabo, ktorý je aj konateľom mestskej spoločnosti BPM s.r.o. vlastniacej zimný štadión, k tomu uvádza:

„Po piatich mesiacoch stavebných prác sa dolaďujú posledné detaily a po kolaudácii severnej tribúny otvoria naši hokejisti sezónu konečne na vlastnom ľade. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí k tejto rozsiahlej rekonštrukcii prispeli.“

Rekonštrukcia sa skladá z troch etáp. Tá prvá sa týkala oboch hál A i B, v ktorých sa kompletne vymieňalo chladenie. To je teraz nové a bude šetriť energiu. V druhej etape sa vybudovala nová severná tribúna, na ktorú uvoľnil milión eur pre Banskú Bystricu premiér Robert Fico z vládnej rezervy. Zostane ešte dokončiť zázemie pod severnou tribúnou s novými šatňami, malou telocvičňou s posilovňou a nový vchod so sociálnymi zariadeniami, čo bude slúžiť najmä mladým bystrickým hokejistom.

„Poslednú etapu financujeme z vlastných zdrojov BPM s.r.o. Zdržala nás okrem klimatických vplyvov pri otvorenej streche aj neochota primátora mesta dotiahnuť zmluvné financovanie prevádzky štadióna,“

dodáva Šabo. Poslanec a športový manažér HC´05 Banská Bystrica Vlastimil Plavucha hovorí:

„Celú prípravu sme kvôli prestavbe zimného štadióna presunuli do Brezna, kde nám vytvorili dobré podmienky aj pre zápasy Tipsport extraligy. Chlapci však veľmi túžia hrať už v Banskej Bystrici pred vlastnými divákmi, kde sú zvyknutí, preto sa všetci tešíme na prvý skutočne domáci zápas.“ 

Po rekonštrukcii získal banskobystrický zimný štadión nové technické parametre. Budú sa tu môcť hrať aj medzinárodné hokejové turnaje, poslúži aj korčuliarom. Mimo sezóny sa dá využiť vynovená hala využiť aj na organizovanie kultúrnych či spoločenských podujatí.

„Zimný štadión bude mať teraz všetky miesta na sedenie a celý priestor dostal nový charakter. Mesto tak získalo jeden dôstojný športový a kultúrny stánok.“

vysvetľuje poslanec Jakub Gajdošík, ktorý spolu s ďalšími členmi mestského zastupiteľstva aktívne prispel k presadeniu obnovy zimného štadióna.

My sme sledovali celý priebeh prestavby a boli sme sa pozrieť aj na finále prác po osadení sedadiel na severnej tribúne, mantinelov s plexisklom, úpravu betónovej plochy až po prvý ľad. Ako sa rekonštrukcia zimného štadióna vydarila, sa budú môcť presvedčiť Bystričania na piatkovom prvom domácom zápase „baranov“ po kolaudácii.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová