FOTO: Prestížne derby v Badíne pre Rakytovce, cenné body získala Šalková

ŠPORT
15 /

Cez víkend sa hralo druhé kolo štvrtej ligy skupiny juh a v ňom sme sa najviac upierali na prestížne susedské derby medzi Badínom a Rakytovcami. Domáci veľmi chceli vyhrať, ale nestrelili gól, takže napokon sa tešili zásluhou strelecky disponovaného Telúcha hostia. Cenné tri body získala Šalková v Čiernom Balogu. Neprehral ani Medzibrod. Na otrasnom ihrisku v Príbelciach remizoval s tamojším celkom 0:0.

Na prestížne susedské derby do Badína s Rakytovcami prišlo tristo divákov. Štadión sa utešene zaplnil, rozvoniaval výborný guláš, no na ihrisku sa nebolo príliš na čo do prvej prestávky pozerať. Úvod zápasu patril hosťom. Pohrozili už v 3. minúte, po sklepnutí lopty Klačanom strelu Koreňa stihla domáca obrana zblokovať na roh. V 16. minúte mali prvú šancu Badínčania, keď sa Hanák natlačil pred obrancu, no jeho hlavičkovému pokusu chýbala lepšia razancia, takže lopta skončila v rukaviciach Kvasnu. Prvopolčasovú nudu ukončila až strela Kollára v 37. minúte, ktorá roztlieskala zaplnený štadión.

V druhom polčase pokračovalo držanie lopty na domácich kopačkách, ktoré však bolo neefektívne. Rakytovce pozorne vykrývali priestor pred svojou bránkou a snaživých domácich do šanci nepúšťali. Za zmienku stojí šanca zo 48. minúty, keď po centri Plška a hlavičke tiesneného Hanáka skončila lopta tesne nad brvnom. Badínčanom robila problémy najmä behavá dvojica Klačan – Telúch. Po spolupráci týchto dvoch futbalistov sa napokon zrodil aj jediný gól stretnutia. V 74. minúte Klačan vyhral hlavičkový súboj, loptu si prebral Pavol Telúch a netradične z pravej strany tečovanou strelou rozvlnil sieť za inak dobrým brankárom Škubákom – 0:1. Domáci sa následne snažili vyrovnať, ale ich tlak bol platonický. Jediná strela Plška spoza šestnástky v 85. minúte skončila tesne nad bránkou hostí.

Strelec jediného gólu zápasu Pavol Telúch pre Bystricoviny povedal: „Neviem, či sme si zaslúžili vyhrať. Hralo sa totiž na obe bránky, my sme boli efektívnejší. Domáci mali dve čisté šance, ale nezakončili ich presne. Mne to padlo so šťastím, bola to tečovaná lopta na zadnú žrď po brejkovej akcii, no som za to rád. Videl som voľný priestor, nabehol som si do pravej strany a snažil som sa iba trafiť bránku. Čo sa napokon podarilo. V prvom kole som dal tri góly, teraz ďalší, tak uvidíme ako to bude v nasledujúcich zápasoch. Dúfam, že mi šťastena dopraje, no budem sa hlavne snažiť, aby sme vyhrávali. To je najpodstatnejšie.“

Kapitán Badína Michal Bíreš po prehre s Rakytovcami Bystricovinám hovoril: „Tlačili sme sa do šírky a bez zakončenia sa góly nedávajú. Do šírky si môžeme nahrávať kedykoľvek, ale bez kolmej prihrávky, dobrého centra a efektívneho zakončenia góly nepadajú. Takže tu bola hlavná chyba a príčina prehry. Teraz nás čaká Šalková. Musíme sa na ňu dobre pripraviť cez týždeň a doniesť odtiaľ body, ktoré sme doma stratili. Máme dobré mužstvo, len mladí chlapci ešte potrebujú herné skúsenosti. Máme svoju kvalitu i skúsených futbalistov, len tí mladší potrebujú viacej hrať a dostavia sa potom aj želané výsledky.“ 

ŠK Badín – FK Rakytovce 0:1 (0:0)

Gól: 74. Telúch. Rozhodoval: Gemzický. ŽK: Kohút (Badín). Diváci: 300.

Šalková cestovala do Čierneho Balogu a v prvom polčase sa dokázala presadiť. Najprv po rohu Debnára sa ocitol v čistej šanci hlavou Zimnikoval, no nemenil skóre. To sa podarilo až v 21. minúte Matejovi Mesíkovi. Opäť tomu predchádzal roh Debnára na zadnú žrď, kde zo súboja putovala lopta na päťku a v skrumáži sa najlepšie zorientoval spomínaný obranca Šalkovej, ktorý z otočky prestrelil brankára Bubelínyho – 0:1. Domáci hrozili najmä z pravej strany kapitánom Mózerom, ktorý mohol vyrovnať ešte do prestávky. Dostal sa totiž do šestnástky, ale tečovanú loptu dokázal gólman Ursíny aj s pomocou žrde vyraziť.

V druhom polčase mali Baločania o niečo viac z hry, no dostávali sa iba po šestnástku. Hostia sa zamerali na pokrytie svojej polovice ihriska a rýchle kontry. To sa im darilo. Strely súpera dobre blokovali, alebo lopty pokryl spoľahlivý Ursíny. Ten sa zaskvel najmä dobrým zákrokom po strele domáceho hráča z pravej strany do vinkla. Horehronci teda nevyrovnali a doplatili na obrovskú chybu svojho gólmana v 67. minúte. Dostal totiž malú domov, napádal ho iba propagačne Šimon Bútora, no oplatilo sa. Bubelíny totiž zluftoval, netrafil loptu, takže spomínaný futbalista Šalkovej mal ľahkú prácu pred prázdnou bránkou – 0:2. Škoda len, že Balog napokon znížil. Udialo sa tak v 82. minúte po nedorozumení v domácej defenzíve, z čoho ťažil na päťke voľný Betka1:2. Domáci následne vrhli všetky sily do útoku, hrali vabank a pykali. Trestal Miroslav Debnár, ktorý sa pekne uvoľnil a z asi 15 metrov umiestnenou strelou k vzdialenejšej žrdi rozhodol o výsledku 1:3. V nadstavenom čase mal tento ofenzívny stredopoliar ešte ďalšiu možnosť. Strieľal tentoraz spoza 16-ky, no Bubelíny loptu vytlačil nad brvno.

Hrajúci tréner Šalkovej Matej Libič po víťazstve v Balogu pre Bystricoviny uviedol: „Sú to pre nás cenné body, lebo u tohto súpera sa nehrá ľahko žiadnemu mužstvu. Nebol to pekný futbal, v prvom polčase sa to všetko odohrávalo medzi šestnástkami, bolo to ubojované bez závratných šanci na jednej či druhej strane. My sme sa napokon presadili po štandardke. V druhom polčase sme pokryli najmä vlastnú polovicu, spoliehali sa na protiútoky. Súpera sme nepustili do šancí a potrestali fatálnu chybu ich brankára. V závere hral Balog vabank, tretí gól Mira Debnára rozhodol o výsledku. Sme veľmi radi, že sme získali naozaj cenné tri body.“

ŠK Partizán Čierny Balog – FK Šalková 1:3 (0:1)

Góly: 82. Betka – 21. Matej Mesík, 67. Bútora, 89. Debnár. Rozhodoval: Dodok. ŽK: Betka – Zimnikoval. Diváci: 150.

Medzibrod sa predstavil u nováčika súťaže v Príbelciach. Na ťažkom teréne mali v úvode viac z hry domáci futbalisti. Brankár Petrík musel čeliť dobrému pokusu súpera, ale z dorážky po závare pred ním mal aj šťastie, pretože lopta opečiatkovala brvno. Najväčšiu šancu hostí mal Pipich. Dostal sa do úniku, obišiel gólmana, ale bol už v uhle a nestihol zakončiť. Po prestávke mal veľkú príležitosť ďalší hráč Medzibrodu Selecký. Unikol po krídle, ale jeho koncovke chýbala presnosť. Následne to bolo vyrovnané, šance však neprichádzali. Domáci hrozili najmä v závere zo štandardiek, no iba z jednej poslali loptu medzi žrde, kde bol pozorný Petrík. Deľba bodov bola tak napokon spravodlivá. Na veľmi zlom teréne lopta často skákala, futbalistom sa iba ťažko kombinovalo na jednom z najhorších ihrísk na strednom Slovensku. Za zmienku stojí ešte fakt, že do zostavy Medzibrodu sa presne po roku vrátil Samuelčík. Zranené koleno už má v poriadku.

TJD Príbelce – TJ Sokol Medzibrod 0:0

Góly: žiadne. Rozhodoval: Oružinský. ŽK: Bobok, Belluš, Hroš, Samuelčík. Diváci: 180.

Ostatné výsledky: Kováčová – Slovenské Ďarmoty 6:0, N. Baňa – Pliešovce 1:2, Hriňová – Detva 3:2, Tisovec – Tornaľa 0:3.

V treťom kole už v sobotu 18. augusta hrajú doma Rakytovce o 16.00 hodine a hostia Novú Baňu. V tento deň sa hrá aj okresné derby v Šalkovej, kde domáci pod umelým osvetlením o 19.00 hodine privítajú Badín. V nedeľu 19. augusta sa predstaví doma Medzibrod. O 16.00 hodine si zmeria sily s Hriňovou.

Autor: (bl), Foto: autor (zo zápasu Badín - Rakytovce)