FOTO: Parkouristi v Bystrici predviedli svoje kúsky, trénovali aj s deťmi z detského domova

ŠPORT
0 /

Nadšenci umenia pohybu zo štyroch krajín, španielsky hosť, veľa pohybu a potu. To všetko so sebou priniesol ôsmy ročník podujatia Parkour Meeting Banská Bystrica.

V posledných dňoch ste mohli v uliciach Banskej Bystrice naraziť na mladých nadšencov umenia pohybu. Parkouristi zo Slovenska, Česka a Rakúska v Bystrici zažili svoje tradičné medzinárodné stretnutie, ktoré tento rok poctil svojou návštevou aj španielsky hosť Aral Roca Gomez z tímu Born to Trace.

Ako vyzeral Parkour Meeting Banská Bystrica 2018? Na parkouristov čakali štyri dni (26. – 29. júla) plné pohybu, zábavy a potu.

„Okrem voľného skákania na zimnom štadióne, v hale B, či v parku pod Pamätníkom SNP, mali účastníci pripravený pestrý program,”

povedal Dávid Lupták, jeden z organizátorov podujatia, ktoré spolu s ďalšími mladými parkouristami pripravujú ako dobrovoľníci už osem rokov.

„Mohli sa zapojiť do niekoľkých workshopov, na ktorých si pod vedením skúsenejších vyskúšali rôzne parkourové techniky, balans, prekonávanie strachu, lezenie v mestskom prostredí, ale aj acroyogu,”

vymenoval Lupták. Spomenul tiež nočný výlet na Urpín a sledovanie zatmenia Mesiaca, či Parkour Spirit – oceňovanie dobrovoľníkov z radov parkouristov.

Parkour je nesúťažná disciplína, no počas celého trvania akcie mohli účastníci plniť aj špeciálne výzvy, za ktorých zvládnutie ich čakala odmena. Nehľadali sme teda jedného víťaza, mohol sa ním stať každý,”

 pokračoval.

Na svoje si prišla aj verejnosť. Návštevníci podujatia nemuseli kúsky parkouristov iba sledovať. Zapojiť sa mohli do spoločných ranných rozcvičiek v parku pod Pamätníkom SNP, z ktorých jednu viedol aj samotný španielsky hosť. To však zďaleka nebolo všetko.

 „Pre návštevníkov sme mali pripravené aj dva workshopy, do ktorých sa dokopy zapojilo takmer 50 ľudí, prevažne detí. Takto si mohli vyskúšať aspoň základné techniky a cvičenia. Špeciálny workshop absolvovalo aj niekoľko detí z detského domova, ktoré nás poctili svojou návštevou už po tretíkrát,”

dodal Lupták a zároveň poďakoval všetkým dobrovoľníkom a sponzorom, bez ktorých pomoci by sa táto akcia nemohla uskutočniť.

Autor: Jakub Forgács, Foto: Michal Mihál