FOTO: Otvorenie cyklosezóny 2018 v Banskej Bystrici

ŠPORT
2 /

Mesto Banská Bystrica a Občianska cykloiniciatíva v sobotu 7. apríla na Námestí SNP odštartovali cyklistické pelotóny malých i veľkých cyklistov. Otvorila sa tak cyklosezóna 2018.

Cyklosezóna 2018

Pre účastníkov podujatia boli na Námestí SNP pripravené dva pelotóny. Jeden pre menej zdatných cyklistov, ktorí sa previezli mestom a potom zamierili rovno do Vlkanovej (10 km). Druhý pre tých, čo majú aj po zime silu a chuť šliapnuť do pedálov a neboja sa menších či väčších prevýšení na trase (33 km).

Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica pre náš portál uviedla:

„Bombastická správa pre mestských cyklistov a cykloturistov v Banskej Bystrici. Konečne začíname budovať prvú cyklotrasu. V krátkej dobe sa začnú práce na úseku Europa – Podlavice, rozpracované sú projekty ďalších cyklotrás. Tešíme sa, že pre cyklistov otvárame novú cyklosezónu, v ktorej bude čoraz väčšie množstvo ľudí využívať vo voľných chvíľach, na cestu do práce či do školy bicykel, pretože situácia v oblasti statickej dopravy v Banskej Bystrici je kritická. Sme pomerne malé mesto a tie vzdialenosti dokážeme prekonávať aj autobusom, bicyklom alebo pešo. Preto budeme ľudí motivovať aj bezpečnými cyklotrasami.“

Na štarte cyklo – pelotónov sme objavili aj dvoch poslancov mestského zastupiteľstva – prvého viceprimátora Jakuba Gajdošíka a poslanca MsZ z Fončordy Mareka Modranského.

Marek Modranský, ktorý je predsedom dopravnej komisie, k mestskej cyklistike povedal:

„Som veľkým fanúšikom cyklistiky a pokiaľ môžem, vždy rád vysadnem na bicykel, preto som sa aktívne zúčastňujem otvorenia cyklosezóny. Ako poslanec sa snažím o zmenu priority a poradia v preferencii jednotlivých účastníkov cestnej premávky z hľadiska kvality života. Prvý je chodec, potom cyklista, cestujúci vo verejnej doprave, taxi a až na poslednom mieste musí byť jedna osoba sediaca vo svojom aute. K tomu musí mesto vytvárať vhodné podmienky, t.j. mať kvalitnú MHD, cyklotrasy a bezpečné komunikácie.“

Krátko pred desiatou obidva pelotóny vyštartovali na dve trasy, ktoré končili vo Vlkanovej. Vo vlkanovskom Fort Geronimo na účastníkov otvorenia cyklosezóny čakala príjemná atmosféra, prezentácia E-bike regiónu, súťaže, hry a malé občerstvenie. Na záver podujatia nechýbala obľúbená tombola so zaujímavými cyklo – cenami.

Do práce na bicykli

V tejto súvislosti treba pripomenúť aj 7. ročník akcie „Do práce na bicykli“. Do kampane sa môžu najneskôr do 5. mája prihlásiť 2 až 4 – členné tímy kolegov, ktorí si budú v máji evidovať svoje cesty do práce na stránke www.dopracenabicykli.eu. Súťaže sa navyše môžu zúčastniť aj študenti stredných a vysokých škôl, ktorí dosiahli vek 15 rokov.

Každý účastník, ktorý v máji absolvuje najmenej 28 jázd do práce a z práce na bicykli, bude zaradený do žrebovania o viaceré zaujímavé ceny na čele s elektrickým bicyklom, skladacím bicyklom alebo pobytmi v horskom hoteli.

 

Autor: (tom), Foto: redakčné