FOTO: Novoročný šachový turnaj Banská Bystrica 2018 s rekordnou účasťou

ŠPORT
0 /

Okrúhle 25. výročie vzniku Slovenskej republiky oslávili priaznivci šachu v Banskej Bystrici na tradičnom novoročnom šachovom turnaji, ktorý sa konal v stredu 3. januára  2018 a mal rekordnú účasť. Spolu na turnaji v priestoroch Spojenej školy v Kremničke súťažilo 176 šachistov z piatich krajín.

V hlavnom turnaji , ktorý má 22 – ročnú históriu, hralo 90 hráčov a v žiackom turnaji GPX sa ich zišlo 86 a bolo sa na čo pozerať. Rovnako aj v najmladších kategóriách dievčat a chlapcov do 8 rokov sa urputne bojovalo a zadarmo sa ani tu bodíky nerozdávali.

Turnaj sa tešil, podobne ako v uplynulých ročníkoch, pomerne dobrej konkurencii, na čele ktorej stál papierovo najsilnejší mladý slovenský medzinárodne ostrieľaný veľmajster (GM) Milan Pacher. Veľmi zdatnými súpermi mu boli mladé slovenské mládežnícke banskobystrické talenty – bratia Haringovci, Richard Turčan, ale aj Tomáš Danada a hráči z Moskvy.

„V súbežne hranom mládežníckom GPX turnaji do 14 rokov sa súperilo o vysoké body do postupového seriálu náborových turnajov GPX, ale aj o pekné ceny v jednotlivých kategóriách do 8, 11 a 14 rokov dievčat a chlapcov. Turnaje sa hrali švajčiarskym systémom na 7 kôl a s tempom 2 x 15 minút na partiu podľa nových pravidiel FIDE,“

uviedol hlavný organizátor turnaja Zdenek Gregor.

Garanciu nad podujatím prevzala štátna tajomníčka MŠ VVaŠ SR Oľga Nachtmannová, ktorá pozdravila účastníkov. Spolu s primátorom mesta Banská Bystrica Jánom Noskom a predsedom Miestneho odboru Matice slovenskej Pavlom Boroňom sa zúčastnila slávnostného otvorenia podujatia.

V hlavnom turnaji, v ktorom bojovalo aj mnoho mládežníckych talentov a reprezentantov SR, ktorí to skúseným ligovým hráčom vonkoncom neuľahčoval, vyhral Tomáš Danada (ŠK Nafta Gbely), pred mladými talentovanými reprezentantmi SR bratmi Viktorom a Filipom Haringovcami (obaja FM) z domáceho ŠK Junior CVČ, ktorí obsadili 2.a 3. miesto.

Na ďalších miestach sa umiestnili R. Turčan a R. Pánis, za ktorými bol A. Vasilev z Moskvy a potom na 8.mieste najlepšia žena Kate Nikanova, študentka z Bieroruska, pred GM M. Pacherom a P. Kolesárom zo Žiliny.

V turnaji sa presadzovali aj iné mládežnícke talenty a reprezentanti SR, keď v kategórii mládeže do 18 rokov medzi dievčatami zvíťazila Stella Sáňková z ŠK Garde Detva pred S. A. Cíbikovou z ŠK Junior CVČ B. Bystrica a K. Bobrovou z Detvy. V prvej trojke chlapcov do 18 rokov skončili banskobystrické talenty z TOP 10 hlavnej kategórie v poradí V. Haring F. Haring a R. Turčan. Kategóriu seniorov vyhral Juraj Lištiak z PŠK B Bystrica.

V žiackom turnaji GPX bojovalo o body spolu rekordných 86 žiakov, ktorí boli hodnotení v šiestich kategóriách GPX. V kategórii dievčat do 14 rokov zvíťazila Martina Krahulcová z ŠK Prievidza a v kategórii chlapcov do 14 rokov bol najlepší Karol Kostelanský z ŠK Považské Podhradie.

V kategórii 11 – ročných dievčat zvíťazila Simona Bochníčková z KŠN Bratislava a medzi chlapcami do 11 rokov bol najlepší Adam Kusý z CVČ L Mikuláš. V kategóriách najmladších dievčat do 8 rokov zvíťazila Beata Mederlyová z ŠK Levice, v chlapčenskej kategórii do 8 rokov Lukáš Strapec z domáceho Š Junior CVČ B Bystrica.

Poháre, medaile, diplomy, vecné ceny do turnaja venovali garantka podujatia štátna tajomníčka MŠ VVaŠ SR Oľga Nachtmannová, Mesto Banská Bystrica a Miestny odbor Matice slovenskej , ŠK Junior CVČ Bystrica a CVČ Havranské B. Bystrica, ktoré prítomní zástupcovia  organizácií oceneným aj osobne odovzdali.

Celkové výsledky nájdete na: http://www.chess-results.com/tnr324412.aspx?lan=4(link is external) a  http://www.chess-results.com/tnr323558.aspx?lan=4 (link is external).

Poďakovanie za vydarené podujatie patrí všetkým, ktorí pomohli a prispeli k príprave a jeho úspešnému priebehu. Oceniť je potrebné hlavne pomoc garanta podujatia, činnosť dobrovoľných pomocníkov – členov miestneho ŠK Junior pri CVČ Banská Bystrica, CVČ Havranské Banská Bystrica, Mesta Banská Bystrica a SŠ v Kremničke, ktorej dôstojné priestory poskytli účastníkom dobré podmienky na hodnotné výkony plné zápalu a celkovú pohodu na podujatí.

Vysoká športová úroveň, účasť nádejných talentov, nadšenie a spokojnosť účastníkov turnaja zároveň zaväzujú organizátorov pokračovať v tejto tradície aj v nasledujúcich ročníkoch.

Zdroj: Zdenek Gregor, Foto: Lovčičan ŠK Junior BB