FOTO: Novinárska stovka na Štiavničkách aj s účasťou Bystricovín

ŠPORT
0 /

Tradičnú Novinársku stovku v Banskej Bystrici vo štvrtok kropil dážď. Napriek tomu si športoví novinári – šprintéri uctili pamiatku svojho kolegu – televízneho komentátora Miloša Kováča, ktorý pracoval v banskobystrickom štúdiu STV.

Spomienka na nezabudnuteľného televízneho komentátora

21.mája 2015 sa konal 13. ročník Novinárskej stovky a 9. ročník Memoriálu Miloša Kováča ( † 1.januára 2007). Miloš Kováč komentoval v STV aj pamätné víťazstvo našich hokejistov a zlatý gól na MS 2002 vo finále v Göteborgu, ale neľútostná smrť predčasne preťala jeho životnú púť vo veku 36 rokov. Svojím televíznym komentárom finálového zápasu s Rusmi a záverečným emotívnym zvolaním „SME MAJSTRI SVETA“ sa stal nesmrteľným…

Ôsme víťazstvo Mateja Tabaka

V 13. ročníku Novinárskej stovky – Memoriálu Miloša Kováča, ktorého usporiadateľom je  časom 12,70 sek. opäť zvíťazil Matej Tabak (34) z Rádia Lumen, ktorý vládne na tejto trati nepretržite od roku 2010. Bol to už jeho ôsmy triumf.

„Teším sa z víťazstva a sám som zvedavý, ako dlho moja séria potrvá. Zvyk je však železná košeľa a v tomto prípade určite nie je na škodu ďalší triumf. Desať rokov na tomto podujatí štartujem a vždy s časom v pol sekundovom rozpätí,“

uviedol v cieli Matej.

Rekord novinárskeho mítingu drží z roku 2009 Jakub Bubeník časom 12,03 sek. Matej Tabak dosiahol najlepší čas  12,49 sek. v roku 2007. Tentoraz sa bežalo v daždivom počasí a na mokrej dráhe. Napriek tomu športoví novinári podali dobré výkony.     Štartérom stovky bol Igor Kováč, bronzový z MS 1997 v Aténach na 110 m prek. Dobrú náladu na Štiavničkách udržiaval vtipný moderátor Adam Lehocký, ktorý zo zdravotných dôvodov nebežal.

Účasť Bystricovín a slovenský Bolt časomeračom

Medzi pretekármi bol aj redaktor Bystricovín Jozef Balko (jediný zástupca bystrických portálov), ktorý chcel podľa vlastných slov  na 100-metrovej trati prekonať svetový rekord Jamajčana Usaina Bolta 19,19 sek., pravda dosiahnutý na 200 m. To sa mu  časom 18,74 sek. napokon aj podarilo.

„Som rád, že som splnil svoj cieľ, ktorý som si dal pred štartom novinárskej stovky a prekonal som Boltov čas z dvojnásobnej trati. Musím potrénovať, aby som bol na rok ešte lepší,“ konštatoval Jozef s úsmevom po dobehnutí do cieľa.

Je možné, že mu v tom pomohli aj  tretry, ktoré si požičal od slovenského Bolta, ako nazývajú najrýchlejšieho seniora planéty Vladimíra Výbošťoka (68). Na 100 metrov v kategórii nad 65 rokov je držiteľom svetového rekordu časom 12,37 sek. Pravidelný účastník tohto mítingu tentoraz nebežal, ale  šprintérom z radov novinárov stopkami meral čas v cieli.

„Trénujem po zranení a v tomto počasí som nechcel riskovať na mokrej dráhe. 26.mája budem štartovať na stovke v Ostrave na Zlatej tretre, kam príde aj Usain Bolt, ktorý pobeží 200 m a jeho krajan Asafa Powell zasa 100 m. Prišiel som aspoň podporiť športových novinárov a rodičov Miloša Kováča,“

povedal pre náš portál Výbošťok.

Rodičia Miloša Kováča sa poďakovali všetkým športovým novinárom

Na Štiavničkách nechýbala skvelá rodičovská štrúdľa a výborné domáce víno od Kováčovcov. Ceny pre víťazov novinárskej stovky odovzdával Milošov otec Milan.

Po skončení pretekov Milan Kováč s dojatím dodal:

„Je to spomienka. Na jednej strane je človek zaťažený smútkom, že to nemôže zmeniť. Na druhej strane je to zasa príjemný pocit stretnúť sa s ľuďmi, ktorí Miloša poznali a s ktorými spolupracoval. Sme radi, že sa v takom počte zúčastňujú tohto podujatia a dúfam, že sa stretneme aj nabudúce. Ďakujeme s manželkou vám všetkým.“

Najlepšia osmička Novinárskej stovky – Memoriálu Miloša Kováča 2015:

  1. 1. Matej Tabak (Lumen) 12,70, 2. Roman Grešo (novinár) 13,30, 3. Ivor Lehoťan (Šport) 14,06, 4. Marián Bistiak 14,33, 5. Pavol Tomčík (obaja RTVS) 14,64, 6. Juraj Vnuk (Žilinský Večerník) 15,00, 7. Dušan Dubovec (TASR) 15,02, 8. Pavol Kubiš (Šport) 16,01 sek.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová