FOTO: Návrat k Majstrovstvám Slovenska v pilotovaní padákov Očová 2018

ŠPORT
0 /

Pútavá parašutistická disciplína Canopypiloting (pilotovanie padákov) si aj tento rok získala záujem širokej verejnosti počas Majstrovstiev Slovenska v pilotovaní padákov 2018 na letisku Očová.

Majstrovské pilotovanie vysokorýchlostných padákov v Očovej

Tohto podujatia sa zúčastnilo 9 súťažiacich, z ktorých jeden pochádzal z Českej republiky. Na výkony týchto skúsených športovcov, ktorých počty zoskokov sa rátajú na stovky tisíce sa prišlo pozrieť cez 1300 divákov. Väčšinu návštevníkov tvorili rodiny s deťmi a mladé partie ľudí.

Diváci mali možnosť nahliadnuť na podujatie aj z hora vďaka vyhliadkovým letom lietadlom, ktoré prebiehali celý deň. Večer počas priaznivých poveternostných podmienok sa organizátorom podarilo uskutočniť aj vyhliadkové lety návštevníkov na upnutom balóne.

ocova5

Okrem súťažných a dych berúcich pristáti parašutistov, návštevníkov najviac zaujali vystúpenia akrobatickej skupiny Compact Skydive. Jej členovia predvádzali unikátnu spoločnú akrobaciu na padákoch s názvom CRW, akrobatické a umelecké vystúpenia leteckých modelárov či zlietanosť a umenie pilotov z domáceho Očovského aeroklubu na motorových aj bezmotorových lietadlách.

ocova16

Svoje parašutistické schopnosti predviedli aj reprezentanti Slovenska na presnosť pristátia Roman DubskýPavol Urban, ktorí doslova zasvišťali nebom v špeciálnych kombinézach track – suit s dymovnicami.

Deti mohli naplno využívať rôzne pozemné atrakcie ako starodávnu stíhačku, skákanie hrady, trampolínu, stánky s detskými hračkami, či tzv. Očovskú pláž pozostávajúcu z pieskoviska a malého bazéna. Rozhodne zaujímavou atrakciou boli vystavené letecké modely a fotobunka s fotopamiatkou pre návštevníkov zdarma.

ocova8

Počas dňa sa po registrácií vylosovali dvaja výhercovia, ktorí si na vlastnej koži na mieste vyskúšali tandemový zoskok. Tí, ktorým sa vyhrať nepodarilo, mali ešte možnosť skúsiť svoje šťastie v tombole s atraktívnymi cenami.

Po ukončení leteckých show prišlo na rad vyhlásenie výsledkov. Majstrom Slovenska sa stal Roman Dubský, druhé miesto obsadil skokan z domáceho aeroklubu Očová Ján Vrbický a tretie miesto patrilo Mariánovi Mikulovi.

Ďakujeme v prvom rade všetkým našim partnerom, vďaka ktorým sme mohli zorganizovať toto podujatie a tiež médiám za spoluprácu a podporu. Na ďalší ročník sa môžete tešiť o rok 29. júla 2019,“

uviedla za organizátorov Linda Luptáková z Padaj.sk.

ocova13

Celkové poradie

  1. Roman Dubský 587,60 bodov
  2. Ján Vrbický 513,54
  3. Marián Mikula 392,26
  4. Ivan Farbák 387,21
  5. Pavol Urban 362,55
  6. Juraj Zikmund 332,30
  7. Michal Gromnica 238,10
  8. Lenka Vrbická 205,84
  9. Michal Adamčík 84,02

Letecký krst publikácie Podpoľanie z neba

Poliať stránky knihy leteckým benzínom nevyzerá ako príkladný prístup k literatúre. V sobotu 4. augusta 2018 večer na letisku v Očovej však bol pre tento čin dobrý dôvod.

Symbolicky sa ním vyslala na let literárnym svetom kniha leteckých fotografií Podpoľanie z neba. Autorom knihy Milanovi Paprčkovi a Adriane Drugovej pomáhal nestarnúci letecký odborník, mechanik a jedna z ikon lietania na očovskom letisku Juraj Huliak.

„Som veľmi rád, že túto knihu predstavujeme práve na tejto akcii, na tomto letisku, pretože tu som prvý raz v živote letel v lietadle v roku 2007, dokonca som tu z lietadla aj skákal, hoci nakoniec som sa rozhodol v tom lietadle zostávať a stať sa pilotom. Odtiaľto lietame, tu hangárujeme naše lietadlo a každá fotka v tejto knihe vznikla počas letu z tohto letiska  až do vlaňajška, keď vznikol posledný záber na zimnú Poľanu. Dali sme dokopy to najlepšie, čo sme mali v archíve, aby sme ľuďom ukázali, ako vyzerajú miesta, z ktorých niektoré možno nepoznajú ani mnohí piloti.“

povedal počas slávnostného uvádzania publikácie do literárneho života autor obrazovej časti, pilot a fotograf Milan Paprčka z vydavateľstva CBS Kynceľová.

ocova2

Autorka textovej časti Adriana Drugová dodala, že kniha hovorí o živote v Podpoľaní nielen cez obrazovo, ale aj cez články o obciach, organizáciách, ľuďoch a ich práci v regióne:

„Myslím si, že každý, kto niečo cíti k Podpoľaniu, by mal mať túto knihu doma v poličke. Veľmi rada by som sa poďakovala ľuďom, s ktorými som sa stretávala, za chvíle, strávené pri rozhovoroch.“

Predstavenie publikácie Podpoľanie z neba bolo súčasťou záverečného ceremoniálu národného šampionátu v mladej disciplíne parašutistického športu.

 

Zdroj: Linda Luptáková a Dušan Hein, Foto: FB a M SR Očová 2018