FOTO: Najextrémnejší prekážkový beh – aj to je Memorial Race 2015  

ŠPORT
0 /

Na Slovensku sa pripravuje jeden z najlepších a najextrémnejších prekážkových behov, ktorý potrápi aj tých najzdatnejších pretekárov. Je to Memorial Race 2015.

„Ďakujeme všetkým prekážkovým behom na Slovensku, že pripravujú skutočných legionárov, na najextrémnejší prekážkový beh na Slovensku, na Memorial Race 2015 Slovak Republic, pretože doteraz to bol len tréning,“

hovorí Matúš Černák, jeden z hlavných organizátorov tohto podujatia.

Zárukou kvality je profesionálna motokrosová trať v Kopernici (okres Žiar nad Hronom) , ktorá sa špeciálne upraví na prekážkovú dráhu s dĺžkou 7km, na ktorej pretekárov čaká 15 náročných prekážok. Tento motokrosový areál disponuje aj parkovacími plochami a bufetmi, takže návštevníci by nemali mať problém zaparkovať a občerstviť sa.

Pretekári si budú môcť zvoliť z troch stupňov náročnosti, podľa ich aktuálnej formy. Asi najatraktívnejším stupňom bude legionárska vlna, ktorá sľubuje najextrémnejšie podmienky a najnáročnejšie prekážky na Slovensku. Zaujímavosťou tejto vlny, ale aj celého behu je fakt, že neberie ohľad na pohlavie. Možno práve tento fakt priláka viac žien, ktoré radi súperia s mužmi a ktoré si chcú dokázať, že zvládnu minimálne toľko, koľko muži. Naopak, táto skutočnosť možno vyburcuje mužov k lepším výkonom. Ten, kto úspešne dokončí túto vlnu, dostane medailu legionára a zapíše sa do siene slávy.

Druhá vlna síce bude menej extrémnejšia a náročnejšia ako legionárska, ale organizátori sľubujú minimálne takú náročnosť ako u iných behov, to znamená, že ak pravidelne športujete, nemali by ste mať problém s jej zvládnutím. Posledným stupňom náročnosti bude rekrutská vlna s priemernou náročnosťou určená predovšetkým začiatočníckym pretekárom ako predpríprava na ďalší ročník. V tejto vlne sa z démonov stanú anjeli, ktorý vám ochotne pomôžu pri ťažkostiach s prekonácaním určitých prekážok.

Prekážky budú zahalené rúškom tajomstva, čo znamená, že pretekári sa do detailov s každou prekážkou zoznámia až pri jej plnení. Avšak spolu s profesionálmi, ktorí prekážky vytvárajú, sa organizátori rozhodli vytvoriť články a prezentačné videá, ktoré vám priblížia charakter prekážok. Videá a články budú postupne dostupné od 1.decembra 2014.

V čom je Memorial Race iný? Je lepší ako overené prekážkové behy? Odpovedá jeden z hlavných organizátorov podujatia:

„Memorial Race 2015 Slovak Republic vznikol ako pamätný beh na uctenie si pamiatky všetkých, ktorí museli riskovať svoj život a zdolávať často nezdolateľné prekážky pre svoju záchranu. Táto myšlienka dokonale odzrkadľuje charakter podujatia Memorial Race, postaveného na vyšších hodnotách. Nejde o to ukázať kto je borec, ide predovšetkým o zdolanie svojich limitov, o prekonanie prekážok, ktoré často vyzerajú ako nezdolateľné. Naučiť ľudí veriť, že nič nie je nemožné.“

Podujatie dostalo aj príznačný dátum 8.máj – Deň víťazstva nad fašizmom, kde ľudia museli riskovať život a zdolávať prekážky pre záchranu svojho života. Celé podujatie podporí slávnostný ceremoniál. V roku 2015 to bude na tému Rímska Ríša v spolupráci s Rakúskom a na rok 2016 chystajú organizátori  v spolupráci s Poľskom tému 2.svetovej vojny a koncentračných táborov.

„Memorial Race je o sile človeka, o jeho odhodlaní a presvedčení, je preto iba pre silných ľudí, nielen navonok, ale aj vnútorne. Na základe týchto myšlienok sme sa rozhodli podporiť aj detských onkologických pacientov v Bratislave, ktorí bojujú a zdolávajú prekážky každý deň,“

dodáva Černák.

Memorial Race je predovšetkým iný prekážkový beh, ako tie overené, je postavený na vyšších hodnotách a je diametrálne odlišný. Nerobia sa v ňom rozdiely medzi mužmi a ženami, organizátori vytvorili  najextrémnejšie podmienky s prekážkami v spolupráci s profesionálmi, čo zaručuje najvyššiu kvalitu. Nedá sa povedať, že tento beh je najlepší, nakoľko každý pretekár hľadá niečo iné.

Predpredaj vstupeniek na Memorial Race nájdete na www.morezliav.sk. Akcia trvá do konca decembra za 25 €. (predtým 50 €). Podrobnejšie informácie o Memorial Race, ktorý sa koná 8.mája 2015 v motokrosovom areáli Kopernica v žiarskom okrese, nájdete na Facebooku alebo webovej stránke www.memorialrace.com.

Zdroj: Memorial Race 2015