FOTO: Pre malých i veľkých Bystričanov sa zasnežuje Plážové kúpalisko

ZAUJÍMAVOSŤ
2 /

Hoci v Banskej Bystrica niet snehu, mesto prostredníctvom svojej organizácie ZAaRES pripravuje pre Bystričanov zimné prekvapenie. Na Plážovom kúpalisku sa začala zasnežovať lúka s cieľom pripraviť pre lyžiarov bežecké trate a pokiaľ to dovolí počasie, na svoje si prídu aj sánkari či skokani na lyžiach.   

Z pondelka na utorok 6. decembra začali pracovať na Plážovom kúpalisku dve snežné delá, ktoré dňom i nocou vyrábajú zásobáreň umelého snehu, pokiaľ dostatočne mrzne. Tento sneh sa použije na úpravu bežeckej trate okolo jazera či na menší okruh po lúke, s úpravou svahu pre sánky či skoky na lyžiach.

Vlani sa pre bežcov na lyžiach podarilo zasnežiť dva okruhy v dĺžke 300 a 750 metrov v športovom areáli Kremnička. Okrem toho ZAaRES spolu s ďalšími partnermi upravoval prírodné bežecké trate na Králikoch, medzi Šachtičkami a Donovalmi, na Pršianskej terase či v Parku pod Pamätníkom SNP.

Riaditeľ mestskej organizácie ZAaRES Ivan Šabo v stredu pre náš portál uviedol:

„Hlavný okruh bude okolo jazera, chceme zasnežiť 900 – metrovú trať pre bežkárov. Na to potrebujeme zhruba 36 – 40 hodín umelého zasnežovania pri teplote pod mínus 5 °C. Používame vlastnú techniku s dvomi snežnými delami, vodu čerpáme z jazera.“

Ďalej Šabo povedal:

„Podľa počasia by sme na lúke pripravili  menší okruh okolo 400 metrov. Vyklčovali sme svah nad lúkou a na ňom by sme chceli urobiť trať pre sánkovanie a skoky na lyžiach. To všetko bude závisieť od klimatických podmienok. Momentálne sme asi v polovici, ale trochu sa oteplilo, tak sme museli prerušiť zasnežovanie.“

Pracovníci ZAaRESu veria, že počasie sa dostane opäť najmä v noci do mínusových teplôt a dokončia výrobu umelého snehu tak, aby sa s ním dali upraviť bežkárske trate a následne aj svah nad lúkou. Vstup do nového areálu zimných športov na Plážovom kúpalisku bude počas celej zimy pre návštevníkov bezplatný.

Autor: (tom), Foto: redakčné