FOTO: Na Ľupčianskom hrade sa stretli hokejisti HC´05 a futbalisti Podbrezovej

ŠPORT
0 /

V stredu popoludní sa na obnovenom hrade Slovenská Ľupča uskutočnilo zaujímavé  priateľské stretnutie hokejistov HC ´05 iClinic Banská Bystrica a futbalistov FO ŽP Podbrezová. Obom mužstvám sa darí v najvyššej slovenskej hokejovej i futbalovej lige.

Bystrickí „barani“ sú po 29 zápasoch Tipsport extraligy na čele tabuľky a podbrezovskí „železiari“ po 18 kolách Fortuna ligy na druhej priečke. Tím hokejistov priviedol na Ľupčiansky hrad predseda predstavenstva a riaditeľ klubu Michal Longauer a futbalistov viedol viceprezident Vratislav Greško, pričom sa zapísali na pamätný list. V historickej sieni ich privítal kastelán Hradu Ľupča Mgr. Vladimír Homola

Hradný objekt v roku 2002 prebrali Železiarne Podbrezová. Nový vlastník na čele s Vladimírom Sotákom vykonal na Ľupčianskom hrade rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré výrazným spôsobom zatraktívnili celý areál.

Na hrade postupne opravili strechy, fortifikačný systém – hradby, brány a bašty, položila sa nová kamenná dlažba na dolnom nádvorí, uskutočnila sa pamiatková obnova kaplnky, Gizelinho paláca aj najvyššieho poschodia Rubigallovej veže. 

Areál hradu si so záujmom prezreli hráči s vedením oboch mužstiev. Zaujali ich obnovené interiéry, ale aj nádherne reštaurované horné nádvorienajstaršia časť hradu známa pod názvom donjon z polovice 13. storočia.

Prehliadka zaujala aj zahraničných hráčov „baranov“. V expozícii diel sochára Jána Kulicha nám pri skulptúre Jánošíka ochotne s úsmevom zapózovali naši kanadskí obrancovia Mathew Maione a  Ty Wishart. Trénera Vladimíra Országha sme sa pýtali, čo je so zraneným americkým brankárom a našou oporou Jasonom Bacashihuom. Ten podľa jeho slov v stredu ešte absolvoval potrebné zdravotné vyšetrenia, takže sa uvidí, kedy sa vráti do bránky. V tej ho vo víťaznom  utorkovom súboji so Žilinou nahradil Andrej Košarišťan.

Pre  hráčov oboch mužstiev, ktorí ukončili prehliadku pri spoločnej káve, to bolo celkom zaujímavé spestrenie náročnej sezóny. Barani už v piatok o 17:30 hod. nastúpia na domácom ľade proti tretej Nitre a v nedeľu o 17:00 hod. proti druhým Košiciam.   Futbalisti Podbrezovej v sobotu o 14:00 hod. privítajú na svojom štadióne posledný Prešov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová