FOTO: Ďalšia úspešná Športová olympiáda materských škôl na Štiavničkách

ŠPORT
0 /

V stredu dopoludnia ožil Štadión SNP na Štiavničkách už 23. Športovou olympiádou materských škôl o putovný pohár primátora mesta Jána Noska. Vyše 200 malých športovcov v družstvách z 23 materských škôl tu predviedlo svoje najlepšie športové výkony.

Po nástupe a symbolickom zapálení olympijského ohňa sa naplno rozbehli jednotlivé súťaže družstiev škôlkarov. Medzi hosťami bol riaditeľ banskobystrickej Dukly Roman Benčík, naša zlatá olympijská medailistka z biatlonu Nasťa Kuzminová a hokejových „baranov“ zastupoval s majstrovským pohárom V. Dzurillu Ivan Ďatelinka.

Každá zo súťažiacich MŠ vysielala na podujatie družstvo chlapcov a dievčat. Všetky deti dostali darčeky a pamätné medaily, tí najlepší ako na olympiáde – zlatú, striebornú a bronzovú. Väčšina družstiev mala svoje dresy, v ktorých deti reprezentovali svoju škôlku.

Počas dopoludnia sa súťažilo na 6 stanovištiach v rôznych atletických disciplínach družstiev – v behu na 30 m, skoku do diaľky z miesta, hode na cieľ, na prekážkovej dráhe, v poskokoch medzi kruhmi  alebo vo vreci. Z materských škôl bola v celkovom hodnotení najlepšia MŠ Družby pred MŠ Jilemnického a MŠ Strážovská. Na svojich budúcich súperov sa prišli pozrieť  aj jasličkári.

Pri vzniku Športovej olympiády pre deti v predškolskom veku stojí od samého začiatku v roku 1995  riaditeľka pretekov pani Dagmar Lapšanská, ktorá pre náš portál povedala:

„Máme tu 23 materských škôl vrátane súkromných. Je tu vyše 200 detí. Prišli náš pozdraviť aj naši vynikajúci športovci – olympijská víťazka Nasťa Kuzminová a hokejista Ivan Ďatelinka s majstrovským pohárom. Deti sa s nimi radi odfotili a oni ich zasa odštartovali na pretekoch. Mali sme šesť disciplín, z toho sa hodnotili tri o ostatné majú v rámci oddychových hier. Na záver všetky deti dostanú  medaily, diplomy a hračky.“

Cieľom Športovej olympiády detí je rozvíjať ich pohybové schopnosti, rýchlosť a vytrvalosť. V Banskej Bystrici to robia materské školy v spolupráci s Duklou a mestom naozaj ukážkovo, za čo patrí všetkým pedagógom a športovcom a podporovateľom športu veľká vďaka.

 

Autor: (tom), Foto: Ján Miškovič a Mirka Chabadová