Duklisti ovládli časovku na majstrovstvách Slovenska, získali všetky tri medaily!

ŠPORT
0 /

Majstrom Slovenska v časovke jednotlivcov sa vo štvrtok na spoločných majstrovstvách Slovenskej republiky a majstrovstvách Českej republiky v cyklistike v Karlových Varoch a Plzni stal tretíkrát za sebou Banskobystričan Marek Čanecký. Medailové umiestnenia za ním obsadili ďalší jeho oddieloví kolegovia z Dukly Banská Bystrica Patrik Tybor a Martin Haring.

Štyridsať kilometrov prešiel Čanecký v čase 1:03:18 hod. Tybor za ním zaostal iba o dvanásť sekúnd a Haring o štyridsaťdva sekúnd. Cyklisti banskobystrickej Dukly teda obsadili všetky tri medailové pozície! V ženskej kategórii triumfovala na polovičnej trati Tatiana Jaseková časom 36:12 minúty. Druhá skončila Banskobystričanka Lívia Hanesová, avšak už s výraznejšou stratou 1 min. a 47 sek.

Poďme však po poriadku. Pred mužskou časovkou začalo silnejšie fúkať, vietor sa oproti dopoludniu otočil a preto to mali pretekári náročnejšie. Po prvých dvadsiatich kilometroch viedol časom 31:34 Patrik Tybor. Napriek slabšej forme však bol dnes veľmi motivovaný obhajca prvenstva Marek Čanecký a stratil iba päť sekúnd. Ťažký úvodný kopec veľmi prospel Martinovi Haringovi, ktorý bol tretí najrýchlejší s mankom dvadsiatich sekúnd. Bolo to teda iba medzi našimi Duklákmi.

V záverečnom kole Marek Čanecký vystupňoval svoje tempo a tretí raz po sebe sa stal národným šampiónom v boji s chronometrom. Náročných 40 kilometrov so 640 nastúpanými metrami zvládol za hodinu, tri minúty a osemnásť sekúnd. O dvanásť sekúnd zdolal kolegu z Dukly Banská Bystrica Patrika Tybora. Táto dvojica si teda zopakovala vlaňajší výsledok. Bronzovú medailu získal Martin Haring, ktorý ani dnes nešiel na časovkárskom špeciále, ale zužitkoval kopec na trase a potvrdil, že by mal byť čiernym koňom časovky. Na Čaneckého stratil 43 sekúnd.

Víťaz časovky Marek Čanecký pre portál cycling-info.sk uviedol:

„Pomohlo mi, že som si po pretekoch v Slovinsku dal oddych. V pondelok som sa bol iba trochu previesť po námestí, v utorok sme cestovali, včera iba dve hodinky. Takže telo si oddýchlo a po kvalitných pretekoch podalo dobrý výkon. Hore kopcom sa mi šlo dobre, tam som vedel, že musím zabrať a dať tam všetko, lebo môžem získať na súperov. Na rovinách a v zjazde som ale nemal taký výkon ako v minulosti. Nevedel som to roztočiť. Tam som oproti špecialistom strácal strašne veľa. Cítil som, že tá forma ozaj nemá dostatočné parametre. V súboji s Patrikom mi pomohlo, že som šiel po ňom a z mechaničáku mi cez vysielačku hlásili medzičasy. Snažil som sa ešte v prvom kole trošku šetriť a pár sekúnd som aj strácal, ale rozbalil som to naplno v tom druhom kole. Myslím si, že to bol z mojej strany slabší výkon ako vlani a predvlani, ale to je len taká zbytočná teória. Dosť tu fúkalo, trať bola najťažšia, kopce ozaj hrali rolu. Tiež tam bol jeden zjazd v lese, vždy je to iné.“

Čanecký sa tak dočkal k titulu aj v období, keď je ďaleko od ideálnej formy, čo len svedčí o jeho časovkárskych schopnostiach. Tybor štartoval po zranení a haring ani nemal špeciál. To mu určite pomohlo v kopcoch a technických zjazdoch, no výrazne strácal na rovine a ľahších zjazdoch. Ostatní už nakúpili väčšie straty. Cyklisti Dukly obsadili až sedem miest v Top 10 a získala 95 UCI bodov

Medzi mužmi do 23 rokov vyhral Matúš Štoček, tretí bol pretekár z bystrickej Dukly Juraj Bellan iba so stratou dvanásť sekúnd.

Výsledky časovky MSR:

muži (40 km): 1. Marek Čanecký 1:03:18 h, 2. Patrik Tybor +12 s, 3. Martin Haring +42 (všetci Dukla B. Bystrica)

muži do 23 rokov (40 km): 1. Matúš Štoček 1:05:24 h, 2. Adrián Babič +11 s, 3. Juraj Bellan +12s

ženy (20 km): 1. Tatiana Jaseková 36:12 min, 2. Lívia Hanesová +1:47, 3. Alžbeta Bačíková +2:13

Autor: (job), Foto: Zdroj cycling-info.sk