Duklista Štefan Svitko je už doma, čakajú ho vyšetrenia, objasnil pády z Rely Dakar

ŠPORT
0 /

Motocyklista banskobystrickej Dukly Štefan Svitko sa už vrátil z Rely Dakar na Slovensko. V najbližších dňoch bude zisťovať, aké zranenia utrpel na tejto slávnej rely. Odstúpil z nej po páde v desiatej etape.

Svitko bojoval so zdravotnými komplikáciami už od druhej etapy Rely Dakar v južnej Amerike. Viackrát padol, no i napriek tomu sa pred spomenutým odstúpením držal na ôsmej priečke v kategórii motocyklov. Žiaľ po tretí raz v kariére na tomto motoristickom podujatí nedosiahol cieľ poslednej etapy. V utorok po návrate do rodnej vlasti na tlačovke pre médiá uviedol:

„Myslel som si, že deviatka je moje šťastné číslo, ale asi nie je. Ako každý rok, veril som si aj tento, no vrátilo sa mi zranenie spred štyroch rokov, keď mi operovali rameno. V nemocnici v bivaku sme boli asi tri hodiny. Nechcel som tam zostať, chcel som prísť na Slovensko a možno už v stredu budeme vedieť na čom som. Hádam to nebude nič vážne. Dôležité je, aby som sa dal čo najskôr dohromady.“

Svitko ešte v utorok absolvoval vyšetrenie ramena v Trnave, v stredu ho čaká vyšetrenie kolien v Dolnom Kubíne. Rameno ho zastavilo po desiatej etape, no už od druhej ho trápili kolená. Náš 35-ročný pretekár VŠC Dukla Banská Bystrica k svojim dvom kľúčovým pádom povedal:

„Pri prvom som letel možno osem metrov, zapichol som motorku do piesku. Zranil som si kolená. Už vtedy som vedel, že je trošku zle. Problém bol ráno a večer, keď kolená stuhli, pociťoval som strašnú bolesť. Napriek tomu som však pokračoval a dosahoval dobré výsledky, no veľa som padal, pretože v takom teréne potrebujete pracovať nohami. Kolená som mal slabé, viac – menej som sedel. V desiatej etape ma definitívne zastavil ďalší pád. Spravil som chybu. Postavil som sa, iba som nevedel, či mám ísť doľava alebo doprava. Myšlienky sú inde, keď sa človek ‘rozbije’. V etape, v ktorej som sa zranil, sa veľmi veľa zmenilo. Viacerí blúdili, ešte nič nebolo rozhodnuté. Keby bolo keby si môžu povedať aj ostatní jazdci, ktorí padli.“

Štefan Svitko nezúfa a so stopercentnou istotou prehlásil, že chce ísť Rely Dakar aj na budúci rok. Dúfam, že preteky dokončí a dosiahne výsledok v prvej päťke. Jeho najlepším umiestnením zostane nateraz druhá pozícia z roku 2016. V kategórii motocyklov triumfoval na tohtoročnej slávnej rely v južnej Amerike Matthias Walkner, ktorý rovnako ako Svitko hájil farby rakúskej značky KTM.

Autor: (bl), Foto: Zdroj TASR + Bystricoviny