Cyklobus využilo vyše 2100 cyklistov

ŠPORT
2 /

V tomto roku sa opäť podarilo naplniť cyklobusové linky, ktoré spojili Banskú Bystricu s turistickými cyklotrasami v okolí. Cyklobus, ktorý tvorí autobus s prívesom na prevoz 40 bicyklov, premával od 31. mája na troch linkách počas dní pracovného pokoja. Štartoval zo Strieborného námestia v centre do sedla Malý Šturec, na Donovaly a k lyžiarskemu stredisku Šachtičky pod Panským dielom. Cestovné bolo na dopoludňajších dlhších linkách dve eurá, na popoludňajšej kratšej trase jedno euro za osobu s bicyklom.

„Tento rok sme napriek daždivému počasiu v lete prepravili 2.145 pasažierov. Osvedčilo sa nám posilnenie spoja na Donovaly, o ktorý je mimoriadny záujem. Všetkým cyklistom ďakujeme za priazeň a už teraz sa tešíme na ďaľšiu sezónu,“

uviedol poslanec a predseda dopravnej komisie Jakub Gajdošík.

Jednotlivé cyklobusové spoje zabezpečuje spoločnosť SAD Zvolen po dohode s mestom Banská Bystrica. Člen dopravnej komisie Marek Modranský k tomu dodáva:

Prevádzka cyklobusu bola financovaná z mestského rozpočtu. Od septembra to mala byť Oblastná organizácia cestovného ruchu. Tá to však odmietla, preto sa aj táto zvyšná časť musela dofinancovať z rozpočtu mesta. Aj túto sezónu hodnotíme pozitívne a urobíme všetko preto, aby sme v tomto projekte pokračovali aj v nasledujúcej sezóne.“

Prvý cyklobus vyrazil na cestu v roku 2012, kedy spolupracovalo mesto s Banskobystrickým samosprávnym krajom. Vlani sa do projektu zapojila aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko. Tohto roku už prestalo spolupracovať vedenie BBSK, OOCR financovala novú cyklobusovú linku Sliač-Zvolen-Banská Štiavnica. Mesto preto zabezpečuje prevádzku cyklobusu vo vlastnej réžii.

Viac o cyklotrasách v okolí Banskej Bystrice nájdete na www.cyklobb.sk

Autor: (dem)