Čo pomôže našim futbalistom odlepiť sa z dna druholigovej tabuľky?

ŠPORT
3 /

Banskobystrická futbalová Dukla zažíva jedno z najhorších období v histórii klubu. Ocitla sa na dne druholigovej tabuľky, pričom zo štyroch úvodných zápasov nemá na konte ani jeden bod.

Súčasný nelichotivý stav sa naši hráči snažia riešiť. Pohárové víťazstvo pred týždňom v Báhoni (5:0) im vlialo väčšiu odvahu a možno aj psychickú pohodu, tú však absolútne nezúročili v ligovom dueli. V sobotu nielenže prehrali s FK Pohronie Dolná Ždaňa/Žiar n. Hr, ale čo je horšie, predviedli na ihrisku katastrofálny výkon. Potvrdil to v rozhovore pre Bystricoviny aj kapitán našej Dukly Michal Pančík, pričom hľadal príčiny:

„Myslel som si, že nás výhra v pohári psychicky podvihne a chlapcom to pomôže. V kabíne bola atmosféra dobrá, nastalo uvoľnenie, no neviem teraz, či to nebolo na škodu. Predsa len sú tu mladí chlapci, takže keď nastalo u nich psychické uvoľnenie, možno si v podvedomí povedali – vyhrali sme s Báhoňom, zdoláme aj Ždaňu. Ja som im hovoril už po pohárovom zápase, že v sobotu to bude úplne iný duel, iná jazda, čo sa aj potvrdilo…“

Skúsený defenzívny futbalista Michal Pančík neláme nad týmto tímom a súčasným stavom palicu. Snaží sa spolu s trénermi niečo vymyslieť, aby nastal výkonnostný a výsledkový progres:

„Povedal som už v šatni, že hlavy treba dať hore. Neviem, či treba spraviť nejaký guláš alebo opekačku, aby sa to trošku dalo dokopy. Predovšetkým by sa to malo odľahčiť, pretože toto nie je dobrý stav. Štvrtý zápas bez bodu a mužstvá nám pomaly utekajú v tabuľke. Navyše máme pred sebou dva ťažké zápasy vonku a my v nich jednoznačne musíme bodovať. Najradšej by som z nich bral štyri body, čo by bol ideálny scenár, no musíme sa dať dokopy. Každý začať od seba a jazdiť na ihrisku, dať zo seba viac.“

Slová Michala Pančíka si pred duelmi v Dunajskej Lužnej (v nedeľu 30. augusta) a v Senci (sobota 5. septembra) dobre uvedomujú aj naši tréneri. Žiaľ hlavný Ľubomír Faktor bojuje od sobotňajšieho ligového duelu s Pohroním aj s ťažkým zápalom pľúc, pre ktorý nemohol koučovať Duklu z lavičky. Skončil totiž v nemocnici. Zastupoval ho asistent Peter Venglarčík, ktorý tento týždeň hľadal recept ako mužstvo z dna tabuľky pozdvihnúť. Bystricovinám povedal:

„Ťažko sa hovorí, že treba trpezlivosť, ale ja stále hovorím, že tú trpezlivosť treba, pretože vekový priemer nášho mužstva je okrem obrany nízky. Treba ešte pridať v tréningu, ešte sa viac rozprávať, ešte viac vnímať hráči nás a my tréneri ich, ešte stále pridávať – každý deň, každú hodinu, každý tréning. Myslím si, že to je jediná cesta.“

Banskobystrická Dukla má po štyroch kolách v druhej lige skupine zápas nula bodov a skóre 3:10. Pred sebou spomínané dva zápasy na ihriskách súperov, zraneného brankára Boroša a chorého trénera Faktora. Nezávidenia hodná situácia… Uvidíme teda, ako sa s týmto stavom naše mužstvo vysporiada. Doma na Štiavničkách sa bystrickým priaznivcom predstaví až v siedmom kole 12. septembra v dueli s trnavským béčkom. Predtým ešte okrem ligových duelov v Dunajskej Lužnej a Senci odohrá i pohárový zápas tretieho kola Slovnaft cup-u, konkrétne v stredu 2. septembra v Rohožníku s tamojším domácim klubom.

Autor: (job), Foto: facebook FK Dukla (official fb site)