Bystrickí biliardisti postúpili po štrnástich rokoch do extraligy

ŠPORT
1 /

Banská Bystrica bude mať v najvyššej slovenskej súťaži zastúpený v poradí už šiesty šport. Po futbalistoch, džudistoch, hokejistoch a našich oboch basketbalových tímov totiž postúpili do extraligy aj naši biliardisti. BC Ohnivko Banská Bystrica uspel uplynulý víkend v baráži o účasť v najvyššej súťaži v Ružomberku a po štrnástich rokoch sa tak pod Urpínom bude hrať najkvalitnejšia liga.

Pred štrnástimi rokmi zastupoval bystrický biliard v extralige vtedajší klub Gastroarty. Tentoraz sa to podarilo novo založenému tímu BC Ohnivko. Pred štyrmi rokmi sa prihlásil do druhej biliardovej ligy a hneď postúpil do prvej, kde účinkoval tri roky. Táto sezóna bola najvydarenejšia. Bystričania v nej vyhrávali všetky zápasy a už od začiatku boli na čele tabuľky. Kapitán mužstva Peter Babiak pre Bystricoviny uviedol.

„Trénovali sme tvrdo celý rok a mali aj stabilné mužstvo, čo sa prejavilo. V Ružomberku sme odohrali najťažší zápas sezóny. V baráži sme totiž hrali s tímami zo západu Slovenska, s dvomi bratislavskými a s jedným z Trenčína. Nepoznali sme ich, bolo to náročné. Hráči v týchto družstvách trénujú každý deň, majú už niečo v extralige odohraté. Vedeli sme, že to nebude jednoduché, o to väčšia je naša radosť z postupu.“

Biliardisti musia odohrať tri druhy hier. Prvou je osmička s podobnými pravidlami ako hrajú laici, jeden hráč potápa celé gule, druhý polovičné a rozhoduje posledná čierna. Druhou je deviatka, kde sa topia gule podľa čísiel od jeden do deväť a nenahlasujú sa. Treťou je desiatka s rovnakým postupom ako pri deviatke s tým rozdielom, že gule sa nahlasujú a je ich celkovo desať. „Osmička nám ide najhoršie, je nevyspytateľná. V nej sa totiž kvalita hráča nemusí vždy prejaviť. Hrá sa na sedem víťazných hier. Pri deviatke a desiatke, ktorá sa hrá na deväť resp. osem víťazných hier, sa už kvalita hráča prejaví. Desiatka je jednoznačne najťažšia hra. Práve v deviatke a desiatke sme v tejto sezóne dominovali,“ uviedol kapitán Babiak, ktorý si uvedomuje vyššiu náročnosť v extralige: „Bude dôležité ako poskladáme tím. Mužstvo, ktoré každý rok postúpilo do extraligy, sa tam neudržalo, takže našim jednoznačným cieľom je udržať sa v extralige, no bude to nesmierne ťažké.“

Prezident BC Ohnivko Banská Bystrica Igor Repka sa snaží propagovať tento šport v Banskej Bystrici. Rád by prilákal do svojho klubu aj talentované deti, vytvoril im lepšie podmienky. V súčasnosti okrem extraligového tímu má aj béčko, ktoré účinkuje v druhej lige. Buduje základňu, vytvoril banskobystrickú biliardovú ligu jednotlivcov. Aj z nej sa vykľuli hráči pre dnes už extraligové družstvo.

„Biliard už dávno nie je krčmovou hrou. Navyše, tento rok sa postaral o významný úspech slovenský biliardista z Bratislavy, ktorý je aktuálnym vicemajstrom Európy. Predstavitelia biliardového zväzu sa snažia dostať tento šport na Olympijské hry neolympijských športov. My v Banskej Bystrici sa snažíme vytvoriť dobré podmienky pre hráčov, i keď to stojí aj na nedostatku prostriedkov. Členská základňa je limitovaná. Pokiaľ nezabezpečíme lepšie podmienky, nedokážeme vytvoriť detské biliardové krúžky, aby sme hľadali talenty a pomáhali tomuto športu. Chýba kvalitná herňa. Dva stoly dnes nestačia. Ak chceme aby sa v našom meste usporiadali najvyššie slovenské turnaje, musíme disponovať so štyrmi stolmi i priestorom pre divákov. V súčasnosti vytvárame v našom klube priaznivé podmienky napríklad v kvalite plátna, mantinelov, vyváženia stolov. Chceme propagovať extraligu a dostať na ňu aj divákov, ktorí by vytvorili patričnú kulisu na domáce zápasy. Bolo by fajn v tom tichu počuť aj lusknutie prstami, čo je pochvala v biliardovom žargóne za kvalitné odohranie gule,“ rozhovoril sa pre náš portál Igor Repka.

Banská Bystrica to teda nebude mať v extralige biliardu jednoduché. Medzi ôsmimi tímami v drvivej väčšine zo západu Slovenska, keď výnimkou sme iba my a Prešov, sa bude presadzovať oveľa ťažšie. Navyše sa mení aj náš káder, čo nám potvrdil i samotný prezident BC Ohnivko:

„Káder je v štádiu budovania, pretože dvaja hráči z tohto úspešného aktuálneho tímu nám budú k dispozícii iba čiastočne, keďže majú študijné povinnosti v Česku. Samozrejme snažíme sa o to, aby na našej súpiske boli. Pokiaľ si časovo zosúladia určité stretnutia so študijnými povinnosťami, tak nám prídu pomôcť. Snažíme sa nájsť aj ďalších šikovných hráčov, ktorí by nás posilnili. Určite sa vynasnažíme v extralige urobiť česť bystrickému biliardu.“

Autor: Jozef Balko, Foto: Jozef Balko