Bystrickí bežkári na lyžiach využili 130 kilometrov upravených tratí

ŠPORT
2 /

Správa športových a telovýchovných zariadení mesta (SŠTZM) Banská Bystrica sa môže pochváliť rekordnou úpravou lyžiarskych bežeckých tratí. Využiť ich mohli Bystričania nielen v Kremnických vrchoch, ale už aj priamo v meste a jeho okolí.

Mestská organizácia SŠTZM zakúpila pred zimnou sezónou novú snežnú techniku a vďaka nej sa mohli upravovať trate nielen v Kremnických vrchoch, ale aj v samotnom meste pod Urpínom. O rozšírených možnostiach sa dozvedali Bystričania cez internetový portál sportbb.sk. Riaditeľ Správy športových a telovýchovných zariadení mesta Ivan Šabo mohol hodnotiť skončenú lyžiarsku sezónu iba pozitívne:

„V Kremnických vrchoch sa upravovali trate Kordíky – Tajov až na Králiky a Skalku, ďalej Králiky – Hostinec, Králiky – Skalka, ale aj samotný bežecký areál, kde trénovali napríklad pretekári z ŠKP Banská Bystrica. V tomto roku sme začali upravovať trať Šachtičky – Donovaly aj s pomocou lyžiarskeho strediska Park Snow Donovaly a obcou Donovaly, za čo by som im chcel poďakovať. Upravovali sme aj trate priamo v meste, čo je rarita na Slovensku. Konkrétne v okolí pamätníka SNP, čiže cestujúci z autobusu mohli vidieť večer ľudí ako bežkovali s čelovkami a športovo sa vyžívali. Ďalej sme upravili trate v Leninovom parku, na ihrisku v Radvani krátky okruh, kde sa ľudia chodili hlavne učiť bežkovať, potom na Pršanoch vznikol krásny okruh v dĺžke zhruba dva kilometre, v Sásovej nad Tatranskou v smere na Šachtičky sme upravili taktiež asi dvojkilometrový okruh, bežkovalo sa aj v Podlaviciach v areáli fakulty pod vysokoškolskými internátmi, rovnako tak aj na bystrickej Kalvárii.“

V minulej sezóne v SŠTZM ušetrili financie pre nedostatok snehu, takže mohli zakúpiť nový snežný skúter so zariadením na úpravu tratí. Prvý sneh pribudol v meste Banská Bystrica vo februári a hneď na to vyrazila do terénu aj spomínaná nová technika. Ivan Šabo zaznamenal priaznivé ohlasy:

„Ľudia boli nadšení a kvitovali, že sa mohli v blízkosti domova dostať na bežecké trate a nemuseli cestovať na Králiky, či Šachtičky. Neboli odkázaní na vlastný automobil, ale v podstate i trolejbusom sa dostali priamo k bežeckej trati. Pre ostatné mestá je niečo takéto nemysliteľné. Chceme poďakovať aj primátorovi, ktorý sa zaangažoval spolu s poslancami a následne nám navýšili finančné prostriedky na úpravu tratí zhruba o šesť tisíc eur.“

Bežecké lyžiarske trate chce Správa športových a telovýchovných zariadení mesta Banská Bystrica upravovať aj v budúcej sezóne. Priaznivé snehové podmienky v tomto roku dovolili bežkárom využívať svoje lyže až do začiatku apríla. V Tajove a Králikoch boli parkoviská preplnené. Autobusy na Králiky či Kordíky jazdili plne vyťažené.

Autor: Jozef Balko, Foto: SŠTZM