Bystrické nádeje získali na majstrovstvách SR v letnom biatlone ďalších päť medailí

ŠPORT
0 /

V sobotu a nedeľu sa na strelnici Šimáň v Predajnej rozdeľovali posledné kovy v rámci majstrovstiev Slovenska v letnom biatlone. Úspešní boli aj mladí banskobystrickí biatlonisti, ktorí vybojovali dovedna päť medailí – jednu zlatú, dve strieborné a dve bronzové.

Ako sme už informovali, pred týždňom vo Vyhniach získali mladí biatlonisti Fan Klubu Biatlonu Banská Bystrica tri medaily vo vytrvalostných disciplínach, dve strieborné zásluhou Bruna Melichera v kategórii 14-15 ročných a bronz v rovnakej vekovej kategórii a disciplíne vybojovala Nina Uhliarová. Naše mesto reprezentovali uplynulý víkend v Predajnej v rýchlostných disciplínach tieto mladé talenty: – v dorasteneckej kategórii 16-17 roční – Matej Gregor, v žiackej14-15 roční – Bruno Melicher, Jakub Borguľa Jakub Lešták, Lea Meszárosová, Ivana Gajdošová, Terézia Godžáková, Nina Uhliarová a Anna Donovalová, v žiackej 12-13 roční Martin Cigler, Samuel Svrčina, Štefan Godžák, Rebeka Tóthová, Ema Zvarová a Ľubica Mituchová, no a napokon v najmladšej žiackej kategórii 10-11 roční Sára Melicherová, Xénia Uhliarová a Dominika Patrášová.

V sobotu pri rýchlostných pretekoch to bola na strelnici pri meniacom sa vetre tak trochu lotéria, kde zopár favoritov jednotlivých kategóriách pohorelo. Našim pretekárom sa darilo striedavo, keď na stupeň víťazov chýbalo po jednom presnom zásahu Rebeke Tóthovej a Brunovi Melicherovi, ktorý si dokonca pri rozcvičke poranil členok a tak oba dni nemohol podať plnohodnotný výkon. Na stupeň víťazov sa teda pozeral v sobotu zo šiesteho a v nedeľu pri hromadnom štarte zo štvrtého miesta. Podobne sa darilo aj Rebeke Tóthovej, keď v sobotu brala štvrté miesto a v nedeľu piate. A aby nebolo tých štvrtých miest málo, získala ho v rýchlostných pretekoch aj Anna Donovalová.

Smolu mala v nedeľu mladá banskobystrická biatlonistka Nina Uhliarová, ktorá sa technickou chybou na strelnici pravdepodobne pripravila o pódiové umiestnenie v pretekoch s hromadným štartom.

Vedúci pretekár celkového poradia Viessmann pohára letného biatlonu, dorastenec Matej Gregor sa musel uspokojiť v sobotu v rýchlostných pretekoch s druhou priečkou, získal teda striebornú medailu.  Po nie veľmi vydarených položkách v streľbe v nedeľu skončil v pretekoch s hromadným štartom štvrtý.

Bronzový kov si na majstrovstvách Slovenska po oba dni, tak v rýchlostnom ako i v pretekoch s hromadným štartom, v kategórii najmladších žiačok vybojovala rýchla Xénia Uhliarová.

O najvýraznejší úspech klubu spod Urpína sa práve v tejto kategórii postarala Dominika Patrášová. Už v sobotu jej ušiel majstrovský titul o jednu sekundu, aj keď ako jediná vybielila všetky terče, musela sa uspokojiť so striebrom. V nedeľu už nenechala nič na náhodu a hoci na strelnici raz minula, po titul si v pretekoch s hromadným štartom dobehla s pohodlným náskokom.

Medailová bilancia biatlonového klubu z Banskej Bystrice 1-2-2 z víkendových majstrovstiev Slovenska je peknou odmenou pre celý Fan Klub Biatlonu v našom meste a hlavne pre trénerov Ľuboša Čaju a Ladislava Mundila za odvedenú prácu počas prípravného obdobia, za čo im ich zverenci úprimne aj prostredníctvom Bystricovín ďakujú.

V rámci celých majstrovstiev SR v letnom biatlone (vytrvalostné, rýchlostné preteky i s hromadným štartom – Vyhne, Predajná) získali mladé nádeje z Fan Klubu Biatlonu Banská Bystrica osem medailí – jednu zlatú, štyri strieborné a tri bronzové.

Autor: (cb), Foto: (mp)