Bystrické armádne atlétky sa stali majsterkami Slovenska v súťaži družstiev

ŠPORT
0 /

Veľmi pekný úspech dosiahli atlétky banskobystrickej Dukly. Vybojovali si domáci národný titul v súťaži družstiev, keď triumfovali v rámci atletickej ligy s celkovým počtom 278 bodov pred druhým Stavbárom Nitra. Muži z nášho armádneho celku obsadili konečné štvrté miesto.

Atlétky VŠC Dukla Banská Bystrica získali už druhý národný titul, keďže obhájili lanské zlato. Majstrami Slovenska v mužskej súťaži družstiev sa stali takisto druhý raz v histórii atléti Stavbáru Nitra, premiérový titul si však vybojovali ešte v roku 2001.

Atlétky Dukly i atléti Stavbára boli vo finále najlepší. Banskobystričanky nazbierali 278 bodov a celkovo 13 hlavných, Nitrania 261 bodov a 14 hlavných.

Prvý štart po historickom zlatom úspechu na svetovom šampionáte v Pekingu vo včerajšom finále atletickej ligy v Banskej Bystrici ozdobil chodec Matej Tóth víťazstvom v pretekoch na 5 km časom 19:41,75 min. Pre Duklu nazbieral maximálny počet 11 bodov. Klubového kolegu z Dukly Antona Kučmína predstihol o 24,96 sekundy. Ani plný počet bodov tejto chodeckej dvojice však nášmu armádnemu klubu nestačil na medailu. Muži Dukly skončili celkovo štvrtí. Mateja Tótha priamo v pretekoch poštípala osa, napriek tomu nespanikáril a prišiel v pohode do cieľa. Počas slávnostného otvorenia šampionátu zinkasoval náš chodec od predsedu Slovenského atletického zväzu Petra Korčoka špeciálnu prémiu 5000 eur za titul majstra sveta.

Na Štiavničkách sa predstavili aj ďalší účastníci pekinských majstrovstiev sveta. Kladivár Marcel Lomnický z VŠC Dukla vyhral s takmer 13-metrovým náskokom po výkone 74,67 m. Armádna diaľkarka Jana Velďáková zdolala na stovke šprintérske špecialistky Bezekovú s Kršákovou solídnym časom 11,94 s, pridala triumf v diaľke s dĺžkou skoku 631 cm a tretiu priečku vybojovala v trojskoku výkonom 12,82 m. S tridsiatimi bodmi bola najlepšie bodujúca pretekárka víťazného ženského tímu VŠC Dukla. Jej sestra dvojička Dana zvíťazila v trojskoku, keď doletela na 13,41 m, druhá bola potom v diaľke – 609 cm a štafete Dukly na 4 x 100 m pomohla k štvrtej priečke. Dvojnásobná vicemajsterka Európy v kladive Martina Hrašnová vyhrala svoju hlavnú disciplínu, keď náčinie zahodila na 66,85 ma pridala pre náš klub aj body za 4. miesto vo vrhu guľou – 12,65 m. Zvíťazila aj ďalšia účastníčka pekinských MS Mária Czaková z VŠC Dukla v chôdzi na 5 km časom 23:42,12 min. Z ďalších bystrických výkonov zaujal v behu na 400 m prekážok Duklista Martin Kučera, ktorý triumfoval za 51,82 s. K výsledkom našich pretekárov sa vyjadril pre Bystricoviny aj atletický šéftréner v Dukle Roman Benčík:

„Naše ženské družstvo od začiatku chcelo vyhrať túto súťaž a vybojovať národný titul. Pociťujeme totiž veľkú silu v posledných rokoch v rámci Slovenska, takže som rád, že sa to naši atlétkam podarilo. U mužov sme nemali veľké ambície, ale postavili sme najsilnejšiu zostavu v utorok v Banskej Bystrici, hoci máme zranenia v rámci klubu. Škoda, že to nevyšlo aspoň na medailu.“

Prvých šesť tímov v oboch kategóriách získalo od SAZ finančnú prémiu. Ženy VŠC Dukla a muži AC Stavbár Nitra po 2200 eur, ďalší medailisti po 1600 a 1200 eur.

Konečné poradie muži:

  1. AC Stavbár Nitra, 2. Slávia UK, 3. ŠK ŠOG Nitra (176), 4. VŠC Dukla B. Bystrica (175,5), 5. Slávia STU Bratislava, 6. Slávia TU Košice, 7. Slávia Trnava, 8. Spartak Dubnica n/V.

Konečné poradie ženy:

      1. VŠC Dukla B. Bystrica (278), 2. ŠK ŠOG Nitra (261), 3. Spartak Dubnica n/V., 4. Slávia UK Bratislava, 5. Slávia STU Bratislava, 6. Slávia Trnava, 7. Slávia TU Košice.

Autor: (bl), Foto: Mirka Chabadová