Bystričanky po výhre s Nitrou piate po základnej časti extraligy + HLASY

ŠPORT
0 /

Basketbalistky ŠKP 08 Banská Bystrica v 14. kole ženskej extraligy zvíťazili doma nad Nitrou o dvadsať bodov a zabezpečili si tak po základnej časti piate miesto. V nadstavbe našej najvyššej domácej súťaže budú bojovať so súpermi, ktorý skončili v tabuľke nižšie – teda s bratislavským Slovanom, Šamorínom i Nitrou, ktorú v sobotu večer zdolali.

Úvod zápasu začali lepšie hostky. Išli do vedenia o päť bodov a my sme museli tento náskok dotiahnuť, čo sa podarilo zásluhou produktívnej Jelenčíkovej. Na 9:9 vyrovnala Striešová v šiestej minúte, potom sme išli do vedenia po ďalšom koši tejto našej hráčky, ale po trojke Nitranky Horváthovej bolo znovu vyrovnané – 12:12. Poslednú minútu a pol prvej štvrtiny však Bystričanky zvládli lepšie. Jelenčíková dostala tím do vedenia a následne zaknihovala dvojku a trojku Ozdincová, takže stav bol 19:12. V druhej štvrtine Nitra najprv znížila na rozdiel troch bodov, ale dobrou hrou v obrane i v útoku sme začali dominovať na palubovke a v 15. minúte sme viedli o dvanásť bodov – 30:18. Po trojke Matejčíkovej to bolo ešte veselšie 35:21, ale potom sme neustrážili Fehérovú, takže na veľkú prestávku sa išlo za stavu 36:27.

Tretia štvrtina vyšla lepšie basketbalistkám spod Zobora. Naše poľavenie trestali, hostkám to padalo do koša aj z väčšej vzdialenosti, takže po trojke Horvátovej sa výsledok otáčal v náš neprospech – 38:39. Keď dala ďalšiu trojku kapitánka Nitry Zentková, prehrávali sme o dva body 40:42. Tréner Michálik poslal do hry Matejčíkovú a tá sa chytila. Po dvoch trestných hodoch pridala trojku a potom dala aj kôš za dva body a otočila vývoj na 47:42. Zabrali aj pivotky Jassová s Kozákovou, takže 81 sekúnd pred koncom tretej štvrtiny sme viedli o jedenásť bodov! Škoda, že ´pumy´ stratili v závere tohto dejstva koncentráciu a dovolili súperovi znížiť po zbytočných chybách na 53:47. Štvrtú štvrtinu však začali Bystričanky výborne. Parádne hrala van Dalen, bodovala a presadzovala sa aj v doskoku. Strelecky sa darilo i Lucii Striešovej a Nitranky boli doslova paralyzované. Takmer päť minút nebodovali. Prvú kôš dala za jeden bod z druhého trestného hodu Fehérová, ktorá znížila už na priepastných 65:48. Priamo z hry sa presadila trojkou Zentková až v 36. minúte – 70:51. Drámu sme však už nepripustili, záver duelu si naše basketbalistky postrážili a vyhrali o dvadsať bodov 74:54.

Najbližšie sa ´pumy´ predstavia v extralige na domácej palubovke netradične vo štvrtok 25. januára o 18.00 hodine. Súperom im budú v hale na Štiavničkách basketbalistky Slovana Bratislava. Ešte predtým budú Banskobystričanky účinkovať v Slovenskom pohári v Piešťanoch. V piatok 19. januára si zmerajú silu so Šamorínom a ak tento duel vyhrajú, v sobotu 20. januára narazia na Good Angels Košice.

Fakty o zápase:

BK ŠKP 08 Banská Bystrica – BKM Junior UKF Nitra 74:54 (19:12, 36:27, 53:47)

Štvrtiny: 19:12, 17:15, 17:20, 21:7. TH: 23/17 – 11/8. Fauly: 16 – 24. Trojky: 5 – 6. Rozhodovali: Mekelová, Gálová a Macura. Diváci: 300.

ŠKP 08: Ozdincová 14 /2/, Števulová 0, Jelenčíková 12 (7 dosk), van Dalen 11 /1/ (8 dosk), Jassová 9, (Matejčíková 10/2/, Striešová 12, Kozáková 6, Piperková 0)

Najviac bodov Nitra: Horvátová 12, Zentková 11 a Fehérová 10.

Hlasy po zápase pre Bystricoviny:

Miloslav Michálik, tréner Banskej Bystrice: Podali sme rozumný výkon v obrane i v útoku. Oproti predchádzajúcim zápasom sme konečne využili aj silu v dolnom postavení. Po dlhom čase zahrali i pivotky Beáta Jassová a Vanda Kozáková. Keď máme rovnováhu medzi perimetrom a podkošovou hrou tak vtedy môžeme byť úspešní. Rovnako tak doskoky, ktoré sme si v tomto zápase postrážili. Veci, ktoré sme mali splniť, sme splnili. Som rád, že sme vyhrali a aj ten bodový rozdiel je pre nás dôležitý, pretože tieto zápasy sa nám zarátavajú do ďalšej časti. Všetko je otvorené, ideme bojovať v spodnej časti nadstavby.

Trénera Michálika sme sa spýtali aj na situáciu, v ktorej sa ocitli naše basketbalistky, teda že budú hrať s vyrovnanejšími súpermi v druhej nadstavbe ako keby skončili štvrté a nastupovali by proti trojici silných družstiev – Good Angels Košice, Ružomberok a Piešťanské Čajky.

„Je to taká dvojsečná zbraň. Z hľadiska nejakého hľadania financií je vždy lepšie, keď skončíte na štvrtom mieste, ale liga pokračuje a stále môžeme skončiť na štvrtej pozícii. Z hľadiska postupného vývoja a výchovy mladých hráčok im ďaleko viac dajú zápasy, v ktorých budú musieť prevziať zodpovednosť a sú pod nejakým tlakom výsledku alebo nejakého dobrého výkonu. Toto sa môžu naučiť iba v spodnej štvorke.“

Michaela Ozdincová, naša rozohrávačka, najviac bodov – 14: „Vedeli sme o akého súpera ide a pripravili sme sa na neho dôkladne. Po zápase a prehre s Popradom sme si sami vytvorili tlak aby sme skončili na piatej pozícii. Dôležitý bol obranný doskok, ktorý sme zvládli. V prvom polčase nám trošku odchádzala hra jedna na jednu, ale v druhom sme si to nedali vziať a dotiahli sme zápas do úspešného konca.“

Lucia Striešová, naša krídelníčka, 12 bodov v zápase: „Išli sme do zápasu s tým, že vieme o koľko bodov musíme vyhrať aby sme sa v tabuľke umiestnili vyššie ako Nitra. Poriadne sme sa pripravili v obrane i v útoku a dobrou hrou sme zápas dotiahli do úspešného výsledku. Hrám po dlhšom zranení, takže ešte stále niekedy cítim, že sa bojím, ale zlepšuje sa to od zápasu k zápasu.“

Pavol Horička, tréner Nitry: „Prišli sme do Bystrice zvíťaziť, ale žiaľ bohu na začiatku stretnutia sme nezískali potrebnú istotu, stratili sme veľa lôpt a nedokázali sme sa chytiť ani v obrane a ani v útoku. Domáce hráčky hrali inteligentnejší basketbal ako my a zaslúžene vyhrali. Moje zverenkyne zle čítali obranu, v našej defenzíve sme mali veľké diery, nedostatky sa prejavili v obrannom doskakovaní, to sú detaily, ktoré rozhodli o výsledku.“

Autor: (bl), Foto: Zdroj fb archív ŠKP 08 (I. Golembiovský)