Bystričanky po desiatich rokoch senzačne zdolali v extralige Ružomberok + HLASY

ŠPORT
3 /

Basketbalistky ŠKP 08 Banská Bystrica sa postarali vo štvrtok večer v hale na Štiavničkách o poriadne prekvapenie. Na domácej palubovke zdolali v ženskej najvyššej slovenskej súťaži Ružomberčanky 62:60! Rozhodovalo sa v predĺžení, keď v riadnom hracom čase skončil duel 59:59. Do stretnutia pritom zasiahlo pre zdravotné problémy iba sedem našich hráčok!

Iba necelá stovka divákov merala v mrazivom počasí cestu do banskobystrickej haly na Štiavničkách. Tí, ktorí zostali doma, mohli ľutovať. Naše basketbalistky urobili radosť sebe aj fanúšikom. Naposledy sme totiž zdolali Ružomberčanky v roku 2007, keď v extralige pôsobila Slávia UMB Banská Bystrica. Vtedy sa zrodila výhra nad ´Ružou´ po osemnástich rokoch a tentoraz sme museli čakať na opätovné víťazstvo ďalších dlhých desať rokov Poďme ale po poriadku:

V prvej štvrtine dostali priestor v hosťujúcom tíme najmä basketbalistky z druhé sledu a to sa súperovi vypomstilo. Liptáčky nehrali dobre a hoci sprvu viedli (0:3), postupne sme opraty tohto dejstva zobrali do rúk my. Presadzovali sa najmä Verlíková s Matejčíkovou a od stavu 10:10 začala úradovať naša Jassová, ktorá bola doslova na neudržanie. Dala štyri koše za dva body v rade a prvú desaťminútovku sme teda vyhrali presvedčivo 22:12.

V druhej štvrtine Ružomberčanky zapli na vyššie obrátky a náskok stiahli na rozdiel dvoch bodov (24:22). Bystričanky sa totiž nedokázali strelecky presadiť, do koša im to nepadlo dlhých viac než päť minút! Nepomohol ani oddychový čas trénera Michálika. Až v 17. minúte sa presadila bystrická posila z košickej Cassovie Jassová a viedli sme 26:22. Hostky však Kelčíkovou a Campbellovou vyrovnali, no na polčas sme išli predsa len s dvojbodovým vedením, keď ešte dokázali bodovať spomínaná Jassová a Striešová32:30.

Tretia štvrtina sa niesla v znamení dobrých a hlavne tvrdých obrán. Rozhodcovia to mali ťažké, ale naše Bystričanky odolávali i osobnej tesnej obrane zo strany hostiek. Jassovú nahradila v produktivite Verlíková, vďaka ktorej sme viedli 39:32. Posledné štyri minúty tohto dejstva nám žiaľ nevyšli. Dokázali sme skórovať iba z trestných hodov a záver patril jednoznačne Ružomberku. Najmä Kelčíková a Sujová sa postarali o to, že stav bol znovu tesný 41:40.

Dramatická bola aj štvrtá štvrtina. V nej súper z Liptova išiel do vedenia po košoch spomínaných basketbalistiek Kelčíkovej a Sujovej (45:49). Kouč Michálik zobral oddychový čas, no po ňom sa presadila hosťujúca Lázárová a bolo už 45:51. Bystrické družstvo akoby naštartovali dva premenené trestné hody Jassovej. Táto hráčka sa opäť strelecky chytila a po trojke Matejčíkovej sme mali znovu nádej – 53:54. Ružomberčanky poriadne pritvrdili a za fauly napokon pykali. Bystričanky z trestných hodov priklonili misku váh na svoju stranu, keď sa snažili dostať do koša, čo sa im vyplatilo. Dvanásť sekúnd pred koncom bol síce stav 57:59, ale po faule na Verlíkovú si naša skúsená česká legionárka dobre zopla loptu do rúk, premenila trestné hody a vyrovnala na 59:59.

V predĺžení sa fauly preniesli zo štvrtej štvrtiny a rozhodujúci bol ten, ktorý vyrobila Sujová na našu Verlíkovú hneď v úvode. Naša legionárka zakončovala spoza veľkého oblúka, pričom bola faulovaná a tri nariadené trestné hody premenila – 62:59. Následne sme sa už nepresadili pod košom, ale dobrou obranou sme nedovolili bodovať ani Liptáčkam. Tie dokázali Lázárovou iba raz znížiť taktiež po trestnom hode, inak im to buď vypadlo z obruče, alebo naše ´pumy´ obetavo zasiahli. Zaslúžene tak triumfovali a mohli sa tešiť zo senzačnej výhry. Ružomberčanky padli pod Urpínom po dlhých desiatich rokoch!

Najbližšie sa Bystričanky predstavia na palubovke súpera, konkrétne v sobotu 28. januára u nováčika v Nitre. Duel sa hrá v hale na sídlisku Klokočina – Čermáň už o 11.00 hodine.

Fakty o zápase:

BK ŠKP 08 Banská Bystrica – MBK Ružomberok 62:60 po predĺžení (22:12, 32:30, 41:40 – 59:59)

Štvrtiny: 22:12, 8:16, 11:12, 18:19 – 3:1 TH: 30/21 – 16/12. Fauly: 18 – 24. Trojky: 3 – 2. Rozhodovali: Tomašovič, Turček a Sirocký. Diváci: 80.

ŠKP 08: Matejčíková 12 /1/, Ozdincová 5 /1/, Števulová 0, Jassová 17, Verlíková 15 /1/, (Striešová 10, Pavlendová 3).

Najviac bodov: Ružomberok: Kelčíková 18 (2 trojky), Sujová 15, Lázárová 7

Hlasy po zápase pre Bystricoviny:

Beáta Jassová, najviac bodov za ŠKP 08: „Rozhodla naša bojovnosť, súdržnosť a určite i taká rovnováha medzi hrou z perimetra a z pod koša. Pôsobili sme na palubovke ako jeden tím. V druhej polovici zápasu som už trošku nevládala, ale napokon som to dokázala dobojovať až do pre nás úspešného konca. Zatiaľ sa v Bystrici cítim veľmi dobre. Mala som síce rozpačitý začiatok, predsa len som tu dva týždne, ale baby sú skvelé, hneď ma dobre prijali medzi seba. Na ihrisku sme sa už zohrali, som tu veľmi spokojná.“

Monika Verlíková, druhá najlepšia bodujúca hráčka ŠKP 08: „Od začiatku sme boli jasným outsiderom, takže som veľmi hrdá, že sme dokázali vyhrať nad takým slávnym klubom, akým Ružomberok stále je. Bol to veľký nátlak na nás. Rozhodla tvrdá obrana ako i to, že sme sa nebáli ísť do koša.“

Miloslav Michálik, tréner ŠKP 08: „Bolo to ako z filmu sedem statočných, pričom som tento zápas bral ako prípravu. Nastúpilo iba sedem hráčok, keďže sa musíme dostať zdravotne do poriadku. Podstatný je pre nás najbližší zápas s Nitrou. Neočakával som teda, že dnes môžeme poraziť Ružomberok. Chytili sme sa v úvode. Súper hral trochu zakríknute, nehral dobre a my sme tým pádom dostali akúsi chuť. Zistili sme, že sa dá hrať s Ružomberkom a vyšlo to. V konečnom dôsledku nám veľmi pomohla Bea Jassová. Máme v družstve novú hráčku v dolnom postavení, o ktorú sa môžeme oprieť. Vznikajú tak príležitosti pre ďalšie hráčky z perimetra. V tomto zápase bola hra z našej strany vyvážená, z čoho sme ťažili a napokon aj zaslúžene vyhrali.“

Rozladený tréner Ružomberka Juraj Suja sa odmietol vyjadriť k zápasu s tým, že dá priestor na vyjadrenie svojmu asistentovi Michalovi Porubčanovi, ktorý tak trochu alibisticky zhodnotil prehru iba týmito slovami: „Dnes sme dali priestor druhej päťke, no žiaľ otvorila zápas tak ako ho otvorila. Dostali sme sa do trápenia, ktoré sa s nami viezlo počas celého stretnutia. Našim cieľom je dať možnosť hrať i mladým basketbalistkám, aby prevzali nejakú zodpovednosť. Žiaľ dnes sa nám to vypomstilo.“

Na tieto slová reagoval bystrický asistent trénera Milan Špiner nasledovne: „Je to jeho názor. Nebudem riešiť hru Ružomberka, teda v akom zložení nastúpili, pretože tu mali dvanásť vyrovnaných hráčok a my iba sedem. Riešil by som teda naše baby, ktoré sa naozaj zomkli a už v Piešťanoch v pohárovom zápase so Šamorínom ukázali, že vedia hrať aj so silnejšími súpermi. Súhlasím s mojim kolegom Milom, že Bea Jassová priniesla nášmu družstvu úplne iný rozmer hry, na aký sme neboli zvyknutí doteraz. Môžeme sa oprieť aj o body v dolnom postavení, čo sme počas novej krátkej histórii klubu ešte nezažili, až teraz.“

Poradie:

1. Good Angels Košice 23b, 2. Piešťany 23b, 3. Šamorín 21b, 4. Ružomberok 20b, 5. B. Bystrica 17b, 6. Poprad 16b, 7. Nitra 12b, 8. Slovan Bratislava 12b.

Autor: (bl), Foto: archív facebook BK ŠKP 08 (Ivan Golembiovský)