Bystričan Marek Hamšík na futbalových ME „zarezal“ Rusov v Lille

ŠPORT
2 /

Naši futbalisti na ME vo Francúzsku po úvodnej prehre s Walesom nastupovali k svojmu druhému zápasu v skupine B so silným Ruskom s cieľom naplno bodovať. Aj keď prvú polhodinku to na štadióne v Lille pod strechou vyzeralo na ruský tlak, poslednej 15 – minútovke prišli veľké chvíle nášho reprezentačného režiséra Mareka Hamšíka.

Tréner Ján Kozák postavil na zápas proti Rusom oproti prvému zápasu obmenenú jedenástku.  Do bránky sa postavil Matúš Kozáčik, obrannú štvoricu utvorili Peter Pekarík, Martin Škrtel, Ján ĎuricaTomáš Hubočan. V strede poľa nastúpili Juraj Kucka, Viktor Pečovský, Róbert Mak, Marek Hamšík a Vladimír Weiss, našu ofenzívu podporil na hrote Ondrej Duda. V druhom polčase Dudu striedal Adam Nemec, Weissa Dušan Švento a Maka Bystričan Michal Ďuriš).

Najskôr Marek v 32 minúte poslal famózny center zo stredu poľa na rýchleho Vladimíra Weissa, ten sa pohral s dvomi obrancami Ruska a nechytateľným obstrelom prekonal brankára Akinfejeva k žrdi na 1:0.

Bystričan Marek Hamšík preukázal svoju genialitu v 45. minúte. Naši chlapci rýchlo rozohrali rohový kop, Marek si Fantasticky zasekol jedného protihráča, cez druhého vystrelil a trafil jednu i druhú žrď a lopta skončila v ruskej sieti – 2:0.

V druhom polčase Rusi tlačili, ale naši výborne bránili. S narastajúcimi minútami na súperove kopačky pribúdala nervozita. V 80. minúte sa Glušakovovi podarilo hlavou znížiť na 1:2. Rusi potom útočili zo všetkých síl, ale vyrovnať sa im už nepodarilo. Naši tak zaknihovali na ME cenné víťazstvo.

Slovenskí fanúšikovia na zaplnených tribúnach 40 – tisícového kotla v Lille  boli vo vytržení. V hlasnom povzbudzovaní našich futbalistov ich nezastavili ani vyhrážky ruských chuligánov, ktorí sa predtým pobili s anglickými. Slovensko si týmto víťazstvom posilnilo šance na postup zo základnej skupiny, pričom nás čaká ešte zápas s Anglickom. Marek Hamšík v mixzóne pre prítomné médiá uviedol:

„Je to prvé víťazstvo Slovenska na majstrovstvách Európy v histórii, na to sa nezabúda. Podali sme dnes kolektívny výkon, sme vďační, že sme vyhrali, veľmi sa tešíme. Máme dobrých a vhodných hráčov do protiútokov, mali sme pekné akcie a strelili pekné góly. Druhý polčas bol čisto o bránení, udržali sme to. A môj gól? Vlado Weiss ma videl, nikto pri mne nebol, dobre som to trafil. Tri body sú tri body, dosiahli sme dôležité víťazstvo. Uvidíme, ako sa zajtra skončí duel Anglicka s Walesom. Budeme sa snažiť o postup zo skupiny.“

Odchovanca Jupie Podlavice a najlepšieho hráča zápasu chválil aj tréner reprezentačného mužstva Ján Kozák:

„Marek Hamšík dlhodobo v slovenskej reprezentácii podáva veľmi kvalitné výkony. Je kľúčovou postavou, spolu s Martinom Škrtelom vodca mužstva. Jeho dnešný výkon bol naozaj skvelý a hlavne tímový, lebo veľmi veľa pomohol aj v defenzívnej činnosti. Dal krásny gól, takže veľkou mierou prispel k víťazstvu. Marek ľudsky, futbalovo dozrel v Neapole. To mesto už je mu malé. Za prístup k futbalu a výkony, ktoré predvádza, by si zaslúžil veľký klub. Na to, aby hral vo veľkom klube, je pripravený.“

Hamšík figuruje bezprostredne po stredajšom stretnutí Rusko – Slovensko (1:2) v Lille už na druhom mieste „barometra“ európskych futbalistov počas kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku. Pomocou špeciálnych štatistík zo zápasov v kalendárnom roku 2016 Európska futbalová únia (UEFA) analyzuje formu všetkých hráčov, ktorí sa predstavili alebo predstavia na tohtoročných ME. Rodák z Banskej Bystrice má na EURO 2016 za sebou dve vystúpenia: sobotňajšie – výsledkovo neúspešné – proti Walesu (1:2) a stredajšie víťazné proti Rusku, v ktorom strelil rozhodujúci gól, prihral na prvý presný zásah svojho tímu a získal ocenenie pre najlepšieho hráča duelu.

Poradie najlepších futbalistov podľa barometra UEFA:

1. Dimitri Payet (Fr. / West Ham United), 2. MAREK HAMŠÍK (SR / SSC Neapol), 3. Toni Kroos (Nem. / Real Madrid).

Autor: (tom + job), Foto: AP