Biatlonistka Paulína Fialková z UMB má zlatú medailu zo svetovej univerziády

ŠPORT
1 /

Banskobystrická Univerzita Mateja Bela má už druhú medailu z tohtoročnej svetovej zimnej univerziády (SZU). O obe sa postarala biatlonistka Paulína Fialková. Po bronze z vytrvalostných pretekov vybojovali v utorok v Osrblí v šprinte aj najcennejší zlatý kov.

Paulína Fialková odštartovala ako šiesta pretekárka a na sedem a pol kilometrovej trati si počínala suverénne. Zvíťazila s jasným náskokom 29,5 sekundy pred Ruskou Jevgenijou Pavlovovou a 34,9 sekundy ju delilo od Češky Jitky Landovej.

V päťdesiat člennom štartovom poli našej študentke z Banskej Bystrice nik nevedel konkurovať. Paulína vybielila v rýchlostných pretekoch všetkých desať terčov. Už prvá ležka bola impozantná, bez jediného zaváhania a v druhej stojke potvrdila svoju formu ako aj to, že jej vyhovuje domáce prostredie, v ktorom pravidelne trénuje. Navyše aj bežecky podala výkon na hranici možností, hoci bojovala s nachladnutím a kašľom. V cieli zlatá Paulína Fialková prítomným médiám povedala:

„Odviedla som stopercentný výkon. Mala som chuť po bronze z vytrvalostných pretekov na ďalšiu medailu a som rada, že sa mi ju podarilo vybojovať. Nešlo sa mi zle, trate dobre poznám a atmosféra v areáli bola vynikajúca. Najviac som sa obávala Češiek Puskarčíkovej a Landovej, pri ktorej som dokonca strieľala na ležke a videla som, že čo tam stvára s nábojom, asi jej vypadol, no i napriek tomu dala nulu. Potiahla ma následne k dobrému výkonu. Musím však povedať, že hlavne streľba ma podržala, čo sa nestáva u mňa často. Dúfam teraz, že zdravie bude už poslúchať, aby som aj v stíhačkách nesklamala a zabojovala o ďalšiu medailu.“

Paulína Fialková vybojovala v histórii pre našu krajinu už 18-ty vzácny kov na SZU a celkovo dvadsiatu šiestu zlatú univerziádnu medailu pre Slovensko. Dvadsaťdvaročná rodáčka z Brezna je na aktuálnom 27. ročníku SZU nateraz jedinou našou medailistkou.

Výsledky:

šprint žien na 7,5 km: 1. Paulína Fialková (SR) 20:20,8 (0 tr. okr.), 2. Jevgenija Pavlovová (Rus.) +29,5 (0), 3. Jitka Landová 34,9 (1), 4. Eva Puskarčíková (obe ČR) 51,4 (2), 5. Galina Višnevská 57,5 (0), 6. Anna Kistanovová (obe Kaz.) 1:13,6 (0), …25. Lucia Šimová 3:04,1 (2), 27. Alžbeta Majdišová 3:10,1 (2), 30. Janka Maráková 3:16,1 (2), 31. Andrea Hôrčíková (všetky SR) 3:24,2 (3)

Autor: (bal), Foto: Zdroj teraz.sk