Bežecké trate v okolí Kordík preverili aj známych športovcov

ŠPORT
0 /

Zaujímavé bežecké trate pod Kremnickými vrchmi si v sobotu vyskúšali známi športovci, profesionálni i amatérski bežci. V Kordíkoch pri Banskej Bystrici sa konalo atraktívne podujatie, ktorého súčasťou bol aj extrémny dvadsaťšesť kilometrový beh s výbehom na Skalku. Nie každý si naň trúfol. Hokejisti, biatlonisti i lyžiari v rámci prípravy volili kratšie trate, no aj tie ich dokonale preverili.

Nebola to prechádzka ružovým sadom. Svoje by o tom vedel povedať aj náš známy bývalý chodec 56 ročný Pavol Blažek, ktorý sa vydal z Kordík na Skalku, potom po hrebeňoch Kremnických vrchov a cez Králiky späť do Kordík. Náš úspešný olympionik, desiaty a dvanásty na chodeckej päťdesiatke pod piatimi kruhmi, mohol teda porovnávať:

„Aj chodecká päťdesiatka bolí a aj toto bolelo. Je to také isté. Sú tu náročné kopce, hlavne z Ištvánky hore a aj ďalšie, niektorí išli cez ne krokom. Ja som všetko vybehol. Dosť som sa nachodil, tak som radšej kluskal. Turista by takúto trať odšliapal dajme tomu za štyri päť hodín. Môj bežecký čas bol dve hodiny aj štyridsať minút. Behám od roku 2007, keď môj syn skončil s chôdzou. Od toho času mám na svojom konte odbehnutých 23 maratónov a aj takýchto extrémnych.“

Niektorí bežci veru do vrchu na Skalku aj po štyroch liezli. To sa však nedá povedať o víťazovi Dušanovi Krajčovičovi z banskobystrickej Dukly. Ten zvládol 26,12 km za dve hodiny aj šesť minút. V cieli nám povedal:

„V poslednom čase nebehám takéto dlhé trate, ale i napriek tomu som si od začiatku vytvoril náskok a udržal som si ho až do cieľa. Špecifická trať spočívala v tom, že boli prudké kopce hore a prudké aj dole. Rôzne povrchy, aj kamenisté. Páčili sa mi občerstvovačky na trati, lebo som sa bál toho. Sú tam rosy hore na hrebeni, lúky, tráva. Pomohlo mi to, pretože trikrát som bol úplne mokrý z toho a nemusel som sa oblievať vodou. Chodím aj na bicykli tieto trate, takže ma na začiatku boleli stehná, no a keď som do cieľa šprintoval, už som dostal aj kŕče. Našťastie som mal náskok, takže som to zvládol.“

Druhý dobehol s vyše 8-minútovou stratou Martin Plačko a tretí Martin Francl. Medzi ženami zvíťazila Gabriela Plačková, ktorá zvládla trať za tri hodiny aj štyri minúty. Na Kordický extrém sa odvážilo 77 pretekárov.

Výsledky Kordického extrému na 26 km: MUŽI: 1. Dušan Krajčovič (VŠC Dukla Banská Bystrica) 2:06:16. 2. Martin Plačko (Brezová pod Bradlom) 2:14:46. 3. Martin Francl (Králiky) 2:24:46. ŽENY: 1. Gabriela Plačková (Brezová pod Bradlom) 3:04:27 2. Jurina Mrázová (DYNO) 3:07:32. 3. Monika Dobiasova (Insane trainer) 3:28:43.

Na klasickej 11 kilometrovej trati hlavného Cros behu Kordíky – Králiky sa zišla najväčšia konkurencia 150-tich bežcov. Predstavili sa na nej aj naši slovenskí biatlonisti, no a prekvapil predovšetkým Martin Otčenáš, ktorý preteky dokonca vyhral:

„Rozhodol som sa pre tieto preteky v rámci spestrenia prípravy. Máme voľnejší týždeň po sústredení a pred ďalším sústredením. Takže som sa prebehol, no musím povedať, že celá táto trať bola taká behavá. Človek si nemal kde oddýchnuť, bol to výborný tréning. Na extrém by som si trúfol tiež, ale v stredu odchádzame na sústredenie do Rakúska a už by som nestihol zregenerovať. Pre biatlonistu musí byť bežecký tréning hlavne rýchly, aby bol rýchly aj v zime na lyžiach.“

Výsledky Krosu Kordíky Králiky na 11,4 km: MUŽI: 1. Martin Otčenáš (VŠC Dukla Banská Bystrica) 44:52. 2. Matúš Vnenčák (Salomon Suunto) 46:16. 3. Tomáš Wilwéber (AK UMB Banská Bystrica) 47:17. ŽENY: 1. Katarína Lovrantová (Salomon Team Slovakia) 51:57 2. Lucia Kamenská (Marathon BB Team) 57:13. 3. Jana Mozolaniova (Run For Fun) 58:16.

No a v rámci tréningu bežali aj banskobystrickí hokejisti. Niektorí spomínaných takmer jedenásť a pol kilometra, iní štyri celá dva. Medzi nimi aj náš center Tomáš Zigo:

„Na takomto podujatí som ešte nebol. Pred pretekmi sme si žrebovali zo šiltovky kto akú trať pôjde, či jedenástku alebo štvorku. Chvalabohu som dostal tú kratšiu, čomu som rád, lebo to bolo v kopcoch a veru dosť to dalo zabrať. Chalanom čo mali jedenásť ani nezávidím. Dobehli síce všetci, ale prepotení boli riadne (smiech). Na extrém sme si netrúfli, pretože pondelok ideme na ľad do Brezna. Ten kto by extrém išiel, neviem či by sa na ten ľad vôbec dostal (smiech).“

Na ľad sa v pondelok dostaví aj náš robustný obranca Lukáš Bambúch. Tvrdil nám, že ho boleli kolená, preto zvolil iba dvestometrovú trať chrústov, samozrejme aj so svojimi deťmi:

„Nešiel som sám tých dvesto metrov. Zobral som syna a dcéru. Dcérka v kočíku mala štartové číslo, synček na hrudi a bežal tiež, bolo to pekné. Nešlo sa na umiestnenie, dôležité bolo, že sme to odbehli. Išlo o také spríjemnenie dopoludnia.“

Netradične iba štyri kilometre v hobby pretekoch absolvovala aj naša slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková. Dôvod nám prezradila v cieli, kde dobehla spolu so svojou mamou:

„Oslavujeme s maminou meniny, preto som zmenila trať a neobhajovala tak prvenstvo z vlaňajška na jedenástke. Je však aj táto trať pre hobbíkov náročná, pretože sa ide najprv z kopca a potom všetko do kopca až do cieľa. Navyše sa k náročnosti pridala aj horúčava. Mamina to napriek tomu zvládla, bežali sme spolu a som rada, že iba minimálne kráčala. Vydala podľa mňa zo seba všetko.“

 

Autor: Jozef Balko, Foto: Zdroj: Marathon BB Team