Basketbalisti ŠKP zdolali vo veľkej dráme Svit + hlasy

ŠPORT
0 /

Basketbalisti ŠKP Banská Bystrica vyhrali druhý domáci zápas v extralige, keď v sobotu večer zdolali Svit o päť bodov. Bola to však poriadna dráma v záverečnej desaťminútovke. Podtatranci vyrovnali aj napriek tomu, že v druhej štvrtine mali Bystričania takmer tridsaťbodový náskok.

V prvej štvrtine išiel do vedenia Svit a počas štyroch minút si ho aj udržiaval. Bystričania vyrovnali až trojkou Mareeho na 9:9. Pridal sa potom k nemu Blagojevič ďalšou trojkou a od toho času bolo ŠKP na koni. Hostia dokázali kontrovať iba z trestných hodov. Aktivita bola na našej strane, darilo sa aj strelecky, takže prvé dejstvo sme vyhrali 27:16. V druhom sa bystrický náskok ešte navýšil. Podtatrancom často vyskakovala lopta spod obruče. Trojkami Blagojeviča a Körnera sme išli do vedenia 38:20. Súperovi nepomohol ani oddychový čas. Po ňom sa presadili Žiak s Munskom a na tabuli už svietil stav 48:20. Svit bol zrelý na uterák, ale pozviechal sa a do polčasu skresal tento veľký náskok na polčasových prijateľných 50:32.

Po prestávke bolo už na palubovke iné ŠKP ako pred ňou. Začal sa presadzovať hlavne bývalý hráč Banskej Bystrice v drese hostí Smajlagič. Bol doslova na neudržanie. Našim chlapcom sa prestala dariť streľba, nepomohol im ani oddychový čas. Súper sa teda bodovo na nás dotiahol, rozdiel bol už iba sedembodový. Ešteže v poslednej minúte tretej štvrtiny sa chytil Blagojevič a piatimi bodmi dokázal vykresať nádej na víťazstvo. Do záverečnej desaťminútovky sa išlo za stavu 65:55. Ten však dlho netrval, pretože Svit mal aj produktívneho Berkisa, ktorý dokonca vyrovnal na 67:67. Bystrický tréner reagoval ďalším oddychovým časom, ktorý našim hráčom pomohol. Po ňom sa začalo dariť hlavne Mareemu. Najprv dal trojku a sto sekúnd pred koncom zvyšoval vedenie na 74:69. Berkis však kontroval úspešným pokusom spoza oblúka a náskok skresal na dva body. Kľúčová bola následne trojka Körnera štyridsať sekúnd pred záverečným klaksónom. Svit na ňu odpovedal iba dvojbodovo a potom sa už začala faulovacia lotéria s premieňaním trestných hodov. Taktickú bitku Bystričania zvládli a aj preto napokon vyhrali 81:76.

Fakty o zápase:

ŠKP Banská Bystrica – Iskra Svit 81: 76 (27:16, 50:32, 65:55)

Štvrtiny: 27:16, 23:16, 15:23, 16:21. TH: 9/14 – 19/23. Trojky: 12 – 7. Fauly: 25 – 18. Diváci: 300. Rozhodovali: Peter Ženiš, Tomáš Kiss a Roman Lamoš.

Zostavy a body:

Banská Bystrica: Blagojević24 (5), Maree 12 (2), Körner 10 (2), Žiak 9, Moliva 4 (Munks 10 (2),Thomas 5 (1), Matagrano 5, Biloš 2), vyfaulovaný: Žiak (39. min)

Svit: Berkis 23 (2), Vojtek 10, Smith 9, Míčka 3 (1), Findura 3 (1) (Smajlagić 21 (3), Jugo 7, Fodor 0, Bachan 0), vyfaulovaní: Smith (34.min), Jugo (40. min).

Hlasy po zápase:

Martin Blaho (tréner Banskej Bystrice): „Zápas sme si pokazili na konci druhej štvrtiny, keď sme prišli o 28 bodový náskok. Tam sa to všetko zlomilo. Potom sme sa so súperom už iba ťahali a nevedeli sa chlapci dostať do tempa. Problém vidím hlavne v troch minútach druhej štvrtiny. Tam sme Svit zbytočne naštartovali. Hostia dostali sebavedomie a my sme sa začali báť o výsledok. Bola to naša stupidita, že to takto skončilo. Spokojnosť môže byť iba s víťazstvom, ale chceli sme vyhrať o viac bodov. Mali sme na to vynikajúco našliapnuté. Musíme sa z tohto poučiť. Verím, že nabudúce to už bude lepšie.“

Sven Smajlagič (hráč Svitu): „Bystrica hrala dobre, v útoku sa jej darilo. V prvom polčase dali domáci sedem trojok takmer v rade za sebou a mali vyše dvadsaťbodový náskok. V druhom polčase nám vyšli trojkové pokusy, hrali sme dobre v obrane a dominovali sme aj v doskokoch. Nedá sa však hrať dobre iba jeden polčas. To treba hrať celý zápas. Bystričania zaslúžene vyhrali.“

Autor: (job), Foto: autor