Barbora Mišendová aj vďaka bystrickým podmienkam majsterkou Európy

ŠPORT
0 /

Cez víkend nás potešili nielen špičkoví slovenskí atléti bojujúci o hodnotné výkony na Štiavničkách, ale na diaľku aj správa z holandského Dordrechtu. Bojovala tam na juniorskom európskom šampionáte plavkyňa banskobystrickej Dukly Barbora Mišendová. A darilo sa jej nad očakávanie. V dlhom bazéne získala zlato v motýľkarskom šprinte a bronz na dvojnásobne dlhej trati.

V súčasnosti šestnásťročná rodáčka zo Spiša začala s plávaním v deviatich rokoch a v dvanástich už bola majsterkou republiky. V holandskom Dordrechte na ME juniorov dosiahla nepochybne najcennejší triumf v jej doterajšej krátkej kariére. Barbora Mišendová si ho váži a pre SITA uviedla:

„Šprint mi ide výborne, pred finále som si povedala: Teraz alebo nikdy. Vravela som si, že sa poriadne vyhecujem a dám to. Bola to posledná juniorská Európa, na ktorej som mohla štartovať. Na budúci rok sú ešte na programe majstrovstvá sveta juniorov, ktoré prichádzajú do úvahy.“

Barbora už vlani reprezentovala Slovensko v dánskom Herningu na seniorskom európskom šampionáte v krátkom bazéne. Trénersky ju pod Urpínom vedie náš bývalý vynikajúci plavec znakár Ľuboš Križko. Ako členka armádnej Dukly našla v Banskej Bystrici predovšetkým kvalitné zázemie, ktoré sa výrazne podpisuje pod jej progres, čo aj pre spomínanú tlačovú agentúru potvrdila nasledovnými slovami:

„Je za tým zmena podmienok, tréningy, individuálny plán v škole, možnosť využívania regeneračného centra.“

Na adresu nášho slovenského plaveckého talentu sa vyjadril pre SITA aj jej 34-ročný tréner Ľuboš Križko:

„Vedel som, že Baška zapláva buď veľmi dobre alebo zle. Nikdy totiž neviete, v akej forme prídu ostatní plavci. Vzhľadom na to, čo predviedla počas sezóny v tréningu, nebol však dôvod myslieť na neúspech. Vo finále bolo osem dievčat v časovom rozpätí 0,8 sekundy, čiže bolo to veľmi nasekané. Tam rozhodujú úplné detaily a dravosť. Baška išla svoje preteky, veď aj stovku viedla do posledných desiatich centimetrov. Keď je dobrý čas, dostaví sa aj dobrý výsledok.“  

Barboru Mišendovú čakajú v lete II. olympijské hry mládeže v čínskom Nankingu (16. – 28. augusta). Nečakajú ju tam jednoduché preteky, pretože tam budú štartovať aj o dva roky staršie dievčatá. Najväčším snom našej talentovanej plavkyne sú olympijské hry v Rio de Janeiro 2016.

Autor: (cb), Foto: Zdroj SITA (ilustračné) + Global24