Banskobystričanka Anastasia Kuzminová triumfovala v ankete Športovec roka 2014

ŠPORT
1 /

Biatlonová olympijská šampiónka z tohto roku v Soči Anastasia Kuzminová sa stala víťazkou tradičnej slovenskej ankety Športovec roka. V 22. ročníku triumfovala naša naturalizovaná Banskobystričanka s výrazným náskokom pred držiteľom Stanleyho pohára, hokejistom Mariánom Gáboríkom a finalistkou tenisového Australian Open Dominikou Cibulkovou.

Anastasia Kuzminová v tomto roku dosiahla na ZOH v Soči okrem víťazstva v rýchlostných pretekoch na 7,5 km aj šieste miesto v stíhacích pretekoch na 10 km a bola aj členkou miešanej štafety, ktorá vybojovala v Rusku pod piatimi kruhmi výborné 5. miesto. Navyše si naša biatlonistka spod Urpína, narodená v Ťumeni, najlepšie počínala doposiaľ aj v seriáli Svetového pohára. V celkovom hodnotení skončila šiesta a v dvoch pretekoch triumfovala. Nasťa si zopakovala v ankete svoje víťazstvo z roku 2010, v ktorom takisto vybojovala zlatú, ale aj striebornú olympijskú medailu. Po tomto aktuálnom triumfe na galavečere povedala:

„Sezóna sa mi veľmi vydarila. Úspech na olympijských hrách bol vydretý, bola to dlhá cesta a dlhá príprava. To, na čo sme sa chystali celé štvorročné obdobie, to sa nám aj podarilo. Vďaka tomu som dokázala obhájiť zlato a vďaka tomu som aj dnes na tomto vyhlásení najlepších športovcov Slovenska. Do nového roku si želám zdravie pre celú moju rodinu a ľudí okolo mňa a taktiež pohodu a čo najmenej stresov pre všetkých. To je to vzácne a to dobré, ktoré prajem každej rodine. Fanúšikom želám, nech nestrácajú trpezlivosť, výsledky prídu a nie len u mňa, ale aj u našich dievčat.“

Anastasia Kuzminová vyhrala anketu Športovec roka 2014 s náskokom 313 bodov. Ten je tretí najvyšší v histórii. Výraznejšie zvíťazila pred ňou len dvakrát Martina Moravcová – v úvodnom ročníku samostatnej slovenskej ankety v roku 1993 o 374 bodov a v roku 2001 až o 619 bodov. Banskobystrická biatlonistka z VŠC Dukla sa v elitnej desiatke najlepších športovcov Slovenska objavila už po piaty raz.

Atletika mala ako jediný šport v prvej desiatke ankety Športovec roka 2014 až dvoch zástupcov – a to tohtoročných vicemajstrov Európy z banskobystrickej Dukly. Na šiestom mieste skončil chodec z 50km trati Matej Tóthna desiatom kladivárka Martina Hrašnová. Obaja atléti žijúci v meste pod Urpínom sú v top 10-ke po druhý raz.

Náš aktuálny atlét roka 2014 Maťo Tóth na slávnostnom vyhlásení uviedol:

„Bol to najúspešnejší rok v mojej kariére, aj v športovej oblasti aj v osobnom živote. Som veľmi spokojný a teším sa, že dnes môžeme bilancovať. V osobnom živote ma potešilo najmä to, že sa nám vyhýbali zdravotné problémy, užívali sme si, deti nám robia radosť, darilo sa aj manželke v práci. Taká rodinná idylka sa potom prejavila aj v športe. Na majstrovstvách Európy v Zürichu som získal svoju prvú veľkú medailu z vrcholného podujatia. Sú to úžasné spomienky, krásna atmosféra. Celá sezóna išla podľa predstáv. Už od zimnej prípravy, od prvých sústredení, prvých jarných štartov, všetko šliapalo ako má. Post svetovej jednotky na jar, to všetko boli veľké pozitíva.“

Deviate miesto obsadil v spomínanej ankete najlepších športovcov Slovesnka banskobystrický futbalista, odchovanec Jupie Podlavice Marek Hamšík, ktorý bol lídrom v úspešnom jesennom ťažení reprezentačného tímu v kvalifikácii EORO 2016. V najlepšej desiatke sa ocitol už tretí raz a pričinil sa veľkou mierou aj o prvenstvo v kategórii kolektívov, kde triumfovalo práve reprezentačné mužstva futbalistov Slovenska. Vyhralo s náskokom 212 bodov, ktorý je štvrtý najvyšší v histórii ankety.

Autor: (cb), Foto: Zdroj teraz.sk