Banskobystričan Samuel Babej víťazom Slovenského pohára v akrobatickom lyžovaní

ŠPORT
1 /

Riders Park na Donovaloch sa uplynulú sobotu zaplnil priaznivcami zimných športov. Tí si prišli pozrieť a užiť tretie, záverečné kolo Slovenského pohára vo freestyle lyžovaní.

Mladý talentovaný športovec spod Urpína Samuel Babej, deviatak zo ZŠ Spojová, ktorý na snehu začínal so zjazdovým lyžovaním, sa od roku 2014 venuje freeskiingu pod vedením reprezentačného trénera Tomáša Murgáča a úspešného jazdca Richarda Jurečku. V  prvom kole na BIG AIR v Kremnici vo svojej kategórii dominoval.

V Jasnej obsadil druhú priečku a tak s veľkými ambíciami išiel bojovať na Donovaly. Tie sa mu podarilo do bodky naplniť a v juniorskej kategórii získal celkové prvenstvo v Slovenskom pohári vo freestyle lyžovaníslopestyle.

Disciplína akrobatického lyžovania slopestyle je charakteristická traťou tvorenou umelými prekážkami (skoky, zábradlia) na ktorej musí pretekár predviesť rôzne akrobatické prvky. Medzi skokmi vyžadujúcimi si nemalú dávku odvahy a šikovnosti sú preskoky, saltá a vruty s otočkami od 360 do 1.080 stupňov.

Slopestyle je olympijský šport a premiéru mal na ZOH 2014 v Soči. Na posledných Zimných olympijských hrách štartovali aj dve pretekárky zo Slovenska, úspešnejšia z nich bola Zuzana Stromková.

Slopestyle nie je však len o súperení. Je to aj o strete energií jazdcov a divákov, úžasnej atmosfére a v neposlednom rade v našich podmienkach i o ľuďoch, ktorí pomáhajú každoročne tento seriál organizovať.

Celkovými víťazmi Slovenského pohára v akrobatickom lyžovaní v disciplíne slopestyle sa stali Peter Lengyel, Natália Šlepecká a Samuel Babej.

Výsledky 3. kola Slovenského pohára na Donovaloch:

Muži:

  1. Peter Lengyel
  2. Juraj Bernát,
  3. René Rodina

Ženy:

  1. Natália Šlepecká,
  2. Zuzana Novosedliaková

Juniori:

  1. Samuel Babej,
  2. Pavol Kuric,
  3. Michael Oravec

Celkoví víťazi Slovenského pohára:
Muži: Peter Lengyel
Ženy: Natália Šlepecká
Juniori: Samuel Babej

Autor: (sb, cb), Foto: slovak - ski.sk a ilustr.