Banská Bystrica zabojuje o titul Európske mesto športu 2017

ŠPORT
1 /

Banská Bystrica sa v minulosti neúspešne pokúšala stať sa Európskym hlavným mestom kultúry 2013. Stali sa ním napokon Košice, ale súčasní poslanci mestského zastupiteľstva sa nevzdávajú a chcú, aby sme zabojoval o Európske mesto športu 2017.

Počas diskusie na utorkovom rokovaní mestského zastupiteľstva vystúpil poslanec Daniel Karas,  predseda Komisie MsZ pre školstvo a šport a predniesol nasledovný návrh:

„Na zasadnutí našej komisie boli 10. februára prerokované informácie o možnosti mesta Banská Bystrica kandidovať na titul Európske mesto športu v roku 2017. Následne komisia prijala uznesenie, ktorým odporúča primátorovi mesta Banská Bystrica uchádzať sa o titul EMŠ s tým, že stredoslovenská metropola sa v kandidatúre zaviaže, že bude v roku 2017 podporovať šport  hlavne na rekreačnej úrovni pre širokú verejnosť.“

Poslanci naprieč politickým spektrom tento návrh jednohlasne schválili a odporučili primátorovi Jánovi Noskovi uchádzať sa o titul Európske mesto športu 2017. Zastupiteľstvo zároveň vyčlenilo z rozpočtu mesta 1.000 eur na zaplatenie vstupného poplatku a administratívne náklady.

S uznesením zastupiteľstva sa stotožňuje aj primátor Ján Nosko:

Považujem to za veľmi prospešnú iniciatívu pre naše mesto, ktoré bolo vždy synonymom športu, úspešných športovcov i olympijských víťazov. Urobíme všetko preto, aby sme získali titul Európske mesto športu.“

Na úspešný rok 2013 chcú v podobnom duchu, ako Banská Bystrica, nadviazať aj Košice
Vedenie mesta ešte v závere roka 2014 oficiálne podalo prihlášku na získanie titulu Európske mesto športu 2016  do Asociácie európskych miest športu (ACES Europe), ktorá existuje 12 rokov a je súčasťou politiky Európskej únie na poli športu.

Titul Európske mesto športu nefunguje na dotačnom systéme, ako napríklad Európske hlavné mesto kultúry, ale samosprávy a záujmové organizácie ho môžu vhodne využiť pri propagácii a marketingu.

Oficiálny proces začína po potvrdení kandidatúry ACES Europe. Potom nasleduje podpísanie pravidiel  s poplatkom kandidáta, vypracovanie prihlášky s dotazníkom a ponukou na aktivity, s následnou návštevou  mesta hodnotiacou komisiou.

Kritériá pre získanie titulu sú rekreačné športové aktivity, ich účastníci, šírenie športových aktivít a zapojenie ľudí,  investície do športu, mediálne aktivity a nové návrhy na športové aktivity.

Ak Banská Bystrica získa také hodnotenie, že bude ocenená, toto uznanie bude udelené mestu na slávnostnej ceremónii v Európskom parlamente v Bruseli v novembri 2016. Rok športu pre mesto  pod Urpínom by začínal 1.januárom 2017

Autor: (tom), Foto: ilust.