Ani Dukla s Trenčínom nedohrala zápas, proti bolo počasie, hráči chcú aj peniaze

ŠPORT
0 /

Netradične sa začal futbalový zápas 9. kola našej najvyššej súťaže medzi Duklou Banská Bystrica a AS Trenčín. Úvodný výkop mali domáci, David Střihavka poslal loptu do územia, kde nebol žiadny hráč, hostia inteligentne počkali, pokým bystrickí futbalisti na striedačke vytiahli a ukázali divákom transparent s nápisom: „Chceme naše peniaze“. Naši chlapci priamo na ihrisku za ten čas pokľakli. O pár sekúnd sa už hralo za vytrvalého dažďa na poriadne rozmočenom teréne. Trošku nelogicky, čo rozhodca pochopil až počas polčasovej prestávky.

Poďme však po poriadku.

Už hodinu pred zápasom sa spustil v Banskej Bystrici poriadny lejak. Otázne bolo, či rozhodca uzná hraciu plochu za spôsobilú od prvej minúty. Udialo sa tak, čiže oba tímy odohrali prvý polčas. V ňom sa zrodili dva góly. Najprv po rohu Mišáka v deviatej minúte, keď boxoval loptu domáci brankár Boroš, no skĺzla mu po rukavici do vlastnej svätyne. V tridsiatej minúte padol druhý gól opäť po rohu, keď hlavičkoval presne k žrdi obranca Dukly Banovič. S pribúdajúcimi minútami sa futbal menil na vodné pólo, zrodilo sa viacero nepekných zákrokov, čo si zranením odniesol takmer autor domáceho gólu. Počas prestávky si teda rozhodca Kružliak zavolal kapitánov oboch tímov a po dohode s nimi zápas predčasne ukončil. „Už samotná situácia pred zápasom bola kritická, no pri kontrole hracej plochy sa lopta ešte kotúľala. Počas hry a neustáleho dažďa prišlo k tomu, že lopta na ihrisku už stála a plocha sa stala s pribúdajúcim časom nespôsobilou. V rámci pravidiel o nespôsobilosti hracej plochy som teda stretnutie ukončil, s čím počas polčasovej prestávky súhlasili aj obaja kapitáni mužstiev. V prvom rade je aj našou úlohou ochraňovať hráčov,“ vysvetľoval hlavný arbiter Ivan Kružliak, ktorý mohol zápas ukončiť už oveľa skôr, no neučinil tak s nasledovným odôvodnením: „Hracia plocha bola na hranici regulárnosti, no stále v poriadku. Počas rozcvičky i prvého polčasu už bol dážď silný, uvažoval som teda o ukončení zápasu po 25-tich minútach, no napokon som zvážil, že dohráme polčas a vyjadria sa k tomu aj kapitáni, i keď to spadá pod moju kompetenciu.“

Kapitáni oboch tímov privítali počas polčasovej prestávky rozhodnutie rozhodcu Ivana Kružliaka, ktorý následne stretnutie oficiálne ukončil „Treba si uvedomiť , že hráči sú náš majetok a je to veľmi nebezpečné ak idú do takého terénu hrať a odohrať zápas. Predbežne sme sa dohodli na dohrávke stretnutia 30. septembra, ale ešte bude mať čo do toho povedať riadiaci orgán súťaže,“ objasnil generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček.

Podobný postoj prezentovali aj aktéri na ihrisku, čiže samotní futbalisti. „V rámci zdravého rozumu bolo toto rozhodnutie správne. Išlo v prvom rade o zdravie hráčov než o samotný futbal. Náhradný termín je lepším riešením ako by sme sa tam mali ísť zabíjať a lámať si nohy. Prišiel by nechtiac nejaký zákrok a pauzovali by sme štyri mesiace. Už v pätnástej minúte som sa pýtal postranného rozhodcu či je terén regulárny, no neodpovedal mi nič. Postupom času videli všetci, že to s futbalom nemalo nič spoločné,“ predostrel svoj pohľad trenčiansky kapitán Peter Kleščík.

Banskobystrickí futbalisti si už pred úvodným výkopom v šatni mysleli, že na hraciu plochu nenastúpia. Rozhodnutie rozhodcu Kružliaka hrať ich prekvapilo. „Už na rozcvičke to bolo hraničné. Lopta sa nekotúľala, stála tam voda. Čakali sme aj v šatni na to, že nenastúpime a že rozhodca to uzná ako nespôsobilý terén. Napokon to povolil a vyvrcholilo to k zákrokom, ktoré boli aj na hranici únosnosti. Hrozilo zranenie, žlté karty. Niečo by sa určite stalo,“ tvrdil kapitán a brankár Banskej Bystrice Peter Boroš, ktorý sa vyjadril aj k svojmu vlastnému kurióznemu gólu: „Už na rozcvičke sa lopta nedala poriadne chytiť. Rukavice som mal také mokré, že boli skoro o dva čísla väčšie. Išiel som do lopty na istotu, no skĺzla mi po ruke a bol z toho gól.“

K situáciu k nevyplateným peniazom sa budeme podrobne venovať v nedeľňajšom článku.

Autor: (bal), Zdroj: Video: huste.sk, Foto: Zdroj TASR